Zaterdag 24 februari om 12::00 uur

Geschreven op: 25 februari 2018
Tim Krempel

door: Tim Krempel

Was het de kou? De snijdende poolwind? De laagstaande zon? Of de desolate sfeer van het vrijwel verlaten JEKA complex? Zelfs nu, the day after, blijft onduidelijk waarom JEKA O15-1 in de eerste thuiswedstrijd van 2018 maar niet uit de startblokken kwam. Tegenstander VVGZ bleef eenvoudig overeind en won uiteindelijk met 0-2 zonder daar veel moeite voor te hoeven doen. JEKA kwam geen enkel moment op het hoge niveau dat we zo goed van ze kennen. En dat leidde tot een teleurstellend resultaat.

Het begin was zeer rommelig. Het lukt JEKA maar niet om goed uit te verdedigen en ook het opzetten van aanvallen slaagde vaker niet dan wel. Balverlies, slordigheden en misverstanden voeren de boventoon. “Kan gebeuren, we herpakken ons wel”, denkt de trouwe supportersschare. Die had overigens het uiterlijk van een poolexpeditie. Er stonden nog net geen iglotentjes langs veld zes. Heel langzaam komt JEKA iets beter in de wedstrijd. Het onrustige van de eerste fase is er af en er ontstaat meer balans. Maar dat imponeert de tegenstander allesbehalve. Hun uitbraken zijn misschien sporadisch, maar steeds gevaarlijk. Daarnaast blijken ze succesvol in het vroeg verstoren van onze opbouw wat een aantal hachelijke situaties voor Koens doel oplevert. Halverwege de eerste helft zit het VVGZ dan ook nog eens mee als Koen de bal na een goed genomen hoekschop door zijn handen laat glippen en de gasten eenvoudig het eerste doelpunt van de wedstrijd kunnen maken. Een domper, want er was vooralsnog geen enkele aanleiding om een tegendoelpunt te vrezen. De achterstand doet iets met onze ploeg. Hoewel er nog ruim voldoende speeltijd is lijken een aantal koppies al te hangen. Een beetje zoals de struiken in mijn tuin na een nachtje min tien. Maar goed, een beetje zon erop en dan staan die er meestal wel weer kordaat bij. Helaas bleek dat zo niet te werken bij onze selectie. Het zeer ongelukkige tweede tegendoelpunt kort voor de rust had daarop evenmin een positieve impact, om een drieletter scheldwoord maar eens omslachtig te beschrijven.

Na een lange pauze loopt de thuisploeg als eerste het veld op. Het bevroren kunstgras moet ongeveer voelen als wanneer je met blote voet op een Lego blokje gaat staan, maar desondanks stralen onze mannen uit te vertrouwen op een goede afloop. Tijdelijk. Want alle goede bedoelingen ten spijt blijkt JEKA niet bij machte om de wedstrijd te kantelen. VVGZ kan lekker blijven doen wat het deed en voegt daar wat venijn aan toe. Slim. Sowieso maakte de ploeg uit Zwijndrecht een geslepen indruk. Wij waren daar niet tegen bestand, lieten ons te snel intimideren en slaagden er niet in ons eigen spel te spelen. De ruststand bleek tevens de eindstand. Kansjes voor Vito en Adam waren de enige Bredase speldenprikjes. De uitstekende arbiter realiseert zich ook dat JEKA nooit meer gaat scoren, al zouden er twintig minuten worden bijgeteld, en fluit na exact zeventig minuten voor het einde van een teleurstellend duel.

Na de wedstrijd werd volop nabeschouwd. Echter bleef het bij gissen. Wat gebeurde hier nu allemaal? Of wat gebeurde er juist niet? Hoe kan een ploeg collectief door de ondergrens zakken? Veel vragen, geen antwoorden. Maar ik weet het. De blauwe broeken. Nooit meer doen!