Zaterdag 7 april om 12::00 uur

Geschreven op: 08 april 2018
Tim Krempel

door: Tim Krempel

Laten we het eens over voetbal hebben en randzaken een keer laten voor wat ze zijn. Geen flauwe grappen over Zuckerberg’s Waterloo of suggestieve opmerkingen over de salarisverhoging van Ralph. Al helemaal niets over Trump, veel te makkelijk. En zelfs speculaties over een nieuwe koude oorlog laat ik vandaag achterwege. Ik voel dat het gaat lukken.

Het was een prachtige voetbaldag. Mooi voetbalweer kan nog wel eens beroerd zijn voor de toeschouwers: een graadje of negen, beetje motregen en weinig wind. Maar vandaag niets van dat. Een heerlijke lentezon, een temperatuur boven de twintig graden en vrijwel geen wind. Buiten de lijnen was het waarschijnlijk beter toeven dan er binnen. Onze O15-1 speelde op deze eerste warme dag van het jaar thuis tegen Dubbeldam dat twee punten meer heeft dan wij en de vierde plaats op de ranglijst bezet. Bij winst zou JEKA de vierde plaats van de ploeg uit Dordrecht overnemen. Maar dat bleek vandaag iets te ambitieus.

De eerste tien minuten zijn volledig voor de thuisploeg. Dubbeldam komt er in het geheel niet aan te pas en JEKA krijgt een aantal goede kansen. Een Bredaas doelpunt was niet alleen logisch, maar ook verdiend geweest. Omdat JEKA verzuimt te scoren groeit het vertrouwen van Dubbeldam dat steeds meer initiatief neemt en langzaam opschuift naar onze helft. De Dordtenaren verstoren onze opbouw al heel vroeg waardoor wij veel moeite hebben om fatsoenlijk uit te verdedigen. Daarbij wordt steevast gekozen voor de rechterkant wat op een gegeven moment natuurlijk erg voorspelbaar wordt. Job maant zijn selectie dan ook tot meer variatie en dat werkt. Het fysiek sterkere Dubbeldam wint echter zo’n beetje alle duels waardoor wij meestal niet verder komen dan rond de middenlijn. Het balverlies dat daar halverwege de eerste helft wordt geleden is de aanloop naar de 0-1. Geen onterechte voorsprong, wel een enigszins verrassende. Echt uitgespeelde kansen hebben de bezoekers tot op heden namelijk niet gecreëerd.

De tweede helft laat een venijniger JEKA zien. Dat is ook nodig; Dubbeldam speelt fysiek regelmatig op het randje. Dat doen ze heel slim. In het verleden lieten onze “sorry-boys” zich nog wel eens intimideren door dit soort tegenstand, maar die tijd lijkt voorbij. Hier en daar een klein opstootje, overtredinkje maken, duwtje in de rug…niet het natuurlijke gedrag van onze technisch begaafde ploeg, maar naast voetballend vermogen hard nodig op dit niveau. Desondanks leverde het, naast de complimenten van Job, niet zoveel op. Dubbeldam heeft twee sterke en hele snelle spitsen die regelmatig voor grote onrust in onze defensie zorgen. Meerdere keren loopt het met een sisser af, maar ongeveer tien minuten voor tijd is het wel raak. JEKA strijdt en speelt voor wat het waard is, maar de 0-2 achterstand blijkt onoverbrugbaar.

Van tevoren werd absoluut op meer gehoopt, maar JEKA haalde zijn normale niveau niet en Dubbeldam speelde slim. Wat verliezende trainers in de Eredivisie altijd zeggen gold vandaag ook voor JEKA: er waren goede aanknopingspunten voor de ontwikkeling van de ploeg. Maar in dit geval is het echt zo.

Gelukt.