Wedstrijdverslag

Zondag 1 april om 12::00 uur
1

JEKA 7

Job
1
Be Ready 2

De strafschop

Geschreven op: 04 april 2018
Job T'Jonck

door: Job T'Jonck

Een psychologisch spelletje, een cadeautje, het grootste trauma uit de Nederlandse voetbalgeschiedenis: de pingel. Het balletje op elf meter, de keeper de verkeerde hoek in sturen of simpelweg onhoudbaar in de bovenhoek jagen. Het benutten dan wel missen van de strafschop is in Nederland een zeer gevoelig topic. Uitschakelingen op grote toernooien of de onophoudelijke discussie over lijstjes. Wat te denken van hét penalty-trauma van PSV vorig jaar. JEKA 7 heeft een andere verhouding met penalty’s. Die ligt niet zozeer bij het missen vanaf elf meter, maar meer bij het veroorzaken van pingels. Ieder seizoen is het wel een aantal keer raak. Onhandige slidings, te laat ingrijpen of zoals vorige week, de handsbal. De discussie blijft dan natuurlijk altijd of deze terecht of onterecht worden gegeven, want het geven van een strafschop laait zo mogelijk nog meer stof op dan het missen van een pingel. Eindeloos terugkijken vanaf alle mogelijke camerastandpunten en dan achteraf concluderen ‘dat je hem kan geven’. Terecht of onterecht, de strafschop stond in het duel met Be Ready behoorlijk centraal.
 
Vrije dagen in april en mei zijn dit jaar een utopie voor de heren van JEKA 7. Dankzij de talloze afgelastingen, verschoven wedstrijden en teruggetrokken tegenstanders wordt elke vrije dag door de KNVB met beide handen aangegrepen om vol te stoppen met inhaalwedstrijden. Zo ook op deze 1e paasdag, op een troosteloos leeg en regenachtig JEKA-complex. Waar de meeste bij de schoonfamilie aanschuiven voor een paasbrunch en de nodige eieren achter de gordijnen vandaan toveren verzamelde JEKA voor een potje voetbal tegen de mannen van Be Ready uit Hank. Dat deze wedstrijd nu daadwerkelijk doorging was al een wonder op zich. Het was namelijk maar liefst al de 4e! keer dat de wedstrijd was ingepland. Na een baaldag, een weekendje vrieskou en een trieste omstandigheid bij de tegenstander was het nu eindelijk zover. Voor de gelegenheid was zowaar Blips aka Homospits vanuit Italië ingevlogen. Daar stond het vertrek van Romijn naar de sneeuw tegenover. Sam kon helaas niet onder het paaseieren zoeken uitkomen en schitterde door afwezigheid. De paasverrassingen waren echter nog niet op want tot ieders verbazing trok Ba(n)ckxie zowaar zijn voetbaloutfit aan in de kleedkamer. Waar iedereen stiekem hoopte op een zeer matige 1 april grap bleek de regelnicht vandaag officieel zijn rentree te willen maken. In de warming up dan toch. Tor had een ontstoken oog en begon op de bank en daarom trad met Alex een oude bekende in het rood-wit-blauw om het team bij te staan in deze topper onder de achtervolgers.
 
Na een even duidelijke als teleurstellende uitleg van Gerard konden de heren op weg naar het ver gelegen veld 3 voor een pot op een zeiknatte natuurmat. Met een nieuwbakken arbiter uit de eigen gelederen die zich strikt aan de regels hield kon het duel beginnen. Be Ready beet gelijk aardig van zich af en liet zien hier de achtervolging op koploper Terheijden nieuw leven in te willen blazen. Met name de centrale verdediger en aanvoerder van de ploeg uit Hank liet zich al snel gelden. Niet met prachtige crosspasses of gevaarlijk instomen, maar met ordinaire vegen op eenieder die hem leek te passeren. Ondertussen kreeg Be Ready de eerste grote mogelijkheid van het duel. Een corner belandde in de kluts voor de voeten van de spits die hem via een paar benen langs Wally wist te vegen. In tegenstelling tot vorige week wist Job de bal nu wel van de lijn te halen en ondanks lichte protesten van de goedlachse linksbuiten van Be Ready bleef de brilstand op het bord.
 
Het duel bleef vooral rommelig en het natte en daardoor zeer snelle veld zorgde voor veel balverlies en weinig uitgespeelde mogelijkheden. JEKA brak wel uit over de zijkanten maar mistte rond de zestien daadkracht en zuiverheid in de passing. Een paar schoten van Blips en Droeloe konden de keeper dan ook niet verontrusten. Meest bijzondere moment van het eerste gedeelte van de wedstrijd was dan ook het gebrek aan ballen nadat er binnen 3 minuten evenzoveel ballen over de hekken vlogen. De aanvoerder van Be Ready vond het gevaar van JEKA echter dreigend genoeg om herhaaldelijk over de schreef te gaan en binnen een minuut of vijf had hij drie onnodige grove overtredingen gemaakt en stuurde de arbiter hem zonder pardon met een plakje kaas 10 minuten langs de kant. Het was de kans voor JEKA om tegen 10 man wat meer op te schuiven en zich voorin definitief te melden maar ondanks het overwicht werden er amper uitgespeelde kansen gecreëerd. Waar ik het vorige week nog had over de neutrale toeschouwer en de verwennerij die meestal aan hen was toebedeeld door het kansencircus en de grote hoeveelheid doelpunten werd vandaag onmiddellijk aangetoond dat er altijd een uitzondering op de regel moet zijn. Het was dan ook maar goed dat er op de druilerige paasdag maar een handjevol toeschouwers de moeite had genomen de paasbrunch opzij te schuiven en zich naar Sportpark Tussen de Leijen te begeven.
 
Ondanks het grote gebrek aan echte kansen waren de bezoekers voor de rust nog het dichtst bij een voorsprong. De pijlsnelle rechtsbuiten zorgde voor de nodige dreiging maar wist vaak geen medespeler te bereiken voor de afronding. Toch werd Wally nog twee keer aardig aan het werk gezet. Tot tweemaal toe werd een poging van de rand van de zestien op Walliaanse wijze tegen het houtwerk boven zijn hoofd getikt. De rebound was niet aan de Hankenezen besteedt en omdat gevaarlijk balverlies van Flo centraal achterin keurig (en terecht) werd afgevlagd bleef het bij 0-0. De thee werd dan ook bereikt zonder noemenswaardige activiteit en voor het eerst dit seizoen werd er zonder doelpunt de terugweg richting de kleedkamers ingezet.
 
Na de rust leek JEKA de smaak een stuk beter te pakken te krijgen. Dankzij wat kleine afspraken in de rust bleef het veel rustiger aan de bal en wist het makkelijker de vrije man te vinden. Dat leverde in het eerste kwartier na de rust ook de nodige druk op. Be Ready probeerde de thuisploeg wel vast te zetten maar dit lukte telkens niet. Alex had bovendien de spits van Be Ready in zijn achterzak en liet zien het spelletje nog lang niet verleerd te zijn. JEKA schoof steeds meer op richting het vijandelijke doel en kwam zelfs op voorsprong. Dat Droeloeman links is en graag naar binnen komt is binnen JEKA en omstreken zeer bekend en bij PCP wordt nog steeds ‘HIJ IS LINKS’ geroepen als Lucas bij het Brabantplein wordt gesignaleerd. In Hank is de communicatie duidelijk verstoord want bij een uitval werd Droeloeman op rechts bereikt en dribbelde hij de zestien in, met de aanvoerder voor zijn neus. Die had hem al een paar keer naar de grond gewerkt en toen Droeloe zijn befaamde actie naar binnen maakte was het vooral been dat hij raakte. Geen discussie mogelijk, de scheids floot en legde de bal op elf meter. Na het zoeken van de stip en wat verwoede pogingen van de keeper om de concentratie weg te nemen schoof Job de bal in de hoek en zette JEKA op voorsprong: 1-0. Geen penaltytrauma dus voorlopig.
 
Na de voorsprong bleef JEKA het betere van het spel hebben en kreeg het voorin ruimte en kansen op meer. Telkens ontbrak het echter aan zuiverheid en overzicht aan de bal. Bram sleurde zich zoals gebruikelijk een ongeluk en lag regelmatig languit op de grasmat met zijn handen in de lucht maar in de buurt van de keeper kwam hij jammer genoeg maar weinig. Meerdere keren kreeg JEKA de kans om een overtal uit te spelen maar buitenspel en te korte balletjes breed gooide telkens roet in het eten. Aan de andere kant leek Be Ready de gelijkmaker in de schoot geworpen te krijgen. Een voorzet van links leek eenvoudig door Wally gepakt te kunnen worden. Maar als een hete bitterbal recht uit het vet schoot de bal door zijn handschoenen en belandde precies voor de voeten van de ingelopen spits. Op Rosheuveliaanse wijze wist hij de bal echter naast het doel te krijgen in plaats van de 1-1 op het scorebord te zetten. Zo kwam JEKA met de schrik vrij en werd de spits van Be Ready gewisseld. Ook de nieuwe pinchhitter had weinig in te brengen tegen Alex en JEKA hield vrij goed stand. Be Ready werd weliswaar dreigender maar het bleef bij voorzetten en corners die telkens keurig werden opgeruimd door de uitstekend staande achterhoede.
 
De uitvallen van JEKA werden richting het einde spaarzamer en het was vooral alle hens aan dek. De wisselcarrousel ging open en zo maakte Backxie zowaar zijn rentree en kwam ook Tor er nog met een half oog in. Be Ready was inmiddels een agressief charmeoffensief begonnen tegen de scheidsrechter. Iedere bal in de zestien raakte volgens de bezoekers wel een hand of werd onreglementair afgenomen door een JEKA-verdediger. Lange tijd leek de scheidsrechter geen gehoor te geven aan de smeekbeden. Zelfs toen Bram een heupzwaai leek uit te voeren op de rand van de zestien wuifde de arbiter alle bezwaren weg. Het eindsignaal kwam steeds dichterbij en zo leek JEKA op weg naar een zwaarbevochten overwinning in een matig duel zonder vele kansen. Het mocht echter niet zo zijn. Het penalty-trauma zou geen trauma zijn als het niet ook vandaag raak was. Na de penalty tegen PCP en de twee tegen Roosendaal werd het de derde wedstrijd op rij dat de bal op elf meter ging in de Bredase zestienmeter. De toedracht was echter behoorlijk omstreden. De zoveelste voorzet van Be Ready viel in de kluts in de zestien. Flo verdedigde uitstekend door de bal tussen de benen van de spits weg te tikken waarna de bal werd opgeruimd. De spits claimde geraakt te worden en werd in het gelijkgesteld door de scheidsrechter, die toch enigszins gezwicht leek voor de aanhoudende roep om een penalty. Omdat de VAR, ook videoscheids genoemd, zijn intrede bij JEKA nog moet maken en de smeekbedes van JEKA aan een dovemans oor waren gericht ging de bal ‘gewoon’ op elf meter en werd JEKA stiekem toch van twee punten beroofd. De bal werd onberispelijk binnengeschoten en Be Ready startte nog een slotoffensief. Dit leverde JEKA echter de grootste kans op. In de laatste seconde werd een corner van JEKA uitverdedigd en lag het hele veld volledig open. Alleen de doelman stond nog in de weg tussen Alex en de goal. Tom speelde de bal echter te ver in de loop en zo kon de keeper de bal nog onderscheppen.
 
Het gelijkspel was weliswaar terecht en de wedstrijd niet bijzonder, een gelijkspel dankzij penalty’s klinkt niet bepaald aantrekkelijk, toch voelde het alsof er een driepunter in had gezeten. Maar penalty’s geven blijft net zo lastig als penalty’s nemen, je kunt alleen maar missen. Met deze puntendeling lijkt vooral Terheijden de winnaar van het paasweekend en gaat JEKA zich opmaken voor de strijd om the best of the rest te worden. Daarmee starten we met een uitwedstrijd in de Beek volgende week.
 

Galerij

Reacties

Dit wedstrijdverslag heeft nog geen reacties.

R.K.V.V. JEKA
Sportcomplex "Tussen de Leijen"
Beukenlaan 21
4854 TA Bavel

Ledenadministratie
Agnes Wiegers
ledenadministratie@rkvvjeka.nl

Ga naar de contactpagina
Correspondentie-adres
r.k.v.v. JEKA
Willem Alexanderstraat 19
4811 PZ Breda
secretariaat@rkvvjeka.nl

Telefoonnummers
Clubhuis: 076-5147986
Bestuurskamer: 076-5155713
Wedstrijdsecretariaat: 076-3690549

Ontvang de JEKA nieuwsbrief

r.k.v.v. JEKA

Copyright © R.K.V.V. JEKA 2015. Alle rechten voorbehouden.