Zaterdag 8 december om 03::00 uur

Geschreven op: 09 december 2018
Arris Van domselaar

door: Arris Van domselaar

De koploper uit, op de laatste speeldag van ronde 1. Als er een moment is om te zien waar we staan is dit het wel. In augustus met een jong team begonnen aan de voorbereiding terwijl de trainer nog in Zuid-Spanje zat te broeden op de opstelling. Pas de dagen voor de start van de competitie met een definitieve selectie en met de nodige ongelukkige blessures zijn we nu tien competitiewedstrijden onderweg. Dat leverde tot vandaag 5 keer winst en vier keer verlies op, gelijkgespeeld werd er nog niet. Twee maal was het verlies duidelijk en terecht, al doet scorebord-journalistiek vermoeden dat we in de 3-4 thuisnederlaag tegen Kozakken Boys recht op meer hadden gehad. De afgetekende 4-0 in Zaltbommel liet geen discussie, wel misten we toen veel spelers en hadden we ook in de wedstrijd zelf pech door blessures. We staan dus na 9 potjes in het linkerrijtje. Gezien de resultaten vorig jaar, de sterkte van de competitie en de vele eerste jaars is het toch vooral zaak uit de buurt te blijven van de degradatiezone en de nacompetitie te ontlopen. Directe degradatie is door het terugtrekken van FC Engelen al niet meer mogelijk, de twee laagst geëindigde teams krijgen een lastig toetje. Goed, terug naar deze winderige en donkere zaterdag. Oranje Wit uit, de gedoodverfde kampioenskandidaat. Vorige week was de vrije zaterdag gebruikt om dit team te bekijken in hun wedstrijd tegen nummer twee 'T Zand. We wisten daardoor dat we een felle en sterke tegenstander zouden treffen, met een snelle omschakeling en bijsluitende middenvelders. Maar we wisten ook waar de kwetsbaarheid van de Dordtenaren ligt. Daar was in de bespreking aandacht aan besteed. Vandaag zonder Mark, Mark, Wisse en Mickey. Daardoor reserve-reservekeeper Bas als reserve voetballer op de bank, samen met Sjoerd (na een pittige tentamenweek) en Boris Fuchs die na een wedstrijd met zijn A2 in Nieuwendijk inclusief modderig broekje naar Dordt komt gereden.
De wedstrijd start aftastend, maar al snel is duidelijk dat Oranje Wit veel moeite heeft met onze tactiek. De opbouw verloopt moeizaam, daar hebben wij op gerekend, en we staan zo compact dat de balvaardige spelverdeler niet wordt bereikt. Tegelijkertijd spelen we zelf in balbezit sterk. Er is rust aan de bal, we verleggen het spel goed en langzaam krijgen we een overwicht. En dat betaalt zich uit. Precies daar waar de zwakte van de tegenstander wordt verwacht buiten we dat uit en het is Tim die heel attent gebruik maakt van een zwakke inspeelpass. Hij gebruikt na de onderschepping goed zijn lichaam, blijft in evenwicht tegen de sterke centrale verdediger en tikt de bal onder de uitkomende keeper binnen. Ook na de 1-0 blijven we de bovenliggende partij. De koploper weet nog steeds geen raad met ons spel en verliest keer op keer al snel de bal, ook de lange passes eindigen in niemandsland. En binnen het kwartier valt zelfs de 2-0 als opnieuw Tim profiteert van geklungel achterin. Deze goal is nog lastiger, hij doet het met een slim koplobje over de keeper. Wat een luxe en dik verdiend. De gehele eerste helft blijft JEKA heer en meester en we krijgen kansen op nog meer. Mees Feskens schiet rakelings naast, de keeper redt op een kans van Roman na opnieuw zeer attent storen van Tim. Het middenveld met Mees, Mees en Joost speelt compact en fel en wint alle duels, de achterhoede met Boris, Dries, Lea en Ties staat als een huis, voorin spelen we slim en sterk met Roman, Khalid en Tim. We gaan rusten met een verdiende 2-0 voorsprong. In de tweede helft dringt Oranje Wit meer aan, Jeka trekt zich terug en lijkt zich vooral te concentreren op het verdedigen van de voorsprong. Langzaam voelen de toeschouwers dat de wedstrijd kantelt en dat als de aansluiting snel valt er nog veel mogelijk is. Na tien minuten is het al zover als een corner wordt binnen gekopt. De thuisclub ruikt bloed en JEKA doet niet meer wat het voor rust zo goed deed. Druk zetten op de opbouw, weinig ruimte laten en duels winnen. En daarmee is het wachten op de onvermijdelijke gelijkmaker. Die valt als de lange centrale verdediger kan inkoppen en onze keeper te ver en te laat uitkomt. Nog 8 minuten. JEKA countert tweemaal gevaarlijk, Oranje Wit laat zie waarom het staat waar het staat in de competitie en houdt de druk op ons doel. In blessuretijd maakt Boni zijn getwijfel bij de gelijkmaker goed met een ongelooflijke reflex op een hard en laag schot van dichtbij. De vele thuissupporters juichen al, de bal gaat er niet in. Na vijf minuten blessuretijd vindt de scheids het genoeg. We eindigen op 2-2. Vooraf een resultaat waar we voor hadden getekend. Op basis van de eerste helft 2 verloren punten en na de tweede 45 (50) minuten een prachtig punt. We hebben vandaag gezien hoe goed we kunnen zijn. Als we werken als een team en  iedereen doet wat hij kan en we geen gekke dingen doen, kunnen we alle tegenstanders in de vierde divisie aan. Als we spelen zoals na rust, niet meer voetballen en geen rust aan de bal en en te vaak voor de moeilijke oplossing kiezen kunnen we ook van letterlijk iedereen verliezen. We staan nu zesde. Tien punten voor op de degradatieplekken, maar ook maar drie punten van plek drie. Winterstop nu, tijd op de blessures te laten helen, even afstand te nemen, een paar leuke teamactiviteiten te doen, de accu op te laden en toe te werken naar de tweede competitiehelft. De trainer gaat we er naar Zuid-Spanje, plannen uitdokteren voor dit mooie team. Vanaf februari staan we er weer.