Zaterdag 28 september om 02::45 uur

Geschreven op: 29 september 2019
Tim Krempel

door: Tim Krempel

Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Na de knappe 1-1 van vorige week tegen het sterke Roosendaal staat vandaag de tweede competitiewedstrijd van dit seizoen op het programma. Ook dat is, in ieder geval op papier, een pittige. Op een herfstachtig  “Tussen de Leijen” ontvangen we Dubbeldam uit Dordrecht. De meeste spelers van de huidige JEKAO17-1 herinneren zich nog de wedstrijden tegen Dubbeldam van twee jaar geleden. De Dordtenaren bleken toen taaie tegenstanders die fysiek speelden en daardoor moeilijk te bestrijden waren. Maar waar in het verleden angst voor een fysiek spelende tegenstander nog wel eens in onze selectie kroop wordt steeds duidelijker dat dat niet langer het geval is; wij zijn niet bang meer en gaan lekker stevig de duels in als dat nodig is.

De in de voorbespreking uitgebreid behandelde opties die zich tijdens de omschakelingsmomenten aandienen worden in de eerste twintig minuten prima uitgevoerd. We maken meestal de goede keuzes en zijn dominant. De staf knikt tevreden naar elkaar. Dit gaat goed. Dubbeldam blijkt voetballend minder sterk en moet het voornamelijk hebben van hun watervlugge spits die een aantal keer met lange ballen in stelling werd gebracht. Hij is het gevaarlijkst als wij halverwege bedrijf één slordig zijn op het middenveld, balverlies lijden en daarmee onbedoeld een grote kans voor de bezoekers creëren. Gelukkig loopt het met een sisser af. In de zesentwintigste minuut lijkt daar dan de welverdiende Bredase voorsprong te zijn, maar zowel Jilles als Tijn missen binnen enkele seconden na elkaar hele goede kansen. Erg jammer, maar Dubbeldam is gewaarschuwd. Dat signaal slaan ze echter in de wind, want in minuut dertig is Jilles wél succesvol en tekent onze spits voor de logische 1-0. Dat is de beloning voor dertig minuten uitstekend voetbal van onze jongens. Er zijn prachtige combinaties en aanvallen die eerder doen denken aan het tikkie-takkie Barcelona van enkele jaren geleden, dan aan een lokale selectie van scholieren. JEKA dendert door en het is een klein wonder dat het een minuut later nog steeds maar 1-0 staat, want de kans die Youp kreeg gaat hij voorlopig niet meer krijgen. Het doel bleek te laag voor zijn inzet. Of zijn schot te hoog, dat laat ik in het midden. Maar als je zelf kunt lachen om een gemiste kans (en dat deed Youp) sta je óf met 10-0 voor óf heb je echt een serieuze misser geproduceerd. Aangezien het nog altijd 1-0 stond was het laatste hier het geval. Mooi om te zien hoe het team reageerde: geen verwijten, no hard-feelings…hier staat steeds meer een collectief dat voor elkaar strijdt. Mooi. En het wordt nog mooier. Vijf minuten voor het einde van de eerste helft is daar wederom een bijzonder fraaie aanval die start op de as van het hobbelige hoofdveld. De voorzet van rechts is erg hoog en wat traag, maar bereikt de voor Vito (geblesseerd) ingevallen Thomas die met het hoofd fraai binnen knikt. We kunnen gaan rusten met een comfortabele 2-0 voorsprong.

Dubbeldam start de tweede helft in een beduidend hoger tempo dan tijdens de eerste veertig minuten. Dat is natuurlijk geen verrassing, maar desondanks komen ze dichter in de buurt van keeper Colin dan ooit. Onze reactie op het Dordtse offensief is de beste die je je kan bedenken. We scoren in speelminuut vijfenveertig namelijk “gewoon” de 3-0. Een door Kjell goed genomen vrije trap bereikt Jilles die zijn tweede van dit duel maakt. Dubbeldam is het even kwijt, maar weet zich snel te herpakken. Sterker nog, het kan zowaar gevaarlijk worden omdat wij ineens erg ver inzakken. In de drieëntwintigste minuut voorkomt aanvoerder Rik nog knap een zeker doelpunt wanneer hij de vijandelijke inzet van onze doellijn kopt, maar vijf minuten later is daar dan toch de tegentreffer. Wat dan gebeurt is vreemd. We staan best royaal voor en hebben vrijwel de hele wedstrijd controle gehad maar het wordt spannend. Niet alleen omdat Dubbeldam ineens weer gelooft in meer, maar ook doordat de eigenlijk prima fluitende scheidsrechter ineens alles tégen JEKA fluit. Er wordt zelfs twee maal geel gegeven wegens protesteren. Jilles en Liam maakten gebruik van hun democratisch recht op het geven van je mening, maar moeten dat bekopen met een paar extra uurtjes vakkenvullen bij Appie.

Na ruim vier minuten blessuretijd is daar het, toch wel, bevrijdende eindsignaal. Een uitstekende overwinning. JEKA heeft gedomineerd en speelde volwassen. Dat het in de laatste fase alsnog spannend werd was niet zozeer de verdienste van Dubbeldam, maar werd veroorzaakt door ons zelf. Het mooie daarvan is dat we dat dus kunnen voorkomen. Vier punten uit twee wedstrijden tegen misschien wel de meest lastige tegenstanders van deze competitie is een hele mooie start van dit seizoen. Volgende week willen we dit een vervolg geven in en tegen Bavel. Daar hebben we namelijk nog wat recht te zetten. Iets met een beker en gelijkspel…