Zaterdag 6 oktober om 11::00 uur

Geschreven op: 07 oktober 2018
Tim Krempel

door: Tim Krempel

In de kleedkamer wordt elke wedstrijd gewonnen. Als iedereen doet wat hem (of haar, we maken tenslotte nog kans op deelname aan het WK) wordt opgedragen. Als de uitgesproken verwachting over de tegenstander uitkomt en het een beetje meezit komt alles goed. Op papier klopt alles. Staan zelfs de Billy en Gnedby er snel strak bij. Jaja. Ik ben nog niet oud, maar oud genoeg om te veronderstellen dat ik in mijn leven een representatief aantal mensen heb gesproken om statistisch waterdicht te kunnen concluderen dat er werkelijk niemand is die in één keer en zonder banaal te hebben gescholden een IKEA product in elkaar heeft gezet. Of tevéél schroefjes overhoudt. Want dan ga je twijfelen. Of in dat dragende latje wel de noodzakelijke zes schroefjes zijn gedraaid. Leg je trots een pakje Kleenex op je Billy, valt je spaanplaten kastje tegen de Gnedby aan. Allebei kapot. Banaal gescheld en zaterdagavond naar de knoppen.

De uitwedstrijd van JEKA O17-2 tegen het Oosterhoutse SCO had een hoog IKEA gehalte. Opdrachten waren duidelijk. Belang om te winnen was meer dan helder. We hadden zelfs een plan B voor wanneer de tegenstander vier-vier-twee zou spelen. Alles klopte. Op het plastic van Jeroen. Het enige wat daarop ontbrak was de weekaanbieding voor de kanelbullar. Wel dacht ik ergens een heel klein geel blauwe logootje te zien.

Hoe anders was het op het veld. In het echt. Vanaf de eerste minuut was alles anders dan op papier. Hoge ballen in plaats van lage strakke. Achteruit spelen in plaats van vooruit. Slordigheden. En nog meer van dat. Niemand wil dit. Niemand wil viereneenhalf uur bezig zijn met een boekenkastje van veertig bij vijftig centimeter, maar het gebeurt. Zo gebeurde het ook in deze wedstrijd. Het leidde na zes minuten al tot een achterstand. Een onterechte, want ondanks dat het misschien niet ging zoals bedoeld was JEKA veel sterker dan gastheer SCO. En dat bleef de hele eerste helft het geval. Op basis van kansen zouden onze mannen een zéér ruime voorsprong hebben, maar de Oosterhoutse effectiviteit om onze foutjes af te straffen was indrukwekkend. Er wordt gerust met een 2-0 achterstand. Nou ja, gerust…de donderspeech van trainer Jeroen laat weinig ruimte om bij te komen, maar is hard nodig om iedereen op scherp te zetten. Ook aanvoerder Mattijs ziet de noodzaak om zijn team toe te spreken en pakt daarmee zijn rol knap op.

De Bredase aanvalsdrang blijft ook in helft twee het wedstrijdbeeld bepalen. Het aantal corners is niet meer te tellen, maar levert helaas geen echte dreiging op. Rond minuut zestig is daar dan het moment dat iedereen voelde aankomen. De prima ingevallen Sem maakt met een uitstekende actie ruimte en bereikt Anwar. Die heeft een klein beetje geluk, want de Oosterhoutse goalie verkijkt zich op het houdbare schot en de bal rolt tussen zijn ongelukkige benen over de doellijn. Er is weer aansluiting en daar wordt SCO onrustig van. En onrustige mensen zijn nogal eens vervelend. Zo wordt Tijn meerdere keren flink aangepakt, krijgt Pepijn een idiote duw waardoor hij in een pupillengoal langs de lijn neerstort en ontvangt Tycho een beuk in zijn rug die hij zelfs na de wedstrijd nog voelt. De scheidsrechter verliest grip op de wedstrijd en dat gaat ten koste van JEKA. Tien minuten voor tijd maakt hij zijn twijfelachtige optreden van de laatste vijftien minuten goed door ons een strafschop toe te kennen. Sam schiet feilloos in en maakt zo de verdiende gelijkmaker. Ondanks de nodige blessures en discussies wordt al in minuut negenenzeventig afgefloten. Daar was geen van de teams gelukkig mee, want beide gingen alsnog voor de overwinning. Het mocht niet zo zijn; een schamel puntje is de oogst van een zonnige zaterdagochtend in sympathiek Oosterhout.

Vooraf, op het papier (plastic) klopte alles. De overwinning was al bijna genoteerd. Helaas bleek de werkelijkheid weerbarstiger. Een beetje een Billy met net niet sluitend deurtje en een te korte achterplaat.