Zaterdag 26 oktober om 02::45 uur

Geschreven op: 27 oktober 2019
Tim Krempel

door: Tim Krempel

Het is herfst. Jaargetijde van regen, wind, korte dagen en lage temperaturen. Tot zover de theorie, want de vierde competitiewedstrijd van JEKA O17-1, tegen Rijen, vond plaats op het door de najaarszon verwarmde “Tussen de Leijen”. Temperaturen stegen tot ruim achttien graden. Ook buiten het veld zijn korte broeken gesignaleerd. Perfect terrasweer. Wel waaide het flink. Een stormachtige wind vanuit het zuidwesten die langzaam over het hoofdveld trok en zich op een onverklaarbare manier steeds meer in de hoofden van de spelers nestelde. Als u nog niet begrijpt wat ik hier precies mee bedoel is dat niet vreemd. Ga niet aan uzelf twijfelen, nergens goed voor. Ik verklaar mij nader.

De wedstrijd kent een rommelige eerste fase. Er is over en weer balverlies en de opbouw wil aan beide kanten niet direct slagen. Toch blijkt JEKA al snel sterker dan de gasten uit Rijen. Ons balbezit neemt toe en ook de combinaties lopen steeds beter. In de veertiende minuut is het ineens heel even erg spannend als Koen door een plotseling in balbezit gekomen aanvaller wordt omspeeld en op vijftien meter achter zich een leeg doel heeft. Een geheid doelpunt, ware het niet dat Jochem op grandioze wijze redding brengt. Hij glijdt op precies het juiste moment en verwerkt zo de Rijense inzet tot corner. We kunnen weer ademen. JEKA laat zich door dit incident niet van de wijs brengen en trekt weer volop ten aanval. In minuut zestien wint Tijn een belangrijk duel op het middenveld en bereikt zijn pass Liam. Die vindt knap en vooral héél mooi spits Jilles die vervolgens doet wat hij zo goed kan: scoren. Het is 1-0 en dat is volkomen terecht. So far so good. Geen vuiltje aan de lucht. Tot de twintigste minuut. De scheidsrechter neemt voor het eerst een discutabel besluit door ons géén penalty te geven na een honderd procent overtreding in het strafschopgebied. Kan gebeuren. Maar de 1-1 die slechts drie minuten later valt, maakt die beslissing extra wrang.  Koen redt eerst nog geweldig, maar in de rebound zijn de aanvallers van de bezoekers alerter dan wij. We gaan aan de thee met deze gelijke stand.

Prima. Dat was de eerste helft. Rijen werd teruggedrongen op eigen helft, ons middenveld won veel belangrijke duels en we konden meerdere keren serieus gevaar stichten. Tegenstand was er vrijwel niet en de tegentreffer was een “lucky one”. Conclusie: niets aan de hand, lekker doorgaan zoals in helft een. Nu klinkt dat heel logisch en simpel, maar tot zover de theorie. JEKA laat zich terugdringen en speelt ineens vooral op eigen helft. Dat was tijdens de eerste veertig minuten totaal niet het geval. Na een kleine tien minuten herpakken we ons, maar dan lijkt de stormachtige wind kortsluiting te veroorzaken bij de in de tweede helft ingevallen Vito. Hij begaat een hele forse overtreding op zijn directe tegenstander en wordt hiervoor bestraft met een gele kaart. Dat had ook rood kunnen zijn. Hoewel in ons voordeel, wederom een “bijzondere” beslissing van de scheidsrechter. En daar volgen er meer van. Het “Vito-incident” zorgt voor een grimmig spelbeeld, het stormt in de hoofden van beide ploegen. Duels worden harder en het aantal overtredingen neemt snel toe. De scheids laat het gebeuren en verliest grip op de wedstrijd. Ondanks het regelmatig appelleren van beide ploegen laat hij vrijwel alles toe. Sommige spelers kunnen daar niet goed mee om en gaan over de grens. Tijn krijgt kort voor het einde een doodschop en lijkt daarmee het lijdend voorwerp van Rijens wraak op het eerdere incident. De arbiter legt het spel stil en het duurt zeker drie tot vier minuten voordat onze waarnemende nummer zes weer verder kan. Op basis van alle blessurebehandelingen zou er minimaal zes á zeven minuten moeten worden bijgeteld, maar de arbitrale leider besluit dat één minuut extra voldoende is. De wedstrijd eindigt in 1-1.

Het weer was warm en winderig. De wedstrijd verhit en stormachtig. JEKA had hier moeten en kunnen winnen, maar verzuimde in de tweede helft het goede spel van de eerste te vervolgen. De vele overtredingen, vooral de twee zware, zorgden voor een hoop gedoe en leidden de aandacht af van waar het om moet gaan: voetballen. Bij het verlaten van het veld kropen er wolken voor de zon, het werd kouder en donkerder. De wind was gaan liggen. Ineens zag ik het: deze wedstrijd was de perfect storm.