Wedstrijdverslag

Zondag 3 februari om 12::00 uur
1

FC Dordrecht Amateurs 2

5
JEKA 7
Romijn (2x)
Flo
Job
Camel

Teamprestatie

Geschreven op: 06 februari 2019
Job T'Jonck

door: Job T'Jonck

Een overwinning kan op verschillende manieren tot stand komen. Je hebt de gelukkige overwinning, de overwinning op basis van individuele klasse en, misschien wel de lekkerste, de gestolen overwinning. Er is echter nog een variant, het type overwinning waarvan trainers heel gelukkig worden, waarbij ze het niet snel genoeg kunnen benoemen om zo geen enkele speler tekort te doen en een extra veer in de reet te kunnen douwen: de teamprestatie. Waarbij de individuen ondergeschikt zijn aan het teambelang, wat dan vervolgens weer drie punten op zou leveren. In principe natuurlijk klinkklare onzin, want iedere overwinning is een teamprestatie. Met slechts een handjevol spelers ga je geen wedstrijd over de streep trekken. Maar gevoelsmatig zit er wel een kern van waarheid in, die teamprestatie. En de wedstrijd van JEKA 7 op bezoek bij de amateurs van FC Dordrecht, dat was er zo eentje.
 
Een teamprestatie wordt natuurlijk in beginsel gesmeed op de training, naar de hand van de trainer. Wat dat betreft was de voorbereiding op dit duel met de nummer twee van de ranglijst (wij bungelen nog steeds ergens in de middenmoot met onze 6 gespeelde wedstrijden) natuurlijk ideaal. Sinds de wedstrijd tegen IFC werd er namelijk geen minuut meer gevoetbald. Is natuurlijk ook niet nodig na een 18-0 overwinning werd er in de groepsapp duidelijk gezegd. Maar door sneeuw en de volle agenda’s van de selectie (vakantie, verhuizen, geen zin in de kou, je kent het wel) werd er niet getraind en ook niet gespeeld. Een tweede heikel puntje voor een teamprestatie is natuurlijk het team zelf. En ook daar was de voorbereiding uitstekend. Vanwege een spontane wintersport en een onvoorziene familieverplichting was de spoeling erg dun.  Tel daar nog twee enkelkwaaltjes bij op en een onhaalbare overstap op Rotterdam Centraal en je komt al vrij lastig aan een volwaardig elftal. Gelukkig hadden we alle tijd dankzij een verslapen scheids en konden er nog twee auto’s wat rondrijden om het stadion aan de Krommedijk op zoek naar de opening van het complex van de amateurtak. De opstelling stond dus al vast. Wally, gewapend met zijn nieuwe trui, in de goal. Achterin aanvoerder Freek, het centrale duo bestaande uit de gekwetste Aad en Backxie, die voor zichzelf geen plek op de bank kon vinden, en kraanvogel Rikkert. Op het middenveld nam alleskunner behalve keepen Goof de plek in van de verlate Camel, naast vaste klanten Knakkie en Job. Voorin de gevreesde Arjen Lucas Robben, duveltje uit een doosje Romijn en frequent buitenspelganger Flo. Camel mocht zich gaan warmlopen langs de lijn met de vlag in de hand en trainer Bruno werd op de bank vergezeld door huisvideograaf ‘Slomo Adje’.
 
Op het kunstgrasveld onder de rook van het Riwal Hoogwerkers Stadion, op een steenworpafstand van het veld waar enkele maanden terug met 4-0 werd gewonnen van buurman RCD, trapten de bezoekers onder een aangenaam zonnetje af. In de openingsfase ging JEKA direct furieus van start. De thuisploeg kwam continu een mannetje tekort om de opbouw te verstoren en werd achterin volledig onder druk gezet, wat keer op keer leidde tot balverlies. Alleen de wendbare rechtsbuiten was af en toe een plaag voor met name directe tegenstander Rik, die er zijn handen vol aan had. Aan de andere kant had de jeugdige doelman zichtbaar moeite met zijn (vermoedelijke) invalbeurt in dit elftal. Ballen vlogen over de zijlijn of in de voeten van JEKA-spelers. Zijn verdedigers volgden hem in dit voorbeeld en gaven direct de nodige mogelijkheden weg aan de bezoekers uit Breda. Romijn, Lucas en Flo braken keer op keer door maar werden achterhaald ofwel achterhaald door de snelle en sterke laatste man ofwel ontbrak het aan de juiste keuze voor de goal om echt gevaarlijk te worden.
Zo bleef het voorlopig nog bij de 0-0 stand.
 
De thuisploeg werd volledig overrompeld en kwam maar moeilijk in het eigen spel, tot grote onderlinge frustratie. Dit werd nog groter toen de rechtsback in een duel verzeild raakte met Flo, ook nadat de bal al weg was. De reactie van de back ging van 0 naar 100 binnen een seconde, waarop de scheids besloot dat hij tien minuten mocht gaan afkoelen. Even later besloot Bruno dat ook Flo het beste even kon afkoelen en kwam Camel in het veld. Een overtal situatie dus voor JEKA, dat nog meer druk vooruit kon geven en de thuisploeg op eigen helft terug dreef. Toen de centrale verdediger er al snel af moest met een blessure werd het van kwaad tot erger, waarna de stress aan de bal voelbaar was. Het werd uiteindelijk de jonge doelman fataal. Onder druk werd de bal teruggespeeld, waarna hij in een moment van verstandsverbijstering de bal in zijn handen nam. Een overduidelijke terugspeelbal, waarvan Romijn snel dacht te profiteren. Hij griste de bal uit de handen van de nog altijd verbouwereerde doelman, legde de bal neer en speelde breed of de ingelopen Goof. Voordat deze de bal echter binnen kon schuiven floot de scheids al af, de indirecte vrije trap moest genomen worden op het moment dat hij er klaar voor was. Op de rand van de zestien leken de mogelijkheden groot. Droeloeman ging achter de bal staan, maar vond slechts de bovenhoek van het vangnet. JEKA bleef echter doorgaan met het creëren van grote kansen. Met name Arjen Lucas kreeg de mogelijkheid zijn doelpuntenreeks van twee weken terug door te zetten. Na een actie op de achterlijn raakte hij echter de paal en na een mooie uitgespeelde aanval over links kreeg hij de bal op de rand van de zestien, maar in plaats van uit te halen koos hij ervoor alsnog te passeren, tevergeefs.
 
Het was echter wachten op de openingstreffer van JEKA. Die viel uiteindelijk, na opnieuw druk zetten. Camel snoepte de bal af en vond Romijn op de rand van de zestien. Die legde direct aan en met een droge knal in de korte hoek passeerde hij voor het eerst de doelman: 0-1. Tot dat moment had JEKA van de ploeg uit Dordrecht weinig te vrezen. Het had een kleine fase wel op de helft van JEKA wat rondgespeeld, maar verder dan een slappe poging op doel kwamen ze tot noch toe niet. Maar dat er voldoende snelheid in de omschakeling was werd na een klein half uur pijnlijk duidelijk. Een afgeslagen  corner viel tussen Goof, die als voorstopper en vervanger van Aad achterin al de derde positie van de dag te pakken had, en een spits van Dordrecht. De bal klutste er tussendoor, waarna de linksbuiten direct vertrokken was. Hij sneed de zestien in en testte Wally voor de eerste keer echt vandaag. Die kreeg er een vingertop tegen, waarna de bal de lat toucheerde. De waarschuwing was aangekomen bij de bezoekers, maar het ging alsnog mis bij de corner. De bal vloog over alles en iedereen heen en belandde precies bij Rik. Die trachtte de bal te controleren op de voor hem karakteristieke kraanvogel manier. Met de beide armen hoog zwevend in het luchtledige voor de balans viel de bal prompt op zijn voet en stuiterde zo tegen zijn arm. Niemand in de buurt, geen sprake van opzet of enig voordeel, maar wel een penalty, en dus een pitcher. De spits ging achter de bal staan en schoot de bal halfhoog in. Wally kreeg er wel een vinger tegen aan, maar geen hand en zo eindigde bal toch in het doel: 1-1. En kon JEKA weer van vooraf aan beginnen.
 
Na de gelijkmaker bleef het initiatief volledig bij de bezoekende elf uit Brabant, dat een van de betere helften speelde van het seizoen. Het had volgens trainer Bruno ook nog nooit zoveel kansen gecreëerd in een helft, wat op zichzelf al vrij knap is gezien de reputatie die het zevende heeft als het gaat om kansen missen. Een nieuw record leek vandaag in de maak, want kansen kwamen er zeker nog. Na een mooi driehoekje leek Camel op weg naar een rijpe doelkans, maar nadat hij de bal mooi had meegenomen koos hij voor de voorzet, die werd gekraakt. Even later was het Flo die in tweede instantie met een bekeken balletje de kruising raakte, waarna Job de terugstuitende bal á l a Romeo Castelen van dichtbij nog over het doel kreeg. De grootste mogelijkheid op een voorsprong met de thee kwam vervolgens nog voor Droeloeman. Na een snelle combinatie was het Romijn die met een splijtende pass Lucas alleen op weg naar de doelman stuurde. Hij leek zeeën van tijd te hebben, maar die werden hem fataal. Hij wachtte op een reactie van de doelman, maar zag zijn inzet vervolgens geblokt worden door de terug gesnelde linksback. Kans weg en dus een 1-1 ruststand.
 
De frustratie was groot in de rust over de tussenstand, die in niets eer deed aan de verhoudingen op het veld. Met de wetenschap dat er zonder wissels gespeeld moest worden, Aadsj had teveel last van zijn enkel, gingen de mannen weer naar buiten voor het tweede bedrijf. De mannen uit Dordrecht hadden geleerd uit de eerste helft en gaven minder ruimte weg aan de bezoekende elf, die daarmee minder overwicht hadden dan in de eerste driekwartier. Met wat meer behendigheid op het middenveld en fysieke kracht in de spits probeerde het zelf gevaarlijker te worden. Het was echter JEKA dat binnen 5 minuten de wedstrijd volledig naar zich toe trok. Eerst was het een omschakelmoment waarbij FC Dordrecht met teveel mensen voor de bal stond. Romijn dook in de vrije ruimte op rechts en vond de geheel vrijstaande Flo aan de linkerkant. De goal was al leeg, de voorsprong eigenlijk al gemaakt. Maar Flo besloot het nog wat spannender te maken. Hij wilde de bal controleren voor hij hem in het lege doel schoof, maar zag de bal bijna de zestien meter uitspringen. Waarom zou je het immers makkelijk doen als het ook onmogelijk kan. Met alle moeite van de wereld wist hij de bal op tijd te controleren en in een moeilijke hoek toch nog de bal in het doel te krijgen, zonder dat de terug stormende doelman hier nog iets aan kon doen: 1-2. De opluchting was groot, zeker gezien de pijn en moeite waarmee het simpele karwei werd geklaard. De tik kwam blijkbaar hard aan bij de thuisploeg, zeker nadat het enkele minuten later opnieuw misging. Het was al de vijfde keer dat een breedte- of terugspeelbal zomaar werd onderschept door Romijn, naar eigen zeggen door zijn briljante inzicht, naar objectieve mening vooral door onoplettendheid en onkunde van de achterhoede. De manier waarop hij dit afstrafte was echter meedogenloos. Hij passeerde de laatste overgebleven verdediger kinderlijk eenvoudig en haalde vervolgens opnieuw hard en zuiver uit in de korte hoek: 1-3.
 
Met deze tussenstand besloot de nummer twee op de ranglijst het roer volledig om te gooien. Er werd geroepen dat ze schakelden naar een 4-4-2 systeem, maar in praktijk werd er een 2-4-4 systeem gespeeld. JEKA had grote moeite met deze omzetting en moest volledig terug rond de eigen zestien. Hier werd echter de teamprestatie van de dag geleverd, want al ging het bij momenten met hangen en wurgen, echte kansen werden er niet weggegeven. Een gevaarlijke kopbal werd door Wally uit het doel getikt en verder bleef het bij verwoede pogingen van afstand die naast rolden of gekraakte voorzetten in een woud van benen. Even leek het opnieuw fout te gaan bij een corner, maar de bal stuiterde ditmaal niet tegen de wapperende vleugel van Kraanvogel Rik, maar net eronder, waardoor de bal niet opnieuw op de stip ging. Door de ongekende aanvalsdrang van FC Dordrecht was het achterin natuurlijk één grote ruimte. En toen JEKA de boel eenmaal op orde had en alle doorschuivende mensen waren opgepakt, kwam de genadeklap. Lucas ontsnapte aan de linkerkant en sneed de zestien in. Daar werd hij vakkundig neergehaald door de nietsontziende rechtsback. De scheids was resoluut en wees naar de strafschopstip, tot grote woede van alles wat bij Dordrecht hoorde. De bal werd echter gewoon binnen de lijnen gelegd, waarna Job de bal vanaf elf meter in de hoek schoof: 1-4. Dit was de druppel voor de thuisploeg, die de frustratie niet meer onder stoelen of banken stak en verbaal regelmatig verhaal haalde bij de scheids, die ‘beter mee terug naar Brabant kon’, aldus de thuisploeg. Ballen werden weggetrapt en alle hoop op een resultaat was verdwenen. De ruimtes werden gigantisch en hier profiteerde JEKA nog eenmaal van. Romijn leek zijn hattrick te voltooien met een prachtige poeier. Deze werd echter kunstig gered door de doelman. De bal stuiterde terug, waar Job de bal oppikte, de keeper omspeelde en teruglegde op de inlopende Camel, die de eindstand op 1-5 bepaalde.
 
Een heerlijke overwinning na een uitstekende eerste helft en een zwaarbevochten tweede helft leverde drie kostbare punten op. Zoals de trainer na afloop zou zeggen werd er door iedereen keihard geknokt en bij vlagen ook zeer goed gevoetbald. Een echte teamprestatie. Volgende week wacht alweer de volgende topper. Op bezoek bij de ongeslagen koploper, Halsteren.

Galerij

Reacties

Dit wedstrijdverslag heeft nog geen reacties.

R.K.V.V. JEKA
Sportcomplex "Tussen de Leijen"
Beukenlaan 21
4854 TA Bavel

Ledenadministratie
Agnes Wiegers
ledenadministratie@rkvvjeka.nl
 
Correspondentie-adres
r.k.v.v. JEKA
Willem Alexanderstraat 19
4811 PZ Breda
secretariaat@rkvvjeka.nl

meer contact info >>>

Ontvang de JEKA nieuwsbrief

r.k.v.v. JEKA

Copyright © R.K.V.V. JEKA 2015. Alle rechten voorbehouden.