Zaterdag 27 oktober om 02::30 uur

Geschreven op: 28 oktober 2018
Tim Krempel

door: Tim Krempel

Lionel Messi is de beste voetballer ter wereld. Zeggen ze. De kenners. Het is absoluut een begenadigd speler die naadloos in het rijtje Pele, Cruijff, Maradona past, maar ik heb altijd een beetje moeite met het begrip beste. In het verleden heb ik veel in muziek gedaan, specifiek als drummer, en daar wordt ook altijd gebekvecht over wie het beste is. Er zijn zelfs jaarlijkse polls voor. De beste rockdrummer van Nederland, van de wereld, de beste jazz drummer van de Benelux, beste fusion drummer van de wereld etc. Met “de beste” is het net als met kunst. Het is kunst als je het kunst vindt. Gelukkig is het bij een voetbalwedstrijd een stuk eenvoudiger. Daar is de winnende partij altijd de beste. Want die doet wat je moet doen. Meer doelpunten maken dan je tegenstander. Prachtig wanneer over de verliezende ploeg door staf en supporters wordt gezegd dat die beter was. Nee dus. Je hebt minder doelpunten gemaakt, dus ben je slechter. Laten we het nu allemaal niet te ingewikkeld maken. En winnen kun je op verschillende manieren doen. Met prachtig aanvallend voetbal. Met een geparkeerde bus. Met strijd. Met intimidatie. Op de counter spelend. En nog veel meer. Maar hoe dan ook, laten we vanaf nu afspreken dat de winnaar altijd de beste is.

JEKA O17-2 was al een aantal wedstrijden niet de beste. Met slechts één punt uit drie wedstrijden zijn we de competitie niet heel sterk begonnen. Het was daarom van levensbelang om tegen het ongeveer gelijk gerangschikte Dongen drie punten te pakken. Bij voorkeur op de door ons geliefde manier van aanvallend voetbal. En dat lukt. Even. Een minuut of zes om precies te zijn. Een vrije trap van Sam leidt tot onze eerste hoekschop. Liam schiet het voorgezette leder nog tegen de paal maar Tycho zorgt in de rebound voor een hele snelle Bredase voorsprong. Een uitstekend begin. Maar nog geen minuut later staat het alweer gelijk. Onoplettendheid in onze defensie geeft de centrale spits van Dongen de gelegenheid om op snelheid Koens doel te bereiken en maakt beheerst af. Weg voorsprong en weg aanvallend voetbal. Even zitten we niet zo kort op onze tegenstander als afgesproken en dat geeft Dongen de ruimte om te voetballen en reden voor toenemend zelfvertrouwen. In de ze fase verliezen we teveel duels en worden we teruggedrukt op eigen helft. Op een haar na wordt het 2-1, maar scherpe Ties v.P. haalt de perfect ingekopte bal net op tijd van de lijn. En dan herpakken onze mannen zich langzaam weer. Er wordt weer beter opgebouwd, we zitten weer korter op de Dongenaren en worden hierdoor meteen weer dreigender. Kort voor rust creëert onze selectie twee serieuze kansen, maar de sterk spelende Tycho moet zijn meerdere erkennen in de Dongense goalie en Liam kopt uit een scherp genomen corner net naast. Op een korte fase na een puike eerste helft die zorgt voor vertrouwen in de tweede.

De aftrap van het tweede deel wordt direct vervolgd door een vlammende Bredase aanval. De boodschap is duidelijk: JEKA gaat voor niet minder dan drie punten! Des te vervelender is de 2-1 voor Dongen in de vijfenveertigste minuut. Er kan vrij worden ingekopt bij de tweede paal na een fraai genomen hoekschop. Zo’n dekkingsfout was al een paar keer eerder gemaakt, maar steeds goed afgelopen. Deze keer dus niet. JEKA moet vol aan de bak. En dat doet het. De driekleurige mouwen worden opgestroopt en er komt meer en meer strijd van Bredase zijde. De thuisploeg kan dit twee minuten na het laatste doelpunt alleen afstoppen door een overtreding in de zestien. Een zuivere strafschop. Sam heeft twee pogingen nodig, maar scoort de terechte gelijkmaker. En dan is er geen houden meer aan. JEKA domineert. Halverwege de tweede helft zet Tijn vanaf de middenlijn een aanval op en brengt Tycho in stelling. Die weet wel raad met zo’n bal en scoort sterk de 2-3. Enkele minuten later valt de vierde Bredase goal en ook die is van de uitblinkende Tycho. De royale voorsprong komt nog even onder druk wanneer we de laatste tien minuten met slechts negen man spelen; Mattijs (praten tegen de scheidsrechter) en Liam (spelbederf) krijgen in deze slotfase geel en moeten elk een tijdstraf uitzitten. Maar onze mannen zijn vastberaden en gunnen de geel blauwen uit Dongen niets. Op tandvlees wordt het einde gehaald. De waardevolle drie punten zijn binnen. De analyse is simpel: vandaag was JEKA de beste.

Man of the match: Tycho