Zaterdag 10 maart om 12::00 uur

Geschreven op: 11 maart 2018
Tim Krempel

door: Tim Krempel

Het is al weer een week geleden, maar ik wil het er alsnog over hebben. Stijn Vreven. Trainer van NAC Breda. Als NOAD nog geen bekend begrip was geweest, had hij het uitgevonden. Heeft maar één doel: winnen. Ten koste van alles. Lelijk voetbal, geluk, over het randje…het maakt niet uit. Alles voor de winst. Vijf minuten na het begin van de beladen en voor NAC cruciale thuiswedstrijd tegen Feyenoord ging Stijn door het lint. Een honderd procent zuivere penalty werd niet aan de Parel van het Zuiden toegekend. Iedere trainer zou hierdoor woedend worden, Stijn dus ook. Maar dat mag niet. Dan toon je geen voorbeeldgedrag. Voldoe je niet aan de politiek correcte eenheidsworst die men verwacht. En dus wordt Stijn gedurende een week door vrijwel alle media geslachtofferd. Hij is gek, onredelijk, heeft een structureel gebrek aan zelfbeheersing en is een belediging voor het trainersgilde. Diezelfde media verheerlijkt enkele dagen later de passie waarmee Juventus iconen Buffon en Chiellini vieren dat zij een tegengoal hebben voorkomen in de Champions League kraker tegen Tottenham. Passie. Passie voor het spel. Passie voor de winst. Zoals Stijn. Gigi en Giorgio mogen het. Stijn mag het niet. Meten met twee maten, heet dat.

Gelukkig was de competitiewedstrijd van JEKA O15-1 tegen Zeelandia Middelburg minder turbulent. Bijna een verplicht nummer. In november eindigde de wedstrijd in Middelburg nog in een eclatante 0-8 voor de Jeugdige Enthousiastelingen. Vandaag was winst dus vanzelfsprekend, het aantal doelpunten dat de thuisploeg zou gaan maken was de variabele. Dat viel in eerste instantie dan toch een heel klein beetje tegen. JEKA was de hele eerste helft de sterkere partij, maar wist dit “slechts” één keer te vertalen naar een doelpunt. Een assist van de uitstekend spelende Jilles werd in minuut twaalf keurig door Vito afgemaakt. Even later raakt Jilles met een ferme uithaal de lat. Die poging had meer verdiend. Maar in tegenstelling tot de uitwedstrijd van november kwamen de Middelburgers nu af en toe wel aan voetballen toe. Ze zijn zelfs op onze helft gesignaleerd. Gevaarlijk werd dat overigens nooit, maar toch was er enige onrust bij de JEKA-ouders die hun ploeg met een magere 1-0 voorsprong zagen rusten.

Wat er tijdens de rust in de kleedkamer is gezegd of gebeurd zullen we nooit weten. Toonde Job voorbeeldgedrag of deed hij een “Stijntje”? Misschien is er niets gezegd. Dat kan ook veel zeggen. Hoe dan ook, onze mannen kwamen verfrist en vol energie terug op het veld. O ja, dat veld. Dat kan eigenlijk helemaal niet meer. Op het eens zo sappige en strakke gazon is normaal rollen van de bal onmogelijk. Het edele leder stuitert zich een weg van voet naar voet. Aannames mislukken er door en dribbelen zonder balverlies is ineens een uitstekend uitgangspunt voor “Wedden dat ik het kan?” Desondanks speelt JEKA in de tweede helft nog beter dan tijdens de al hele aardige eerste helft. En nu kwamen die doelpunten er wel. Al binnen drie minuten na de hervatting is het Adam die de voorsprong verdubbelt. In minuut drieënvijftig zijn we getuige van een schitterende Bredase goal. Een snijdende pass van Liam bereikt de ingevallen Ties die na een prachtige actie Jilles in stelling brengt. Onze Benjamin bekroont een hele goede wedstrijd met zijn eerste goal van 2018.  De wedstrijd heeft nog ruim vijftien minuten te gaan, maar de Zeeuwen zijn verslagen. Hun speldenprikjes missen iedere overtuiging en het kort druk zetten van JEKA is hen teveel. Uiteindelijk bepaalt Mehari na een rommelige solo in “Mehari-stijl” de eindstand op 4-0.  De wat gelige, maar zeer goed fluitende arbiter eindigt het duel na exact zeventig minuten.

Een zeer verdiende, afgetekende overwinning. JEKA deed wat het moest doen, deed wat werd verwacht. Ook de staf en supporters gedroegen zich keurig. Niemand liet zich gaan. Er werd vriendelijk voor elkaar geklapt.  Ik heb mensen zien glimlachen. Iemand gaf een compliment. Het was zelfs mooi weer. Wat zou de KNVB trots op ons zijn.