Zaterdag 8 december om 02::15 uur

Geschreven op: 09 december 2018
Tim Krempel

door: Tim Krempel

Een van de grootste mysteries van de mensheid is het puberbrein. Tenminste, dat vind ik. Het is in staat om ingewikkelde wiskundige vraagstukken op te lossen, maar kan geen dag vooruit plannen. Het is onwaarschijnlijk ijdel, maar muffe slaapkamerlucht is geen probleem. Waar het erg goed in is, is ontwikkelen van een eigen taal. Nosso (neus), talla (tablet), epic (fantastisch) zijn maar een paar voorbeelden. Vet is al lang niet vet meer, swag is het nieuwe vet. Dat u het maar weet. En er komen bijna maandelijks nieuwe termen bij. De mij laatst bekende is “waddi?”. Betekent iets als “wat is dit!?” , waarbij de klemtoon zowel op “is” als op “dit” kan worden gelegd. Een uiting van verbazing, hou het daar maar op. Ik merk dat ik die termen onbewust overneem. Ook waddi behoort inmiddels tot mijn vocabulaire. Het resultaat van de wedstrijd tegen WDS JO17-2 ontlokte mijn eerste oprechte en ook hele harde waddi. Want de uitslag was op geen enkele wijze een goede weergave van de verhoudingen tussen de teams.

De tactiek van de tegenstander uit de Haagse Beemden was vooraf bekend. Lange ballen naar twee of drie snelle spitsen. Dat is het. Helderder kan niet. En bijkomend voordeel is dat de wedstrijdbespreking maximaal tien seconden duurt. Kun je ’s ochtends langer blijven liggen. Het bestrijden van deze tactiek was uiteraard JEKA’s doel. En dat lukte uitstekend. Het hoger geclassificeerde WDS was eigenlijk de hele eerste helft nergens. Ja, aanwezig op veld zeven druk doende de continue druk van de gastheren te weerstaan. Onze selectie is steeds op de helft van WDS, voetbalt slim, combineert succesvol en creëert vele kansen. Alleen de doelpunten ontbreken. Verder valt er niets op het spel aan te merken. Maar WDS is een lepe ploeg. Als laatste man Mattijs de bal even laat glippen is de vijandelijke centrale spits onhoudbaar en staat het kort voor rust tegen alle verhoudingen in 0-1. De ploeg die het minst heeft gecreëerd leidt. Maar de klasse van JEKA uit zich niet alleen door goed verzorgd aanvallend voetbal, ook de inzet is top. Juist die combinatie zorgt binnen twee minuten na het openingsdoelpunt voor de gelijkmaker. Een knappe actie van Mehari gaat aan het doelpunt van Liam vooraf. Er wordt gerust met een gelijkspel.

Copy paste helft één. Dat omschrijft de tweede helft van deze zeer amusante wedstrijd. JEKA blijft, met gemak, de bovenliggende partij. In minuut zevenenveertig belonen we onszelf als Liam met zijn tweede goal van vandaag voor de verdiende voorsprong zorgt. De buit lijkt binnen, want WDS geeft op geen enkele manier blijk van enig offensief of ander strijdplan. Maar het geluk is aan hun zijde als aan de bezoekers halverwege de tweede helft een penalty wordt toegekend. Zeer discutabel. Ties van P. deed juist beide armen in de lucht om niet in aanraking te komen met de bal. Vroeger noemden we dat aangeschoten hands. De arbiter zag het anders en geeft WDS daarmee kans op de gelijkmaker. Die wordt overtuigend benut. Inmiddels is de wedstrijd grimmiger geworden. Er worden uiteindelijk drie gele kaarten uitgedeeld, maar beduidend meer potentiele opstootjes voorkomen. Met nog tien minuten te spelen lijken beide ploegen genoegen te moeten nemen met een punt. En dan ineens gebeurt het onwaarschijnlijke als WDS binnen een paar minuten uitloopt naar een 2-4 voorsprong. Ondanks hard werk en tomeloze inzet van onze mannen is dat ook de stand op het moment dat de scheidsrechter fluit voor het einde van de wedstrijd.

Een hard gelag. Zuur. Onverwacht en onrechtvaardig. Het wordt allemaal uitgesproken en klopt helemaal. Ik ben met stomheid geslagen en heb kortsluiting in het spraakcentrum van Broca in mijn linkerhersenhelft. Daardoor is er enkele seconden geen controle meer over hoe ik mij verbaal uit. Ineens galmt er over veld zeven “WADDI!!!???” Ik schrik van mezelf.