Zondag 22 april om 11::00 uur

Geschreven op: 22 april 2018
Arris van Domselaar

door: Arris van Domselaar

De Rooms Katholieke Sport Vereniging Racing Club Dordrecht huist onder de rook van de Krommedijk, het stadion van Fc Dordrecht, Er heerst de sfeer van een echte voetbalclub. Een grasveld dat er matig bij ligt, een gezellige kantine, ouwe kleedlokalen, in de rust thee uit een ketel, op het terras bierdrinkende mannen, de N3 raast op de achtergrond. In deze setting voelde coach Loomans zich geroepen iets nieuws te doen. Hij haalt zijn troepen kort voor de aftrap bijeen en spreekt ze op het veld toe op een wijze die doet denken aan de beroemde speech van Al Pacino uit Any given sunday. Kippenvel.
We hadden de gastheren thuis op 4-4 gehouden en blijkbaar was de scheids van dienst in die wedstrijd een verschrikking geweest. Vanaf de aftrap riep een aantal Dordtse spelers namelijk te onpas en te onpas : "ja joh, en toen bij jullie dan die scheids he. Weet je nog wel'. Nu wil het toeval de verslaggever de scheids van de wedstrijd aan de Beukenlaan vrij goed kent, hij wist zich bovendien vrij veel van de thuispot te herinneren. De frustratie van de gasten destijds dat er voor een handsbal van JEKA-zijde wel een penalty en geen rood werd gegeven. De argumentatie van de man in het zwart destijds was dat een rode kaart voor een handsbal in de zesde reserve klasse te zwaar gestraft is. Het zat de Dordtenaren blijkbaar nog hoog. En wellicht was de leidsman van vandaag daar van op de hoogte, hij zou deze zonnige zondag namelijk een vrij cruciale rol spelen.
We kwamen op 0-1 na een fabuleuze actie van Lau. Met heztelfde timmermansoog waarmee hij dag in dag uit inschat hoeveel zonnepanelen een huis nodig heeft om binnen de korste keren de investering terug te verdienen zag hij nu het gat in de verdediging van RCD. Waar een leek zou denken dat het een blunder was van de keeper weet de kenner wel beter.
Na een naar verluidt zeer matige pot in Prinsenbeek vorige week speelt 12 nu juist goed. Het balletje gaat rond, we staan goed en we geven nauwelijks iets weg. Tot de ref zijn eerste besluit neemt en een vlagsignaal van grens Mikel wegwuift. Onze door Orson uit de A4 opgeviste invalkeeper Joost redt prima. Niet veel later moet Joost toch de bal uit het net halen. Een penalty wegens een hoog geheven been verrast zelfs de thuisclub. Even valt het stil als de scheids naar de stip wijst, dan herstelt de mondige aanvoerder zich snel door naar de heenwedstrijd te verwijzen met een afgemeten: ' nee natuurlijk is het geen pingel, maar bij jullie thuis dan he....'.
1-1 dus, het wordt niet aleen vanwege de brandende zon een warm middagje. Toch zijn wij snel weer de betere ploeg, mede dankzij tieners Tim (ook A4) en Mees, ofwel Rijpaert junior. De 1-2 valt na spectaculair onhandig wegwerken van de rechtsbuiten van RCD die de bal naar de linkercornervlag  jaagt. De eigen cornervlag. Daar staat nog onze linksback van dienst die in zijn continue aanvalsdrift nog het meest aan Marcelo doet denken. De voorzet is strak en op maat, de kopbal van Davey is tegendraads en geplaatst en de goal is prachtig. Tijdens de thee spreken we af niet te praten tegen de scheids, de man is duidelijk 'op zoek'. En zoals het spreekwoord terecht aangeeft zal wie zoekt ook vinden. En zo staan een kwartier na rust beide Rijpaerts tegen de omheining geleund. Vader en zoon zijn beiden weggestuurd. Senior voor ademen en zuchten, junior omdat hij na een doodschop op davey zegt dat de overtreding rood waard is. Waar hij dik gelijk in heeft. Met negen man komt er iets meer ruimte en dat weet RCD uit te buiten met een schlemielige gelijkmaker. Tegen de tijd dat we weer met 11 mogen spelen zijn we al weer terug bij tien. Davey wijst de scheids op hands van de keeper, krijgt geelm reageert en wordt met rood weggestuurd. In ondertal scoren we toch als Tim na een goede uitbraak diagonaal inschiet en de 2-3 in de touwen jaagt. Wie wel vaker in Dordt heeft gespeeld weet dat het vandaag niet bij 90 minuten zal bljven. Knokkend voor iedere meter blijven de tien JEKA spelers tot en met de 96e minuut overeind. Dan lijkt de scheids ofwel te beseffen dat het de thuisclub echt niet gaat lukken te scoren ofwel beseft hij dat hij de start van de bekerfinale zo niet gaat halen. Hoe dan ook, de overwinning is zoet en de stemming in de kleedkamer is uitgelaten. De motivatiespeech van Cees heeft zijn uitwerking niet gemist, zijn historische woorden leveren de drie punten op. Vele coaches in de toekomst zullen zich afvragen wat er gezegd is daar aan de Krommedijk. Zij die erbij waren zullen met vochtige ogen terugdenken aan het kordate en rake : we wisselen vandaag door, kijk eerst even hoe zij spelen en maak een goaltje meer dan zij. Historisch, ik zei het al.