Zaterdag 16 november om 10::15 uur

Paul Wijdeven

door: Paul Wijdeven

Gezegend bij Roosendaal
Vandaag het altijd lastige Roosendaal op het programma. Twee Rooms katholieken verengingen tegen elkaar. Voor ons dan maar harder bidden dat we met de punten naar huis gaan.
We verzamelen op een christelijke tijd bij de Scharen in Breda, helaas ligt Bram H geveld met griep op bed, maar Stuart kan er, als een wederopstanding, weer bij zijn deze wedstrijd. Maandag wel nog even langs de fysio om naar zijn enkel te laten kijken……..lijkt als mosterd na de wedstrijd…
Eenmaal in Roosendaal aangekomen waar ook vandaag De Sint ( Bisschop Nicolaas van Myra) zijn intrede doet, blijkt toch niet alles zo te zijn als waarin we heilig geloofde want de belofte van voetbal.nl dat de wedstrijd  op het hoofdveld gespeelt zou worden bleek een wassen snotsneus. Daar gaat onze verwarmde tribune en moet in allerijl de kledingkeuze aangepast worden om al het bloot af te dekken. Gelukkig is er voldoende tijd om de zegen van warmte in de kantine tot ons te nemen met de warme koffie en chocomel met gratis bonbons van de hoofdsponsor chocolatier Tosca, mede sponsor van dit verslag……., over de kwaliteit van de koffie verwijzen wij u door naar de keuringsdienst van waren.
10.15 uur zou de wedstrijd beginnen op kunstgrasveld 3, maar terwijl JEKA klaar staat in de middencirkel en Noël en Wolf hun plaats in de dug-out van “Roosendaal”, dus spreekwoordelijk al met 1-0 voor stonden, komt Roosendaal het veld op met en lopen stoïcijns door naar de dug-out van “de gasten”. Schijnbaar hebben de mentale coaches bij deze vereniging goed werk verricht om geen aandacht te schenken aan veranderingen in de omgeving waar je geen grip op kunt krijgen.
10.24 uur de wedstrijd begint, spelers van JEKA lijken inmiddels de warming-up te zijn vergeten en zo lijkt de wedstijd weer met een gelijke stand (1-1) te beginnen.
Op de reservebank zitten Rida, Oscar en Daan wat meer dan een sterkte troef is om later in de wedstrijd in te kunnen zetten.
Langs de lijn hoor ik wat ouders roepen: “Hotse knotse voetbal”, “zijn ze nog zoekende met het compacte spel?”, “Timing is nog niet goed, weinig aansluiting wel veel balbezit of het gaat nog even over de wedstrijd van Philip (broer Axel)”. Woorden die profetisch bleken te zijn voor de EK kwalificatie wedstrijd Noord Ierland- Nederland die later op die dag op de planning van veel voetballiefhebbers stond.
Uiteindelijk gebeurd er niet zoveel in het eerste bedrijf vergelijkbaar bij een matige film waar de hoofdrolspelers veel belovend zijn, maar het script eindeloos de verschillende personages probeert een verdieping te geven, Roosendaal heeft wat kansen gehad met hun snelle diepgaande nummer 2, deze werden gestopt door de verdedigers van JEKA of gingen naast het ingewijde kerkelijke doel. Vanuit JEKA waren nog wat mooie combinaties echter belande de schoten in de heilige graal van de keeper. Naast deze pogingen lieten de boys en Lady wel zien dat ze strijd leverde en dan vallen er ook wel overtredingen. De term “sorry boy’s” (en girl) lijkt een nieuwe geschiedenis te gaan schrijven. De op zaterdag spelende leden van de Rooms-katholieke Vereniging Jeugdig Enthousiasme Kan Alles doet de parochie jongens eer aan welke bij de oprichting van JEKA in 1937 op zaterdag naar alles schopte en vloekte om dit later op de zondag middels een biecht weer teniet te kunnen doen. Zelfs de heilige Merle gaat voorop in de strijd met een blik die volgens het steeds meer bezielende publiek beschreven werd als een blik zoals alleen vrouwen kunnen kijken. Dus jongens van Roosendaal pas maar op. Na 32 minuten fluit de scheidsrechter de eerste helft af en wordt in de rust de tafel gedekt voor het laatste avondmaal.
11.16 uur JEKA trapt de lofzang af met in hun gelederen de eerder op de bank zittende sopranen. De heldere kelen maakte een koorwaardige gejuich toen de bal als een godsgeschenk door een eigen speler van Roosendaal in de collectebeurs gedeponeerd werd.
Vele van de toch hondstrouwe volgelingen hebben dit miraculeuze moment moeten missen omdat ze nog bezig waren om hun gebedenboek te openen.  Deze voorsprong gaf ons engelenvleugels en de tegenstander werd steeds verder op de knieën gebracht om de biecht te forceren. Rida zijn benen werden als een beeldenstorm bewerkt maar gelukkig viel hij niet van zijn sokkel. De voorganger in het zwarte KNVB shirt doopte deze overtreding om in een vrije trap. De bal werd door Martijn als water tijdens de doop op het hoofd van Mees geschonken waarbij Rida gelukkig deze kerkelijke zegening net kon ontlopen (0-2).
Fier werden verschillende lofzangen door de vaderlijke baritons aan de zijlijn ingezet……..dat zijn onze zonen en dochter. De wijn en de hosties kunnen weer uit de kast gehaald worden om aan het einde van de wedstrijd op de communie te gaan. Maar voor de biecht volgt eerst de zonde (1-2) door Roosendaal. Dan volgt de preek met een rode kaart naar de uitingsvormen die niet op het heilige kunstgras thuishoren.  Het einde van de wedstrijd is in zicht maar tergend langzaam stroomt de tijd de kerk uit en lijkt het wel een eeuwigheid voordat het verlossende fluitsignaal volgt. De gehele stoet aan mensen die geloofde dat het wel goed was trekt met een vrome lach richting het westen om daar het woord over de JO13-1 te verkondigen. Gezegend met 3 punten.
Psalm 16:11 vers 2019