Zaterdag 9 maart om 02::30 uur

Geschreven op: 10 maart 2019
Arris Van domselaar

door: Arris Van domselaar

De KNMI geeft code Oranje af voor Zuid-Nederland, de CPC-loop wordt afgelast omdat de organisatie de veiligheid van de deelnemers niet kan garanderen met de voorspelde windstoten. Een greep uit de krantenkoppen op zondagochtend, de verslaggever zit met een kop koffie en de laptop aan de keukentafel en hij is blij dat hij niet naar buiten hoeft. Eigenlijk hadden deze headliners ook op zaterdagmiddag het nieuws kunnen halen. Het toch altijd al tochtige complex aan de Beukenlaan wordt geteisterd door windstoten, terrasstoelen waaien tegen de reclameborden en asbakken zeilen als moordwapens door de lucht. Op veld 1 proberen de teams van JEKA en IFC A1 er het beste van te maken. De jongens oefenen aan het einde van een vermoeiende carnavalsbreak hun hobby uit. Maar veel plezier van hun vrijwillige vrijetijdsbesteding zit er vandaag niet in. Een straffe bries van zes of zeven beaufort staat schuin over het veld en maakt voetballen lastig tot onmogelijk. Toch moet er worden aangetreden en het is ook nog eens een belangrijke pot. Bij winst neemt JEKA vrij definitief afstand van een toch al niet waarschijnlijke na-competitieplek. IFC staat op 8 punten en is de derde van onder in de Vierde Divisie. Uit in Hendrik-Ido_ambacht behaalde JEKA een bizarre overwinning na een penalty en een uur met de rug tegen de muur. IFC staat laag, maar bestudering van de uitslagen leert dat ze slechts eenmaal met meer dan een doelpunt verschil verloren. Bij de thuisclub ontbreken de wintersportende Joost en de zieke Wisse, op de bank Lea en Bas en de lichtgeblesseerde Khalid. Mooi te zien dat Mark na lang blessureleed ook weer aansluit bij de selectie.
De weersomstandigheden maken voetballen lastig, ook een tactisch plan maken met dit weer is een gok. Trainer Berrie anticipeert door het niet te ingewikkeld te maken wetende dat toeval met deze wind waarschijnlijk een rol gaat spelen. En toekijken, zelfs in de luwte van de kantine, is vandaag een opgave. Maar goed, er wordt afgetrapt en er wordt gespeeld. Over de wedstrijd is een aantal zaken te melden. JEKA strijdt voor iedere meter, er staat echt een team. Ballen worden geen drie keer naar elkaar gespeeld, de wind en het veld maken dat welhaast onmogelijk, zoals zo vaak is Dries weer de absolute uitblnker en IFC is weer een lastige opponent. Ook vandaag is de openingstreffer een bizarre. Na een diepe bal loopt Roman door op de keeper, eigenlijk tegen beter weten in. Gehinderd door de wind besluit de doelman de bal niet aan te nemen maar in een keer weg te trappen en daarbij schiet hij de bal tegen de knie van Roman. Vanaf een meter of 18 rolt de bal over de lijn.
Na rust zien we een iets sterker IFC dat met name via hun nummer 10 een paar keer aardig voetbalt. Het is ook de spelverdeler die een steekpass aflevert die tot de gelijkmaker leidt. Met 1-1 valt te leven op dat moment. Daarna is het toch weer JEKA dat ten aanval trekt, al lijkt een doelpunt niet in de lucht te hangen. Als in minuut 70 een voorzet van de achterlijn terug waait tot een meter of 18 buiten het strafschopgebied. De zwabberende bal wordt door Mees met zijn rechterbovenbeen half gecontroleerd en vervolgens over een inkomende tegenstander gewipt, opgevangen met het linkerbovenbeen en vervolgens in een beweging met links in de bovenhoek geschoten. Een Bergkampiaanse treffer die onder normale omstandigheden nooit zou zijn gemaakt, maar die wel de boeken in gaat. 2-1. In het verloop van de wedstrijd countert JEKA naar grote kansen, maar tot treffers leidt het niet meer. Na 96 minuten klinkt het eindsignaal van een wedstrijd die eigenlijk niet gespeeld had mogen worden en die gelukkig wel tot drie punten leidt. JEKA staat zesde en verstevigt een prima plek in de middenmoot, omlaag kijken hoeft niet meer. Op de wondertreffer na een middag om verder niet te lang op terug te kijken. Hopelijk komende week in Waalwijk bij WSC minder wind en beter voetbal.