Zaterdag 2 november om 10::15 uur

Geschreven op: 03 november 2019
Tim Krempel

door: Tim Krempel

Zonder hier alle voordelen van voetbal te noemen kent het ook één nadeel. Het wordt merendeels gespeeld in de herfst en winter. En dat betekent, naast de strijd met de tegenstander, een regelmatig gevecht tegen twee van De Vier Elementen. Water en lucht. Het was er volop tijdens de vroege uitwedstrijd tegen de hekkensluiter van onze competitie Wieldrecht. Onderweg was het al wat donker en regenachtig, maar tijdens de warming up barstte het gevorderde herfstweer definitief los. Het is november en dat zullen we weten ook. Waar onze mannen doorweekt de warming up afwerkten was de tegenstander in geen velden of wegen te bekennen. Nu hadden wij ook wat moeite om het Dordtse complex te vinden, maar van de wekelijkse gebruikers zou je toch verwachten dat dat geen issue is. Uiteindelijk verschijnt een kurkdroog Wieldrecht twee minuten voor de aftrap op het veld en kan worden begonnen aan het duel.

Conform afspraak start JEKA fel en zit het overal kort op de bal. Wieldrecht geeft veel ruimte weg en blijkt collectief kantelen tot favoriete tactische bezigheid te hebben gebombardeerd. Door het spel steeds te verleggen naar de kant waar de tien kantelaars niet zijn proberen wij slim gebruik te maken van de ruimtes. Dat gaat best goed. JEKA is vrijwel continu in de aanval of bezig met het opzetten daarvan. Het Bredaas balbezit overheerst en de gastheren doen geen enkele poging om ons te storen in onze offensieve aanpak. Dat maakt ons nog gretiger dan we al waren. Op zich prima, maar die gretigheid slaat regelmatig om naar iets te gehaast spel. De lange diepe bal wordt vaker gegeven dan nodig en levert het eerste kwartier weinig dreiging op. Maar dan is daar Mattijs die een linie naar voren is geschoven en vandaag als middenvelder acteert. In minuut negentien valt de bal redelijk onverwachts voor zijn linker en slaat hij direct toe. Het werkelijk prachtige schot, met links, is compleet onhoudbaar voor de Dordtse goalie en betekent de 0-1 voorsprong. Het lijkt wel een statement: “Ik ben er weer!!!” Mattijs was lang afwezig als gevolg van een slepende blessure, maar toont met deze fraaie treffer aan weer helemaal terug te zijn. Slechts drie minuten later had de voorsprong kunnen worden verdubbeld, maar de prima inzet van Vito wordt net van de lijn gehaald. JEKA heerst en het is slechts wachten op het volgende doelpunt. Vijf minuten voor het einde van de eerste helft is het zover. Als gevolg van hands krijgen wij een vrije trap. Die wordt, heel slim, snel genomen waardoor we kunnen profiteren van het gebrek aan organisatie van de thuisploeg. Pepijn maakt een fraaie actie op rechts en geeft laag voor. Het is alweer Mattijs die knap inschiet en tekent voor zijn en JEKA’s  tweede treffer van vandaag. Doorweekt en afgekoeld wordt er gerust. Waar iedereen rekent op hete thee blijkt de fluitketel (!) gevuld met koude ranja. Tweeëntwintig bibberende handen klokken het zoete goedje plichtmatig naar binnen en horen een best wel tevreden Job de puntjes op de i zetten voor het tweede deel.

Het is gestopt met regenen. Ook waait het nauwelijks nog. Sterker nog, de zon breekt af en toe door.  De gekalmeerde Elementen beloven veel goeds voor de tweede veertig minuten. En hoewel de omstandigheden inderdaad veel beter zijn dan in de eerste helft verandert het spelbeeld eigenlijk niet. Wat prima is. Een dominant, controlerend en veelvuldig aanvallend JEKA dat afstevent op een keurige overwinning. In de zevenenvijftigste speelminuut worden we eerst nog onplezierig verrast met een penalty tegen. Youp zou de overtreding hebben gemaakt, maar de scheidsrechter was werkelijk de enige die hier iets onrechtmatigs constateerde. Maar ja, dat is dan ook zijn rol. Koen promoveert officieel naar de heldenstatus want hij stopt niet alleen de laag geschoten pingel overtuigend, maar ook de rebound komt door zijn ingrijpen niet over de Bredase doellijn. Tijn ruimt op, gevaar geweken.
De minuten tikken gestaag door. JEKA lijkt tevreden te moeten zijn met een 0-2 overwinning. Drie punten waren vandaag heilig, dus alle reden om inderdaad tevreden terug te reizen naar het zuiden. Maar Thomas denkt daar anders over. Hij bekroont zijn invalbeurt met een prima goal en vertaalt het continue Bredase overwicht naar een eindstand die daar bij past: 0-3.

Een zakelijke, maar prima overwinning waardoor we weer een plaatsje stijgen op de ranglijst. Volgende week de thuiswedstrijd tegen aartsrivaal Baronie. Het KNMI voorspelt voor dan wederom veel lucht (wind) en water( regen). Hopelijk kunnen wij een derde Element toevoegen: vuur. Blijven we allemaal lekker warm.