Zaterdag 3 november om 12::15 uur

Geschreven op: 04 november 2018
Tim Krempel

door: Tim Krempel

In onze westerse, druk druk druk maatschappij zijn diploma’s belangrijk. Sterker nog, ze zijn onmisbaar voor het overleven van iedere eerste sollicitatieronde. Geen diploma geen kans, zeg maar. Daar kun je van alles van vinden, maar het is nu eenmaal zo. En dus leren we ons hele leven en scherpen we vaardigheden steeds verder aan. Een van de eerste en belangrijkste diploma’s die wij behalen is het strikdiploma. Essentieel om te voorkomen dat je de rest van je leven over losse veters struikelt en door niemand serieus wordt genomen. Daar zit de echte meerwaarde van het strikdiploma: respect en aanzien. Ik dacht altijd dat er maar één variant van het strikexamen was en dat het alleen op de kleuterschool werd afgenomen. Sinds dit weekend weet ik beter. Bij onze tegenstander in de vijfde competitieronde van dit seizoen, Altena, waren maar liefst drie spelers die opgingen voor het praktijk examen “praktisch veter strikken voor gevorderden”. Schijnt een nieuwe LOI opleiding te zijn voor de echte liefhebbers. Tegen betaling van een bescheiden bedrag extra krijg je zelfs persoonlijke coaching. Voor die optie had de keeper van Altena gekozen. Twee maal veertig minuten lang stond er een man vlak achter het doel van de goalie. In mijn naïviteit dacht ik dat het de keeperstrainer was, maar het bleek de “beter veter coach”. Je zag meteen dat we hier te maken hadden met een bak aan ervaring. Nog nooit zag ik zulke strak gestrikte schoenen.

Het eerste praktijkexamen werd na een minuut of tien spelen afgenomen. Tot dan toe had het sterkere JEKA de gasten uit Nieuwendijk al ver teruggedrongen op eigen helft en was het niet of, maar wanneer de eerste Bredase treffer zou vallen. Terwijl iedereen klaarstaat om de doeltrap van Altena op te vangen knielt de doelman rustig neer en begint aan zijn eerst knoop. Op dat moment denkt alles wat JEKA is nog dat hier op subtiele wijze tijd wordt gerekt. Maar het duurt en duurt maar. Na de rechterschoen wordt ook de linkerschoen aangepakt. De scheidsrechter accepteert het. Hij was blijkbaar op de hoogte. De veter beter coach draait op volle toeren en loopt rood aan van het persoonlijk begeleiden. En dan, eindelijk, wordt de bal weer in het spel gebracht. Trotse ouders klappen. Het jong blijkt geslaagd. De wedstrijd wordt vervolgd. Altena speelt zonder plan en dat blijkt lastiger bestrijden dan verwacht. JEKA gaat zelfs een beetje als de tegenstander spelen. Lange ballen naar voren, zonder een idee daarbij. Vreemde hoge passjes in plaats van korte strakke over de grond. Te weinig druk. En we lopen naar achteren. Altena krijgt steeds meer ruimte en schuift op. En dan is daar praktijkexamen twee. Weer een dood spelmoment en weer een fanatiek strikkende puber. Deze was wat sneller op de been dan zijn keepende medestudent. Achteraf bleek hij te zijn gezakt. Een stukje veter dat over de schoen moet hangen was in de knoop terecht gekomen. Dodelijk. Ondanks het toch enigszins bevrijdende doelpunt van Tycho in minuut negentien blijft het spelbeeld tot kort voor rust hetzelfde. JEKA is veruit de betere ploeg, maar toch ook wat slordig en onrustig.  Steeds als we ons houden aan de gemaakte afspraken loopt het goed en zijn we dreigend. Dat blijkt in de vijfendertigste minuut. Een strak genomen corner wordt in eerste en tweede instantie gemist, maar uiteindelijk binnen gewerkt door Tycho. De eerste helft nadert zijn einde, maar de scheidsrechter rekent wat extra tijd in verband met blessures, wissels en examens. Na een kleine drieënveertig minuten kan er in de kleedkamer worden geëvolueerd onder het genot van waterige ranja.

Het goede van de eerste helft zien we gelukkig wat vaker terug in de tweede. JEKA creëert steeds meer kansen, maar is in het eerste kwartier van deel twee wat ongelukkig in de afronding. Zo niet in de vijftiende minuut als er wederom uit een hoekschop wordt gescoord. Tycho is alweer de doelpuntenmaker en tekent daarmee voor een hattrick. Kort na deze Bredase treffer vindt het derde strikexamen van vandaag plaats, maar hiervoor wordt het spel niet meer stilgelegd. Dat bleek veroorzaakt door een inschrijvingsfout, waardoor er eigenlijk geen examen mocht worden afgenomen. Het strikgenootschap is streng. JEKA kan dus doordenderen en doet dat ook. Chief trainer Jeroen zet in de laatste tien minuten Sem als extra aanvaller in en dat leidt voor het restant van de wedstrijd tot een continue dreiging van Bredase zijde. En heel veel corners. Enkele minuten voor het einde wordt een fraaie, door Pepijn genomen hoekschop verzilverd. Dennis knikt met het hoofd handig binnen en bepaalt daarmee de eindstand op 4-0.

Een nuttige, maar ook enigszins zakelijke overwinning waarmee JEKA zich in de subtop van deze 2e klasse nestelt. Altena blijft met nul uit vijf de hekkensluiter. Gedesillusioneerd liep de ploeg richting de auto’s voor de terugreis naar Nieuwendijk. Twee jongens op slippers.

Man of the match: Tycho