Wedstrijdverslag

Zondag 25 november om 01::00 uur
3

JEKA 7

Job
Tor
Backxie
2
WDS'19 3

Onkunde of bewust

Geschreven op: 28 november 2018
Job T'Jonck

door: Job T'Jonck

Je kunt op een willekeurige zondagmiddag langs de amateurvelden gaan staan en je ogen uitkijken wat er op de velden gebeurt. Van topniveau tot kelderklasse, er valt altijd wel wat te beleven. Zo zie je zowel om 10.00 uur ’s ochtends bij de oudere garde als om 14.30 uur als de mannen van het eerste mogen opdraven soms de meest wonderschone doelpunten gecombineerd worden met de meest kolderieke acties. Hier en daar een bizarre overtreding, een gezellig kopstootje of een bolletje schepijs of vuurpijl dat maar net binnen de Bredase ring blijft. Over het algemeen hoef je je als toeschouwer niet te vervelen langs de lijn. En toch blijf je jezelf vaak afvragen of de soms gewoon lachwekkende acties die je ziet zijn gebaseerd op onkunde van de mensen op het veld of dat er bewust met een bal wordt gespeeld. Schiet iemand de bal van 30 meter nou gewoon heerlijk over de doelman of was het eigenlijk een door de wind gepakte lange bal die per toeval binnenvalt. Datzelfde kan natuurlijk gelden voor een harde overtreding, maar daarover later meer. Bij JEKA 7 vraag je je ook wel eens af of het onkunde of een bewustje is. De wedstrijd tegen WDS stond vandaag bol van discussiepunten, was het bewust of was het simpelweg onkunde.
 
De top van de ranglijst begint zich steeds meer te vormen naarmate de winterstop in de buurt komt, en daar blijft JEKA voorlopig vooral naar kijken. Niet omdat de overwinningen achterwege blijven, maar omdat de gespeelde wedstrijden uitblijven. Zo gaat de beoogde topper tegen de amateurs van FC Dordrecht al niet door, en zit de maker van het wedstrijdschema nu al met zijn handen in het haar over al die inhaalwedstrijden die de mannen uit Breda nog moeten spelen. Figuurlijk dan denk ik toch, gezien de coupe van de wedstrijdplanner van JEKA. Vandaag kon er echter ‘gewoon’ worden gevoetbald. Op vrijdag liet men zien dat JEKA 7 ook een echte groep is buiten het veld, toen onze doelman in het zonnetje werd gezet. Dankzij het echte op en top keeperspakket, inclusief trui, pet en (oven)handschoenen, moeten de hete bitterballen voortaan in de frituur blijven en niet in ons netje vallen. Sportief als hij is kwam hij in volledig ornaat, op zijn verjaardag notabene, zich melden in de kantine, klasse voor de sportiviteit Wally.
 
Met Thijs als reservedoelman en vlagger en Bram als waterdrager werd de selectie van 13 man aangevuld voor het treffen met de mannen uit de HB. Aadsj keerde terug in de basis na zijn grote verdwijntruc van de afgelopen weken en maakte daarmee de selectie compleet. Alleen Romijn was niet geheel fit, en leek tijdens de warming up al met kramp te kampen. Nader onderzoek leverde de diagnose op dat spierpijn geen week kan duren en dat er dus wel degelijk meer aan de hand was in het onderbeen, en dus kon hij naast Banckxie plaatsnemen. Met team Uuuuu op de bank werd er gewoon op kunstgras afgetrapt op het vreemde tijdstip van 13.00 uur. Terwijl de vroege vogels van de zondag al aan het bier met bitterballen zaten in de kantine trapten de bezoekers af voor het begin van het duel.
 
WDS stond voorafgaand aan het duel op een verdienstelijke vierde plek op de ranglijst en kenmerkte zich door een aantal alles of niets uitslagen. Het won een aantal keer ruim en ging er ook een paar keer flink vanaf. Ideaal dus om dan tegen JEKA te spelen, dan belooft het in ieder geval een gekke uitslag te worden. In de openingsfase was het aftasten, maar JEKA leek aan de bal makkelijk tussen de bezoekers door te sluipen. Het was daarmee wachten op de eerste grote kansen, toen WDS voor het eerst echt ten strijde trok. Met de balvaste en handige spits kwam het van de eigen helft af en belandde de bal prompt bij een meegeslopen middenvelder. Toegegeven, hij kreeg teveel ruimte, maar zijn schot leek een koud klusje voor onze jarige doelman. Die kon echter zijn eerste pitcher al in de kantine gaan bestellen, want de bal via twee stuiten gewoon naast de paal binnen: 0-1. Vanaf de zijkant klonk de welbekende kreet van de coach van Achilles, maar de achterstand was een feit.
 
De bezoekers vonden het wel best zo en lieten het initiatief aan de thuisploeg. Die maakte hier dankbaar gebruik van en ging massaal op jacht naar de gelijkmaker. Toen brak er een periode van een minuut of 10 aan waarbij de discussie onkunde of bewust eigenlijk niet aan de orde was, maar voornamelijk het ongeloof zich meester maakte van zowel de toeschouwers als de spelers op het veld. De manier waarop kansen om zeep geholpen werden deed namelijk geen twijfel bestaan over de kwaliteit van het afmaken. We lopen ze even na. Allereerst was er een goedlopende aanval over links waar Floris zijn tegenstander voorbijsnelde en zowaar uitstekend het overzicht behield. Het zo gewenste terugleggen werd keurig uitgevoerd, waarna Lucas (je weet wel, onze eigen Arjen Robben van vorige week) de bal op een presenteerblaadje kreeg. De echte voetbalkenners weten echter dat Robben een pure linkspoot is, en dat Lucas zijn rechterbeen alleen heeft kregen om op te staan. De bal verdween dus voorlangs. Hierna was het de beurt aan Tom, die vorige week nog vriend en vijand verbaasde met een doelpunt achter zijn naam. Vandaag was de hoop dus gevestigd op een voortzetting, maar deze bleek ijdel. Opnieuw werd de bal uitstekend aangeboden en hoefde de bal alleen nog binnen de palen. Daar ging het helaas mis, want de bal ging tergend langzaam tegen het hek achter het doel. Knakkie was de volgende die de gelijkmaker leek binnen te knallen. De kans was weliswaar wat lastiger dan een week eerder, maar opnieuw kreeg vanuit een uitstekende schietpositie de bal niet onder de dwarslat en bleef de 0-1 stand staan. De grootste kans van het geheel, eentje die ook een pitcher op leverde, was voor Flo. Geheel vrijstaand voor de doelman, geen verdediger in velden of wegen te bekennen na een foute breedtebal achterin, wist hij de bal echter niet simpel in het doel te schuiven maar schoot hem recht tegen de keeper aan. Dus nog altijd 0-1.
 
Na al deze kansen zou je zeggen dat de frustratie bij de thuisploeg erg hoog zou zitten. Dit bleek echter bij de bezoekers ook niet helemaal lekker te gaan. Toen Flo namelijk zijn directe tegenstander de bal afhandig maakte en hem terugspeelde, kreeg hij een seconde of 5 later nog een hengst van zijn opponent. In de categorie onkunde of bewust was hier geen enkele discussie mogelijk en dus mocht hij met geel 10 minuten naar de kant. Met een overtal was het wachten tot de gasten zouden bezwijken onder de druk. Of JEKA moest doorgaan met het onbegrijpelijke missen van kansen. Daar bleven spelers en staf gelukkig van bespaard. Het was Aadsj die de gelijkmaker inleidde. Op zijn karakteristieke en eigenzinnige manier toverde hij zich letterlijk een weg door de zestien. Schieten? Nee toch niet, dan nog twee man passeren en met wat gerommel de bal breed leggen. Die belandde voor de voeten van Job, die het advies van de zijkant om laag schieten ter harte nam en de bal over de grond langs de keeper schoof: 1-1. Voor de beelden verwijzen we u naar Slomo Adje, de vaste videograaf van JEKA, fameus vanwege zijn prachtige slowmotions.
 
Na de gelijkmaker had WDS weinig meer in te brengen en bepaalde JEKA het spelbeeld. Dat ging niet onaardig, mede dankzij de zeeën met ruimte die op het middenveld te vinden waren. Daar was Tor inmiddels doorgeschoven naar de plek van Knakkie die na een ongelukkige bal met een halfdicht oog het veld moest verlaten. De oplettende kijker had Romijn inmiddels al binnen de lijnen gezien, maar zo snel als hij kwam was hij ook weer van het veld verdwenen. Of Aad hier iets mee te maken had zullen we nooit weten. Op zoek naar de voorsprong kreeg JEKA uiteraard weer de nodige kansen. Het wapen van de corner van Lucas leek bijna weer iets op te leveren, want ook Flo vond de volledige vrijheid, maar wist de bal niet vol te raken en vond de doelman op zijn weg. Even later was het dan toch raak. Een corner vanaf de andere kant bleef in het spel, waarna Droeloe hem oppikte. Zijn puntgave voorzet vond, jawel, onze enige echte stormram. Geen twijfel over onkunde, zeer doelbewust ramde hij de bal vanaf enkele meters achter de kansloze doelman als een volleerd spits: 1-2. Tor bracht zijn seizoenstotaal al op twee en is naar eigen zeggen slechts één goal verwijderd van zijn hoogste doelpuntenaantal in zijn prille voetbalcarrière. Wellicht wordt dit later in het seizoen dus nog vervolgd.
Toen was het weer tijd voor een spelletje onkunde of bewust. Dit keer in de hoofdrol: Freek. Als opstomende back verloor hij nipt de bal en jaagde hij als Ajacied natuurlijk direct door na balverlies. Dit ging echter niet helemaal volgens plan want de aanvoerder van WDS werd volledig omver gekegeld door onze captain. De reactie was fel, want de overtreding redelijk fiks. Sportief als Freek is kunnen we hier echter alleen maar spreken van onkunde, want zoals hij zelf toegaf, het was geen bewuste poging de tegenstander te raken, maar gewoon gebrek aan motoriek. Zo kan een harde overtreding dus ook uit onkunde geboren worden. De kaarten bleven ditmaal op zak en dus kon er verder worden gevoetbald met elf tegen elf. Er vielen echter geen doelpunten meer voor de rust voor JEKA en omdat Wally het enige gevaar van WDS middels een snoeiharde vrije trap onschadelijk wist te maken werd de warmte van de kleedkamer opgezocht met een schamele 2-1 voorsprong.
 
Na de rust zakte het niveau richting de gevoelstemperatuur en was het bij vlagen niet om aan te zien. JEKA bleef uiteraard wel kansen krijgen om de wedstrijden te beslissen. Flo was de eerste met een kopbal uit een identieke corner van Lucas, maar hij wist slechts de bovenkant van de lat te raken. Datzelfde deed Job, toen hij vanaf randje zestien na goed terugleggen van Droeloe in kansrijke positie ook de bovenkant van het aluminium toucheerde. Droeloe kreeg na een prachtige actie in de zestien ook nog een grote kans, maarja de bal kwam voor zijn rechter. Zo bleef de beslissing maar uit en dan voel je hem bij JEKA altijd al hangen. Dan hangt die gelijkmaker opeens in de lucht. Een kopbal uit een corner ging nog over het doel, maar toen even later een vrije trap werd ingedraaid werd deze vakkundig verlengd en was Wally van dichtbij kansloos: 2-2. Een hele zure tegengoal, zeker gezien de verhoudingen op het veld en de kansen die de thuisploeg al had laten liggen vandaag.
 
Gelukkig stelde het al snel orde op zaken. Op een enigszins curieuze manier weliswaar. Het was Rik die de bal in de zestien pompte van de zijkant. Flo en zijn tegenstander mistte de bal volledig en toen dook daar opeens Backxie op. Doorgelopen stond hij op een plek waar hij zich niet vaak bevindt. De bal stuiterde en Dani-L had zijn been al in de lucht. En dat duurde, en dat duurde. Tot de bal naar beneden daalde, en Backxie dacht aan de woorden van Bruno in de rust: gewoon rechtdoor schieten. En dat deed hij: 3-2. Of het onkunde of bewust was laten we maar even in het midden. Maar als we onze zelfbenoemde matchwinner moeten geloven dan weet je het wel.. Het leverde JEKA wel een nieuwe voorsprong op en daarmee deelde het een nieuwe tik uit aan de gasten. Even later leek de beslissing op komst. Flo werd weggestuurd, waarna de rechtsback hem een vrije doorgang versperde. De scheids kwam met een plakje kaas aanzetten, en prompt ging de vlag van de grens de lucht in. Toen de rook van de discussie was weggetrokken bleef de gele kaart staan, en mocht WDS een vrije trap nemen voor buitenspel. De frustratie nam steeds verder toe bij onze bezoekers, met name richting de leidsman. Toen hij een handsbal van Knakkie mistte betaalde Droeloe en Tom daar de rekening van. Beide werden ondersteboven gekegeld en daarmee was het einde van de wedstrijd ingezet. Met een uit de lucht gegrepen kopstoot, een bizarre handsbal en een 100 meter sprint bereikte we het laatste fluitsignaal. De wedstrijd eindigde zo niet echt in stijl, maar eind goed al goed, de punten bleven aan de Beukenlaan. Al met al weer een enerverende middag die genoeg gesprekstof geeft. Gelukkig hebben we daar twee weken de tijd voor, want volgende week kan iedereen voor de schoorsteen wachten op de cadeautjes. We hervatten de competitie met een thuiswedstrijd tegen hekkensluiter IFC, als die dan nog in de competitie zitten…

Galerij

Reacties

Dit wedstrijdverslag heeft nog geen reacties.

R.K.V.V. JEKA
Sportcomplex "Tussen de Leijen"
Beukenlaan 21
4854 TA Bavel

Ledenadministratie
Agnes Wiegers
ledenadministratie@rkvvjeka.nl
 
Correspondentie-adres
r.k.v.v. JEKA
Willem Alexanderstraat 19
4811 PZ Breda
secretariaat@rkvvjeka.nl

meer contact info >>>

Ontvang de JEKA nieuwsbrief

r.k.v.v. JEKA

Copyright © R.K.V.V. JEKA 2015. Alle rechten voorbehouden.