Zaterdag 29 september om 10::30 uur

Geschreven op: 01 oktober 2018
Rolf Finders

door: Rolf Finders

“Voetbal is heel simpel, maar het moeilijkste wat er is, is simpel voetballen.” (Johan Cruijff)

Ik ben een kind van de jaren zeventig en tachtig. Opgegroeid met De Gouden Generatie. Met het beste Oranje dat we ooit hebben gehad. Dat van 1974. Met Krol, Haan, Neeskens, Rep, Van Hanegem, Jansen, Rensenbrink en uiteraard Cruijff. Het voetbal dat Cruijff speelde, zoals Cruijff dat later als trainer ook doceerde, is het voetbal waar ik mee opgroeide, dat ik lief heb als mijn muse. Aanvallend. Altijd. Met passie en beleving. Zie Oranje, zie Ajax, zie vooral later ook Barcelona dat nu nog in alles Cruijff ademt.

In maart 1999 stond ik op La Masia, het trainingsveld van Barcelona, naast Camp Nou. Ik mocht een dag later voor mijn krant naar de benefietwedstrijd van het Barcelona van Louis van Gaal tegen het Dream Team van Johan Cruijff. De training van het legendarische Blaugrana, dat in 1992 door een vrije trap van Ronald Koeman de Europacup 1 won, was om van te smullen. Bouwvakkers die hoog aan het werk waren in het stadion staakten hun werk. Fans klommen in de bomen of in de hekken. Bakero, Stoichkov, Laudrup, Koeman en uiteraard El Salvador zelf deden een rondo. Het tempo was duizelingwekkend hoog, de eenvoud nog groter. Tik-tak-tik-tak. Stond Cruijff ook maar 1x in het midden? Nee. Gaf hij weleens een verkeerde bal? Nee. En als hij hem wel gaf, dan had ie hem niet gegeven en gebaarde nummer 14 dat de ontvanger de klasse van zijn pass niet op waarde had geschat.

Een dag later verscheen er een statistiek in de Spaanse sportkrant El Mundo Deportivo, waarin werd vermeld wie het beste en wie het slechtste was geweest in het rockende rondootje. De toppers waren Rexach, Bakero en… jawel Cruijff zelf.

“Voetbal is simpel: je bent op tijd of je bent te laat. Als je te laat bent moet je eerder vertrekken.”

Zo, dat is een heel lange aanloop voor mijn bruggetje naar JEKA JO13-2 tegen SCO JO13-1. Wat ik nu in hemelsnaam bedoel te zeggen? Even nadenken, wat was het ook alweer? O ja. Moeten wij net zo spelen als het Dream Team? Zou mooi zijn, maar laat ik het niet al te zeer overdrijven. Maar misschien zouden we het wel wat simpeler kunnen houden. Een van mijn trainers zei altijd: “Laten we eens beginnen met de bal naar de goede kleur te spelen.” Ja, ik chargeer. Natuurlijk deden we dat zaterdag best aardig, maar te vaak ook niet, omdat we het ons zelf te moeilijk maakten. Nog even draaien, nog even kappen, nog even wachten. Bam! Bal kwijt. Of: weg zee van ruimte die er een paar tellen eerder wel lag.

Ik gooi er nog een uitspraak van Cruijff in. “Hoe simpeler hoe beter, want hoe minder keuze je een speler laat hoe meer kans dat hij het juiste doet.”

Hier mag je wel wat langer over nadenken. Laat ik hem wat beeldender maken: de bal is altijd sneller dan welke speler dan ook. Tik-tak-tik-tak. Moeten we dan alleen maar schaakvoetbal gaan spelen? Nee, alsjeblieft zeg. Dat is zeker niet wat onze trainers willen. Maar ze doceren wel simpel voetballen daar waar het kan, daar waar het zelfs moet. Maak het jezelf niet lastiger dan nodig, want dat deden we zaterdag namelijk te vaak. Op onze inzet was helemaal niets aan te merken. We liepen de graspollen eruit en er was niemand die na afloop niet naar zweet stonk. Maar we tikten te weinig en liepen te veel met de bal, waardoor SCO nooit echt onder druk kwam te staan, steeds de bal kon onderscheppen en ons uiteindelijk twee keer (1 lucky, 1 beauty) het nakijken gaf.

Toch was er bij ons één speler die best in die rondo bij het Dream Team had kunnen staan: Oskar. Hij heerste en verdeelde centraal in de achterhoede als Ronald Koeman in zijn beste dagen. De ene keer even inhouden, de andere keer wel meteen diep en dan weer breed. Oskar hield het altijd simpel.
Ik dacht meteen aan mijn favoriete speler: Andres Iniesta, kind van Barcelona, helaas vertrokken. Messi is de ster van Barcelona, Iniesta bepaalde de afgelopen jaren het tempo en liet heel het team daardoor beter voetballen. Toptrainer Pepe Guardiola (opgeleid door Cruijff) zei over Iniesta ooit de volgende ware woorden: “Iniesta verft zijn haar niet, hij draagt geen oorbellen en hij heeft geen tattoos. Dat maakt hem waarschijnlijk onaantrekkelijk voor de media, maar hij is wel de beste.”

Dat was Oskar zaterdag bij ons ook. Simply the best. Omdat hij het simpel hield. En zijn haar niet verft…

Rolf Finders,
voetbalvader