Zaterdag 28 september om 01::45 uur

Sander Brocatus
Joris Finders
Zundert JO15-1

Iedereen is van de wereld

Geschreven op: 03 oktober 2019
Rolf Finders

door: Rolf Finders

The winner takes it all. Ik heb altijd al een hekel aan dat nummer van Abba gehad. Dan nog liever Chiquitita, dat doet me in elk geval nog verlangen naar een banaan, al heeft die song daar net zoveel mee te maken als dolgelukkige supporters met een Mexicaanse weldoener bij Roda JC.

The winner takes it all. Zaterdag verafschuwde ik dat dodelijk saaie Zweedse huilie-huilie-scheidingsliedje nog heel veel meer. Ook al gaat het nummer totaal niet over sport, je kunt de titel er prima op toepassen. Net als zin twee, waarin de loser valt. En hard ook.

Net als wij. Ook al vond ik dat we hadden gewonnen. Met 3-2. Maar bij Zundert zwaaide een iets te subjectieve grens zo driftig met zijn vlag bij de zuivere treffer van Xander, dat onze scheidsrechter als een stier op een rode lap op z’n gewapper reageerde. De arbiter liet zich foppen. Olé! Het was zijn enige fout van de wedstrijd. Maar een dure. En een hele zure. Voor ons.

Xander tikte de 3-2 namelijk bij de tweede paal binnen, terwijl de officiële speeltijd al bijna was verstreken. Onze linksbuiten kwam van achter zijn man. Dat zou zelfs Chef-VAR Danny Makkelie nog hebben gezien, al zag die de laatste tijd niet heel veel. Uit de tegenaanval die volgde, wij stonden nog te rouwen en wilden eerst aan de koffietafel, scoorde Zundert met wat hots-, knots- en botswerk de 2-3. Einde wedstrijd. The winner takes it all. The loser has to fall. Wat een ruknummer! Zelfs de Zundertse aanhang huilde met ons mee. Een vrouw: ,,Het was een zuivere goal hoor. Ik vind het zo sneu voor jullie.”

Mooie woorden, maar ik had op dat moment het liefste het hele kunstgras op veld 6 willen omploegen, een meter bier willen bestellen, om vervolgens liedjesteksten aan de bar te gaan blèren als: ‘Jij krijgt die lach niet van mijn gezicht, dat zou je wel willen’ van John de Bever, ‘Krijg toch allemaal de kolere, val voor mijn part allemaal dood’ van Danny de Munck en mijn favoriet ‘Iedereen is van de wereld, de wereld is van iedereen’ van The Scene. Ik heb het niet gedaan. Soms moet je de ellende voor iedereen niet nóg groter willen maken.

En dan te bedenken dat we met nog slechts 11 minuten te spelen gewoon met 2-0 voorstonden! Ja, the loser valt nog vele malen harder dan ze het bij dat lieve Zweedse kwartetje ooit hadden kunnen verzinnen. We speelden namelijk goed. We waren beter. Natuurlijk gaven we ook kansen weg, maar ach, dat gebeurt de beste ploegen. Kijk maar naar Ajax tegen Valencia. Dan moet je naast pure klasse ook wat geluk hebben. En nog een beetje meer ook. Paal en lat zijn er niet voor niets.

Na 25 minuten in de eerste helft drukten we ons goede spel uit in een doelpunt. Een treffer die eigenlijk voor twee had mogen tellen. Sander haalde vanaf ruim twintig meter zo hard uit, dat de doelman blij mocht zijn dat ie de bal niet aanraakte, want dan waren ze hem nu nog aan het zoeken geweest op ons sportpark. Toen Joris na een goede loopactie en een perfecte steekbal van Bux in de 53e minuut nummertje twee tegen de touwen tikte, leek dat ook De Tik voor Zundert. Of liever: dat had hem moeten zijn. De finale knock-out. Tien tellen. Sterretjes zien. Bye bye. Lights out!

2-0! Die luxe was ons vreemd dit seizoen. Hadden we toen de boel dicht moeten spijkeren alsof er een orkaan op komst was? Alle luiken dicht? Hadden we in plaats van de bus 2200 tractoren voor het doel moeten parkeren, zodat Zundert in zo’n lange file terechtkwam dat alle hoop om binnen de tijd te scoren meteen de grond werd ingeboord? Nee. Dat kunnen wij niet. Bovendien past het niet bij onze filosofie dat aanvallen altijd loont. Nou ja, bijna altijd dan.

Want we kregen zeker kansen op meer. Bo die net voorlangs schoot. Hoekschoppen die gevaarlijk waren. Bux die dreigend was, Jasper ook. Zundert wankelde, maar viel niet om. De gasten, en dat siert ze, bleven knokken voor een goed resultaat. De 2-1 viel uit een hoekschop, de 2-2 een paar minuten later na een goed uitgespeelde aanval.

We baalden, maar we bogen niet. Want we voelden nog steeds dat er meer in zat. Omdat we vooral voetballend beter waren. Maar ja, als een loepzuivere treffer dan wordt afgekeurd, en de tegenaanval doeltreffend is, dan valt elke voetballer van ellende om. Dat gebeurde ook. Spelers stortten ter aarde, sommigen huilden, anderen vloekten. Iedereen was van de wereld. We voelden ons als Emmen tegen Feyenoord, al leverde die wedstrijd de thuisploeg nog wel een punt op. ,,Ik heb het helemaal gehad met deze competitie”, zei onze verdediger Tim. Hij verwoordde het netjes. Ik begreep hem.

Er borrelde een ander liedje op in mijn hoofd.  Als je wint heb je vrienden / Rijen dik
Echte vrienden / Als je wint / Nooit meer eenzaam / Zolang je wint

Maar met deze nederlaag máákten wij juist vrienden. Zelfs bij de tegenpartij. ,,Ik vind het zo sneu voor jullie.” We schoten er qua eindstand niets mee op, maar als zelfs de sportieve supporters van Zundert dat zo verwoorden, zegt dat alles over wie de zege in deze wedstrijd verdiende. Laat dat de grootste winst zijn. The winner takes it all, maar wij als losers zaterdag misschien nog wel een beetje meer, omdat respect en waardering nu eenmaal niet in punten uit te drukken zijn.

Rolf Finders
Voetbalvader