Wedstrijdverslag

Zondag 1 oktober om 12::00 uur
3

JEKA 7 ZO

Romijn
Blips(e.d.)
Sam
1
Beek Vooruit 5

De neutrale toeschouwer verliest

Geschreven op: 02 oktober 2017
Job T'Jonck

door: Job T'Jonck

Zonder puntverlies na drie speelronden, met dat gegeven gaat JEKA 7 de week in. De glorietijden uit de reserve zesde en vijfde klasse komen bovendrijven. Wedstrijden om 10.00 uur in de ochtend op door dauw overstroomde grasmatten, tegen mannen die de frustratie van de werkweek wilde botvieren op die irritante jonge gasten, die allemaal nog wel konden rennen, het waren twee fantastische seizoenen. Het is natuurlijk veel te voorbarig om nu al na te denken over een derde kampioensjaar, feit is wel dat we pas twee wedstrijden hebben gespeeld maar nu al zeker zijn dat we ten minste tot halverwege oktober geen punt verspelen. Dat er volgende week niet gevoetbald wordt doet er dan even niet toe. Want niemand die na de bekerpoule had gedacht dat de eerste twee competitiewedstrijden gewonnen werden. Een wederopstanding in de selectie, net dat beetje geluk wat een wedstrijd kantelt, of gewoon twee matige tegenstanders die onderin gaan meedraaien. De redenen zijn uiteenlopend, maar feit blijft dat JEKA na de overwinning op FIOS 1 ook de traditionele angstgegner Beek Vooruit wist te vloeren. En daarmee is gelijk een andere mythe uit de wereld. De resultaten van JEKA 7 lopen niet meer gelijk met de prestaties van die andere club uit Breda, de plaatselijke NAC.
 
Als de zomer ten einde is en daarmee het voetbalseizoen op gang is gekomen weet je eigenlijk twee dingen zeker. 1. Het wordt herfst en 2. het waait op Jeka. Ondanks de beschutting van de omliggende maisvelden en de inmiddels tot semi-volgroeide bossen en bomen vegetatie rond het complex stond er weer een stevig windje over het kunstgrasveld. Op de fiets met de wind zoals altijd op kop wordt dan de standaard vraag van de zondagochtend gesteld. Met hoeveel man zijn we eigenlijk vandaag? De whatsappgroep wordt even nagelezen en de bijtjes worden geteld en dan kom je op een respectievelijk aantal van 15. Alleen Banckxie voorzag al een gebrek aan zon en vertrok richting de Spaanse warmte, om daar hoogstwaarschijnlijk op de bank te gaan zitten. Het aantal wat op de fiets wordt besproken is echter niet altijd even betrouwbaar en dus blijft in je achterhoofd de vraag hangen hoeveel spelers er daadwerkelijk zullen zijn. Het werden er uiteindelijk 14, of dertien en een half. Rik zat aan de scriptie en Franco had het zwaar gehad. Dus kwam hij niet, of toch wel? Uiteindelijk kwamtie later. Blips maakte na lang heen en weer vliegen tussen contractonderhandelingen hier in en Italië eindelijk zijn rentree en zo bleef alleen het probleem van de scheidsrechter over. Een hoop gedoe, zo’n potje voetballen op zondag, maar om 12.00 uur stond leidsman Gruijters met de fluit in zijn hand en kon er worden afgetrapt.
 
Met het illustere duo Sam en Bram startend langs de zijlijn werd het spelbeeld van de dag al vrij snel duidelijk. JEKA aan de bal, Beek Vooruit op eigen helft en zonder veel overleg op de lange bal spelend. De ruimtes waren aanzienlijk om simpel te voetballen en eenmaal aan de bal had de tegenstander weinig in te brengen. De eerste dreiging liet dan ook niet lang op zich wachten en even leek het een hele makkelijke en vermakelijke middag te worden. De eerste echt lopende aanval was namelijk onmiddellijk raak. Vanaf rechts vond Droeloe Romijn met een crossbal en het nodige fortuin van een mistastende rechtsback. Die sneed even naar binnen en vond daarna betrekkelijk eenvoudig de verre hoek: 1-0. Evenals vorige week een vroege voorsprong en een groot overwicht voor de Bredase formatie. In de volgende minuten was het vooral de keeper van de bezoekers die zich liet gelden. De manier waarop was bepaald niet altijd even fraai en riep ook het nodige aantal vraagtekens op over zijn gebruikelijke positie op het veld maar buiten het feit dat hij een medespeler voor zijn kop knalde bij een uittrap wist hij zowaar de nodige ballen uit het doel te ronselen. De ene met de voet, de andere in drie keer met zijn armen, maar de ballen bleven uit de goal. De vraag of dit aan de kwaliteiten van de keeper of aan de kwaliteiten van de schoten van JEKA lag werd na afloop terecht gesteld en daarmee eigenlijk ook direct beantwoord.
 
Feit is dat het voorlopig nog 1-0 bleef. Achterin had Aad de touwtjes aardig in handen met Timo en Freek die ieder duel eenvoudig voor hun rekening namen. Flo stond na weken in de aanval opeens achterin maar werd duidelijk nog aangetrokken tot zijn favoriete positie en liet de rechtsbuiten dan ook voornamelijk achter hem aanlopen in plaats van andersom. Het enige gevaar van de mannen uit de Beek kwam voornamelijk uit standaardsituaties. Met corners kwamen de lange mannen van achteruit en was het even samengeknepen met de billen in de eigen zestien. Wally wist echter ternauwernood nog een bal weg te slaan voor het hoofd van een van de Beekenaren en de andere werden vakkundig naast gekopt door de boomlange centrale verdediger. De uitstekende leidende arbiter had de wedstrijd volledig onder controle en liet duidelijk zien niet aan partijdigheid te doen. Toen Romijn de zestien indraaide leek hij toch degelijk naar de grond te worden gewerkt, maar de fluit bleef uit de mond. Toen enkele minuten later bij een spaarzame counter de nummer 7 van Beek Vooruit de zestien binnen kon treden hield Camiel toch wel een heel klein beetje vast en hinderde daarmee voldoende zodat Wally de bal tamelijk eenvoudig kon keren. Opnieuw geen strafschop en daarmee was de stand in niet gekregen penalty’s weer gelijk.
 
Inmiddels was daar het moment aangebroken voor de rentree van Blips, beter bekend onder zijn voetbalnaam Homospits. Het slangenmens van weleer had echter toch wat moeite weer in zijn ritme te komen, zo bewees hij bij zijn eerste actie. Zijn versnelling langs de lijn was de verdediger veel te machtig, maar een bijzonder goed gepositioneerde stoel bleek hem toch te machtig. Even leek het erop dat er een record voor kortste invalbeurt ooit zou worden neergezet, maar na een korte behandeling en het direct van het veld verwijderen van de stoel kon hij verder en het weer opnemen tegen tegenstanders van vlees en bloed.
 
De eerste, en eigenlijk ook tweede, helft tussen JEKA en Beek Vooruit was vooral een aaneenrijging van gemiste kansen, afstandsschoten en opmerkelijke reddingen van de doelman van Beek Vooruit. Ondanks dat mijn verslagen bekend staan om het aantal A4’tjes dat wordt gevuld is zelfs het beschrijven van al deze kansen te veel van het goede en gaat dat niet passen in de ruimte. Vrijwel iedereen gepositioneerd op het middenveld of de aanval liet de mogelijkheid op een doelpunt liggen. Vele schoten eindigde naast de goal, al was Bram na een karakteristieke actie nog erg dichtbij met een bal op de paal. Flo had de tweede treffer ook op zijn hoofd na een mooie rush, maar na een mooie voorzet van Romijn eindigde de bal naast het doel. Omdat er verder een gebrek heerste aan een goede eindpass of wat overzicht voor de goal gingen beide ploegen aan de thee met een 1-0 ruststand.
 
De rust is natuurlijk een tijd voor een plastic bekertje thee met veel suiker, een moment van bezinning en een tactische bespreking voor het strijdplan van de tweede helft. Met het wegvallen van de speeches van Tommy in de kleedkamer, was het tijd voor een nieuwe spreker om op te staan. Dit gat werd moeiteloos opgevuld door Flo en Jules, die een zeer interessante discussie aangingen. Dat het niks met voetbal te maken had zal geen enkele volger van het sterrenensemble verbazen. Voor een diepgaande en uitgebreide analyse van deze rustbespreking verwijs ik u door naar het volgende webadres: http://www.klein-java.nl/, waar je alle besproken combinaties kunt bekijken.
 
Na de rust trok JEKA ten aanval met het trio SJB, het middenveld KJC en de achterhoede TAFT. Aan kansen zou het deze tweede driekwartier ook niet ontbreken. Het mag dan ook een wonder heten dat juist deze wedstrijd de eerste van het seizoen is zonder de gebruikelijke 7 treffers. Voor het eerst was dan ook de toeschouwer de verliezer met een gebrek aan vele doelpunten. Het was zelfs de bezoekende ploeg die JEKA nog wat beter in het zadel hielp. Een actie van Bram via rechts leek even uit te lopen in zijn eerste doelpunt van het seizoen. Maar zijn poging verdween via een been van de verdediging uiteindelijk in het doel: 2-0. Blips heeft vervolgens verwoede pogingen gedaan om het doelpunt te claimen en dus is de verslaggever even in de UEFA-regels gedoken om uitsluitsel te geven. Daar staat, vastgelegd in 2008, het volgende:
Een schot op doel dat door een tegenstander wordt aangeraakt, komt voortaan altijd op naam van de schutter. Een schot dat naast of over dreigt te gaan, maar alsnog in het doel verdwijnt, gaat de boeken in als een eigen goal.
Aangezien het schot van Blips duidelijk naast dreigde te gaan moeten we spreken van een eigen doelpunt. Om hem hierin tegemoet te komen gaat hij de boeken in als 2-0, Blips (e.d.). Het hoogtepunt van de wedstrijd was het derde en helaas ook laatste doelpunt van de thuisploeg. De aanval begon bij Wally en eindigde via een één-tweetje op het middenveld op de rechterflank bij Jules. Die leek Blips dan toch aan zijn eerste goal te helpen met een vrije positie in de zestien. Even opmerkelijk als bewonderenswaardig was dat Homospits deze aanval bekroonde met een assist en met een balletje breed de verdediging volledig aan gort speelde. Sam mocht het laatste zetje geven en daarmee zijn eerste doelpunt van het seizoen aantekenen: 3-0.
 
Geen vuiltje aan de lucht voor JEKA, dat weinig te duchten had van Beek Vooruit en al erg lang had gedaan over het beslissen van het duel, kwam bijna toch nog in de problemen. Na wat verwarring achterin na een wisselronde werd een lange bal van Beek Vooruit tot assist gepromoveerd door Camel die de bal slechts kon schampen en daarmee de rechtsbuiten lanceerde. Die wist met een strak schot Wally te passeren en de 3-1 op het scorebord te zetten. Weinig aan de hand zou je normaliter denken in een wedstrijd waarin het tweede wapenfeit een uur op zich liet wachten. Maar even later was de 3-2 wel heel erg dichtbij. Wouter (Beek Vooruit) zag Wouter (JEKA) voorbij vliegen over het kunstgrasveld en leek de bal in een leeg doel te kunnen schuiven. Achteraf verklaarde hij dat hij niet met links durfde te schieten en zo schoof hij de bal met rechts aan de verkeerde kant van de paal langs het lege doel. JEKA liet het vervolgens na om de score nog verder op te voeren. Jules en Sam kwamen beide een teenlengte te kort om de doelman te passeren en Droeloe ging voor blackout nummer twee toen hij een opgelegde kans in het vangnet ramde. Daarmee bleef het na 90 minuten bij een magere 3-1, maar wel een mooie zes punten uit twee duels.
 
Na afloop werden de eerste onderhandelingen over een ploeg die zich staande moet houden in de 4e reserve klasse al gevoerd, waarbij een selectie met het duo Blips en Tlips in de wandelgangen werd genoemd. Al met al is de positiviteit bij JEKA 7 weer terug na de derde overwinning op rij en kan het zich gaan opmaken voor een ontmoeting met oude bekende Right Oh. Voor deze mentale beproeving krijgt het dus twee weken de tijd, meer dan voldoende om dan in eigen huis de volgende stap te zetten richting een memorabel seizoen.
 

Galerij

Reacties

Dit wedstrijdverslag heeft nog geen reacties.

R.K.V.V. JEKA
Sportcomplex "Tussen de Leijen"
Beukenlaan 21
4854 TA Bavel

Ledenadministratie
Agnes Wiegers
ledenadministratie@rkvvjeka.nl

Ga naar de contactpagina
Correspondentie-adres
r.k.v.v. JEKA
Willem Alexanderstraat 19
4811 PZ Breda
secretariaat@rkvvjeka.nl

Telefoonnummers
Clubhuis: 076-5147986
Bestuurskamer: 076-5155713
Wedstrijdsecretariaat: 076-3690549

Ontvang de JEKA nieuwsbrief

r.k.v.v. JEKA

Copyright © R.K.V.V. JEKA 2015. Alle rechten voorbehouden.