Zaterdag 31 augustus om 02::30 uur

Geschreven op: 03 september 2019
Tim Krempel

door: Tim Krempel

Het is een fenomeen in het betaald voetbal. Clubje met torenhoge ambitie verliest vijf wedstrijden achter elkaar dus trainer krijgt de zak.  De opvolger pakt in de eerstvolgende wedstrijd een punt en voilà,  het bestuur heeft zijn gelijk. Opportunisme en voetbal horen nu eenmaal bij elkaar. Sinds de kersverse selectie van J017-1 is gestart met de voorbereiding zijn alle oefenwedstrijden verloren. Vooralsnog geen reden tot paniek (integendeel: hoofdtrainer Job verloor ook vorig seizoen alle wedstrijden in de voorbereiding om vervolgens ongeslagen kampioen te worden!) maar de wens tot uitbreiding van de toch al goed bezette staf nam er niet door af. Lex Weijsman werd eerder deze week geïntroduceerd als derde trainer en trots vierde lid van de staf voor seizoen 2019-2020. Hij waagt de sprong in het diepe en zal net als Michiel Rademakers Job assisteren bij de technische begeleiding én ontwikkeling van de spelers. Eigenlijk wilden we Lex voor aanvang van zijn eerste wedstrijd in zijn nieuwe rol vanuit een vliegende helikopter op de middenstip laten landen, maar na een constructief overleg van de, toen nog, driekoppige staf is besloten om een fanatiek PSV fan niet te belasten met een Rotterdamse traditie. Lex kon dus gewoon wandelend naar zijn nieuw stek langs de lijn om de eerste officiële wedstrijd van dit seizoen te analyseren. DESK uit het sprookjesachtige Kaatsheuvel bezocht een zonnig en warm Tussen de Leijen voor de bekerwedstrijd tegen onze selectie. De verwachtingen waren hoog gespannen. Want met een nieuwe trainer…nou ja, u weet wel.

Onze start was alleraardigst. De in de voorbespreking gemaakte afspraak om de spitsen zo snel als mogelijk aan te spelen werd goed uitgevoerd en leverde zo nu en dan al best wat dreiging op. Maar het Kaatsheuvels voetbalintellect bleek scherp en maakte het ons vanaf minuut tien toch wat lastiger dan tijdens de eerste fase. Halverwege de eerste helft grijpt Job in en wordt het middenveld anders neergezet. Het blijkt een uitstekende interventie. JEKA is veelvuldig in balbezit en zet de bezoekers steeds meer onder druk. Op basis van dit spelbeeld kan een Bredaas doelpunt niet uitblijven. Dat doet het dan ook niet. Thomas maakt de logische en terechte, maar ook wel bevrijdende 1-0. De inmiddels collectief rood aangelopen selectie hunkert na bijna veertig minuten hard werken in de brandende zon naar de rust. Het wordt nog even gevaarlijk als een hoekschop van DESK buiten bereik van keeper Colin de doellijn lijkt te passeren, maar dankzij accuraat verdedigen van Tijn wordt de eerste helft afgesloten met een voorsprong.

Om DESK definitief te verslaan zal er in de tweede helft toch echt nog vaker moeten worden gescoord. JEKA is weliswaar de betere partij, maar de voorsprong is mager en DESK is gebrand op een snelle gelijkmaker. Dat blijkt echter een Kaatsheuvels sprookje, want het zijn niet de bezoekers maar juist de prima draaiende thuisploeg die via Jilles als eerste in het tweede bedrijf scoort en zo de voorsprong verdubbelt. Een belangrijk doelpunt, want DESK maakt direct een verslagen indruk. Dat leidt overigens niet tot passief gesjok, maar eerder tot fysiek stevig(er) spel. Op zich helemaal niets mis mee, maar in een aantal gevallen gaat dat over het randje. De arbiter staat het toe. Dat geldt niet voor het aan hem gerichte gemopper, want tot tweemaal toe wordt daarvoor een kaart getrokken. Het tekent de onmacht van de gasten. JEKA besluit het zekere voor het onzekere te nemen en bouwt dankzij de ontketende Jilles de voorsprong uit naar een fraaie eindstand van 4-0. Vooral het laatste doelpunt mag er wezen: een uitstekende opbouw vanaf het middenveld en een wonderschone afronding. In de laatste tien minuten wint de hitte het van het voetbal en is het enige Bredase doel nog om niet geblesseerd uit deze wedstrijd te komen; de bezoekers spelen namelijk bij vlagen wel erg hard. Het loopt gelukkig allemaal goed af met slechts hier en daar een verkrampte kuitspier en collectief vochttekort. Een prima wedstrijd en de eerste overwinning van dit seizoen. Zonder iemand tekort te willen doen, is dit dan het Lex-effect?