Wedstrijdverslag

Zondag 12 november om 11::30 uur
3

VCW 2

4
JEKA 7 ZO
Job
Droeloeman (2x)
Jules

De lekkerste overwinningen

Geschreven op: 14 november 2017
Job T'Jonck

door: Job T'Jonck

De ene overwinning is de andere niet. Hoe lekker de binnengehaalde drie punten zijn hangt vaak af van een hoop verschillende factoren. Soms is het verschil met een tegenstander gewoon te groot, soms is de tegenstander niet eens een tegenstander, zoals vorige week tegen PCP, en soms gaat een wedstrijd gewoon nergens om. Zo kan het voorkomen dat een gewonnen wedstrijd na afloop niet altijd hetzelfde voelt. Na een hele goede wedstrijd voelen drie punten altijd lekker, maar toch is er nog een type wedstrijd waarna een overwinning nog zoeter smaakt dan anders. Meestal is dat wanneer de tegenstander niet bepaald sympathiek te noemen valt en je de punten wegsleept voor de al dan niet spreekwoordelijke poorten van de hel. Wanneer je dan met die driepunter in je tas de auto in stapt smaakt dat biertje, of tegenwoordig die pitcher, toch net een stukje lekkerder. Zo’n overwinning boekte JEKA 7 op bezoek bij VCW. Tegen een team dat liep te zuigen, te schoppen en vooral weinig wilde voetballen. Het werd daardoor een allesbehalve hoogstaande wedstrijd waarin er vooral veel verbaal en fysiek geweld werd gebruikt. En dus pakte JEKA niet zijn beste overwinning, maar wel zijn lekkerste overwinning tot nu toe.
 
Het was op een koude regenachtige winderige en dus vooral ellendige herfstdag weer sprokkelen geblazen om een voltallig elftal op de been te krijgen. Franco trapte vorige week tegen PCP zo hard in de lucht dat zijn rug er nog pijn van deed en Aadsj kan nog altijd niet rennen. Europareiziger Bram is inmiddels gesignaleerd in Zweden maar in Breda is er nog altijd geen spoor van hem te bekennen. Wally had zich vorige week bovendien lelijk verkeken en in plaats van op de wc was hij zowaar op het veld te vinden tijdens de warming up. Dit ging finaal mis met een catastrofale val en een blessure tot gevolg. 12 man dus, en geen keeper. Want reservekeepers nummer 2 (Tommy), 3 (Jordi) en zelfs nummer 17 (Ouss) hebben het elftal in de zomer verlaten. De nieuwbakken tot tweede keeper gebombardeerde Tom was zoals gezegd ook afwezig en zo werd er tot laat in de zaterdagnacht gediscussieerd wie er onder de lat moest. De discussie bleef zonder enige consensus en dus stond teammanager Wally al bijna met de strootjes in zijn handen om het lot te laten bepalen wie er zijn nummer 30 mocht overnemen, totdat Sam zijn stoute handschoenen aantrok en zichzelf opofferde voor de groep. Deze opoffering zou hij overigens met verve invullen, maar daarover later meer. Na een officiële veldkeuring door de bezoekers, een met pionnen bezaaide ultraprofessionele warming up door de thuisploeg en de uitleg aan teammanager Wally dat we toch echt al bijna een jaar 4-3-3 spelen in plaats van 4-4-2 starten de beide teams aan de wedstrijd op een enigszins verlaten complex in hartje Wagenberg.
 
JEKA start furieus aan de wedstrijd. Al na enkele minuten legt het een prima combinatie op de mat over de rechterflank en verdient het een vrije trap. Droeloeman slingert de bal de zestien in en veroorzaakt de nodige paniek. De bal wordt licht getoucheerd, door een aantal benen gemist en beland tussendoor zelfs even op de paal. Uiteindelijk weet de doelman het losgeslagen projectiel in de handen te nemen en komt de thuisploeg met de schrik vrij. Het spel kent een rommelige fase, niet in de laatste plaats door het spekgladde veld waarop de nodige uitglijders worden gemaakt en de bal af en toe als een kamikazepiloot voorbij schiet. Het geeft de thuisploeg wel de mogelijkheid om in het geliefde spel te komen. ‘’Kort zitten en vol in de duels’’ is de karakteristieke oneliner die 90 minuten lang vanuit de dug-out van VCW te horen zal zijn. JEKA heeft het voornamelijk moeilijk met de snelle omschakeling en de behendige linksbuiten waar Freek zijn handen letterlijk en figuurlijk vol aan heeft. Het leidt tot wat hachelijke momenten maar grote kansen zijn er nog niet te melden. De eerste echte redding komt op naam van de doelman uit Wagenberg. Een vloeiend lopende aanval eindigt op links bij Lucas die de bal voorlegt op de zestien en Job bereikt. Zijn schot spat echter uiteen op de vuisten van de doelman en zo blijft de brilstand op het bord.
 
Naarmate de wedstrijd vordert wordt ook de thuisploeg wat gevaarlijker. Met veel diepgang komt het steeds dichter bij gelegenheidsdoelman Sam in de buurt. Het levert in eerste instantie een paar afzwaaiers en corners af die uitstekend door Sam worden gepareerd met een vangbal of een vlakke volleybalsmash. De eerste echte kans komt na een slalom in de zestien van de linksbuiten die de bal goed terug legt. De inzet in de korte hoek wordt echter knap gepareerd door Sam, die hier zelfs de complimenten van de tegenstander voor in ontvangst kan nemen. Het spel golft steeds meer op en neer en de kansen worden groter. Jules ontsnapt aan de aandacht van zowel de verdediger als de constant vlaggende grensrechter maar zijn poging uit een lastige hoek mist wat kracht. De ruimte achter de verdediging is groot, maar de eindpass telkens niet best of te lastig. Achterin wordt er hartstochtelijk geknokt in de duels maar worden de ruimtes ook steeds groter. Inmiddels heeft Freek met een keelontsteking de kleedkamer opgezocht en heeft Flo de plek links achterin overgenomen. Een van zijn eerste acties completeert bijna het trio aan kelderklasse momenten van de afgelopen weken met een bizarre terugspeelbal die meer lijkt op een bal schepijs en vanuit de lucht neerdaalt op Sam. Die laat zien niet vies te zijn van een beetje risico om de bal vervolgens uit de lucht op de pantoffel te nemen en het gevaar ver weg te knallen. De doelman aan de andere kant laat zien ook niet bang te zijn van een flinke portie risico, al komt hij er behoorlijk genadig van af. Romijn wordt gelanceerd en lijkt op weg naar de openingstreffer. Hij speelt de bal om de keeper heen en hoeft alleen nog maar binnen te tikken. Dit wordt hem echter onmogelijk gemaakt door de doelman die de bal laat rollen voor wat het waard is en zich vooral bekommert om Romijn. Die moet een aantal meter uitwijken naar de zijkant om vervolgens toch door de uitstekende hand van de keeper tegen de grond te worden geduwd. Heel JEKA schreeuwt moord en brand maar de toch al niet zo uitgesproken scheidsrechter fluit slechts voor een vrije trap en stuurt de doelman zonder waarschuwing terug zijn doel in.
 
Even lijkt het erop dat beide ploegen de broodnodige warme thee (die overigens later een bekertje pure siroop bleek te zijn) met een brilstand zouden nuttigen. Zoals je vaak bij een matige voetbalcommentator op zondagavond bij Studio Sport al ver van te voren hoort aankomen, dat zou niet gebeuren. Een lange bal vanaf de linksback ploft in de zestien en lijkt een prooi voor ons centrale duo. Dan laat de aanvaller van VCW echter een prachtig staaltje voetbalkunst zijn. Hij legt de bal met de kleefkracht van het betere merk secondelijn vast aan zijn schoen en schuift hem vervolgens met zijn andere voet langs de uitkomende Sam: 1-0. Een bijzondere tegenvaller maar zoals de ene overwinning de andere niet is, is ook de ene tegengoal de andere niet. JEKA gaat nog wel op zoek naar de gelijkmaker maar echte kansen krijgt het niet meer voordat de scheidsrechter met zijn kapotte stopwatch inschat dat de 45 minuten wel om zouden moeten zijn.
 
In de kleedkamer is vervolgens ijzig stil. Het is er overigens even ijzig als stil want de temperatuur is met een lekker flink regenbuitje nog verder gedaald. Teammanager Wally schrikt van deze ogenschijnlijke gelatenheid maar wordt door trainer Bruno gerustgesteld dat dit alleen maar goed is. Als de afzwaaiende Jules zijn momentje pakt om nog voor het laatste een speecht te geven in de rust en twee zinnen verder al weer klaar is gaan de heren weer naar buiten. Of het komt door het waterige herfstzonnetje dat de doorweekte shirtjes een half graadje doet opwarmen of de speech van Jules zal altijd een raadsel blijven. Maar de start van JEKA is flitsend te noemen. De trainer van VCW had duidelijk in de rust zijn allesomvattende boodschap nog een aantal keer herhaald want in de eerste vijf minuten maakte de thuisploeg een overtreding of 6. Daar profiteerde JEKA dankbaar van. Nadat Jules zijn broekje haast was uitgetrokken door de centrale verdediger legde Droeloeman aan voor de vrije trap. Zijn poging was de doelman te machtig om te klemmen en de terug stuiterende bal kon eenvoudig worden binnen getikt door Job: 1-1. De snelle comeback werd even later nog meer kracht bijgezet met, opnieuw, een vrije trap. Ditmaal een bal bijna op de achterlijn, waarbij Romijn en Lucas een vernuftig variantje bedachten. Romijn legde de bal breed, Lucas kreeg de vrije schietkans en liet de doelman met een harde droge knal in de korte hoek nu in één keer volledig kansloos: 1-2. Zo had JEKA binnen enkele minuten na de rust de wedstrijd volledig gekanteld en schalde het vanaf de zijkant al weer dat VCW niet kort genoeg zat en de duels niet vol in ging.
 
De regenbui voor de rust had het veld behoorlijk geteisterd en de uitglijders werden met de minuut erger en rijker in aantallen. JEKA bleef echter ongewoon zakelijk spelen en wist de lamgeslagen thuisploeg vrij eenvoudig tegen te houden en zelf voorin de ruimte te benutten. Jules beloonde zijn laatste wedstrijd met een prachtige solo. Op karakteristieke wijze sleurde hij zich met de bal de zestien in. Hier liet hij met een simpele kap de eerste verdediger kansloos om vervolgens nog langs de volgende te slalommen en de bal uiteindelijk langs de doelman te schuiven: 1-3. De thuisploeg antwoordde hier al vrij snel op met het doorschuiven van de centrale verdediger naar de voorhoede. Dit betekende eigenlijk onmiddellijk het einde van de wedstrijd. Lange ballen van VCW leverde in het schuiversballet maar weinig op. Rik had de in de eerste helft zo gevaarlijke buitenspeler in zijn binnenzak door hier en daar een kraanvogel in zijn nek te leggen en vooral veel discussie te voeren over wie wanneer nou welke overtreding had gemaakt. Banckxie en Tor hielden het centrum volledig dicht en Flo speelde uitstekend in positie. Camel deed zijn bijnaam als koning van de kluts eer aan, Knakkie speelde zowel voor rechtshalf als rechtsbuiten en Job gooide er zowaar voor de tweede wedstrijd op rij een sliding uit. Romijn had inmiddels een flinke klap op zijn knie gekregen in duel met de keeper en kon nauwelijks meer lopen maar met de hardwerkende Jules en zwervende Droeloeman kwam het zelfs met tien man nauwelijks in de problemen. Met name het aantal corners en vrije trappen, normaliter toch het grote zorgenkindje van de equipe van Gruijters sr., dat feilloos werd uitverdedigd was een dikke pluim waard. Freekie had inmiddels de tribune verruild voor de linksbuiten van Romijn en Banckxie liep achterin met een eitje op zijn enkel alle ballen maar op te ruimen. Zo werd er keihard gewerkt, gevoetbald weliswaar iets minder. Maar weggeven gebeurde ook niet en toen Lucas voorin op avontuur ging met Jules en door de benen van de doelman de vierde van de dag binnenschoot leek de wedstrijd helemaal gedaan: 1-4.
 
Het verbale geweld op het veld nam ook steeds meer toe en met name Sam liet zich gelden bij iedere doeltrap waarop de thuisploeg commentaar had. Hij genoot hier zichtbaar van en toen hij even later ook nog een verdwaalde lange bal uit de bovenhoek tikte was de brede glimlach veelzeggend. Toch kwam VCW nog dichterbij. Een armzwaaigevecht in de zestien werd ditmaal wel gewonnen door een van de aanvallers en de bal viel pardoes voor de nieuwe rechtsbuiten, die de bal prompt in het doel schoot: 2-4. JEKA raakte niet bepaald in paniek en kreeg zelfs nog een gigantische mogelijk om het duel te beslissen. Jules schoot echter na een nieuwe rush weliswaar rechtdoor zoals Bruno vaak adviseerde, maar vergat dat hij naast de goal stond en knalde de bal langs de verkeerde kant van de paal. Even leek het duel zelfs nog spannend te worden. Een vrije trap belandde op de rand van de zestien voor de voeten van een VCW-speler die de bal richting doel poeierde. De bal kwam op de rug van Job maar de scheidsrechter ging mee in de schreeuw om hands en legde de bal op de stip. De afdruk die duidelijk op de rug te zien was deerde de uitzonderlijk stoïcijnse scheidsrechter niet en dus mocht VCW aanleggen voor een marge van één. Sam leek de inzet nog te keren en kreeg nog een volle hand achter de bal maar de bal belandde via hem toch in het zijnet: 3-4. De scheidsrechter zag echter dat we inmiddels al even in de blessuretijd zaten en floot vrijwel onmiddellijk na de aftrap af.
 
Zo won JEKA een duel met veel overtredingen en weinig voetbal dankzij een mooie teamprestatie in de tweede helft. Sam liet zien zowel het keepen als de gefrustreerde reactie bij een tegengoal nog niet verleerd te zijn, maar had wel de mooiste actie van de dag door bij een diepe bal na zeer overtuigend uitkomen de bal van de voeten van de spits te plukken en dit te vieren alsof hij zelf had gescoord. Een lekker zoete overwinning dus, niet altijd met goed voetbal, wel met hard werken. En die smaken toch net wat lekkerder. Volgende week een vrij weekend om te zien wat de concurrentie doet en daarna op bezoek bij Roosendaal.
 
Tenslotte namen we vandaag afscheid van Jules. Door het komende vrije weekend speelde hij zijn laatste wedstrijd voor hij het avontuur aan de andere kant van de wereld gaat zoeken. Hij beloonde zichzelf met een karakteristieke wedstrijd waarin hij sleurde, beukte, viel en opstond zonder wat te roepen, met onnavolgbare acties die je al een uur ziet aankomen maar toch lukken en met een prachtig doelpunt. Na een jaar worstelend als back vond hij zichzelf dit jaar in de spitspositie en liet hij zien daar toch net een tandje harder te kunnen en willen gaan. Hij maakte niet altijd de beloofde hattrick binnen een kwartier maar neemt overtuigend afscheid vanuit de topscorerslijst. Bij deze succes met het ontdekken van jezelf en alle verboden middelen die je daar ongetwijfeld zult tegenkomen en we zien je graag terugkeren op de velden als je weer weder bent gekeerd!
 

Galerij

Reacties

Dit wedstrijdverslag heeft nog geen reacties.

R.K.V.V. JEKA
Sportcomplex "Tussen de Leijen"
Beukenlaan 21
4854 TA Bavel

Ledenadministratie
Agnes Wiegers
ledenadministratie@rkvvjeka.nl

Ga naar de contactpagina
Correspondentie-adres
r.k.v.v. JEKA
Willem Alexanderstraat 19
4811 PZ Breda
secretariaat@rkvvjeka.nl

Telefoonnummers
Clubhuis: 076-5147986
Bestuurskamer: 076-5155713
Wedstrijdsecretariaat: 076-3690549

Ontvang de JEKA nieuwsbrief

r.k.v.v. JEKA

Copyright © R.K.V.V. JEKA 2015. Alle rechten voorbehouden.