Wedstrijdverslag

Zondag 19 mei om 12::00 uur
3

JEKA 7 ZO

Job (2x)
Goof
1
Beek Vooruit 3

Benauwd

Geschreven op: 22 mei 2019
Job T'Jonck

door: Job T'Jonck

Een broeierige zondag was het, de laatste zondagse speelronde voor JEKA 7. Een hoge luchtvochtigheid noemen ze dat dan, maar het kunstgras betreden voelt vooral aan alsof je met kleren aan de sauna binnentreedt en je krijgt er de kortademigheid van een zwaarlijvige astmapatiënt van. Het was simpelweg gewoon benauwd. Dat was niet het enige waar men het benauwd van kreeg. Er stond een half uur voor de wedstrijd nog geen arbiter op het formulier en de tegenstander van de dag kwam uit Prinsenbeek. Het is niet bevorderlijk voor de wedstrijdvoorbereiding als er in de kleedkamer het begrip lootje trekken valt. Gelukkig was onze alleskunner en het voorbeeld van onpartijdigheid bereid om de fluit ter hand te nemen. Iets meer lucht dus voor de spelers van het zevende, die klaar waren voor een stukje revanche. De wedstrijd in de Beek was weer een zure gebleken dit seizoen, met een smadelijke nederlaag tot gevolg. Daar moest vandaag verandering in komen.
 
Het was de week geweest van de kampioenen. Vorige week werd Halsteren definitief kampioen in onze al gespeelde competitie en pakte Ajax definitief weer een schaal, zodat er toch nog een kampioenschap te vieren viel voor onze trainer. Over kampioenen gesproken werd er ook nog een prachtige poster in de kleedkamer onthuld voorafgaand aan het duel. Ietwat aan de late kant maar het JEKA-feest van 24 mei waar de kampioenen van de Nederlandse berg geld gaan inzamelen voor hun tocht die leidt naar de top van de Alpe d’huez wordt een mooie. Komen dus. Daar is namelijk ook kampioen van de zonnebril, kampioen lookalike en kampioen van de motivatiefilmpjes Benno aanwezig. Succes gegarandeerd dus. Terug naar de wedstrijd, waar de selectie buiten Rik en Bram weer compleet op zoek ging naar drie punten. Tijdens de warming up werd al snel duidelijk dat de invloed van de thuiswedstrijd van NAC, die tegelijk viel met het uitduel, op de aanwezigheid van de spelers behoorlijk groot was. Met andere woorden, er stonden toch flink wat andere spelers aan de aftrap op het kunstgras van veldje 6 dan destijds op het hoofdveld van Sportpark de Heikant.
 
De openingsfase lag al snel in handen van de thuisploeg, dat gedecideerd van start ging. Met name het verschil in opstelling bracht de bezoekers behoorlijk aan het zoeken, waardoor er eenvoudig van achteruit naar de helft van Beek Vooruit gecombineerd kon worden. Zo sneed JEKA tot aan de zestien eenvoudig door de Beekse verdediging heen en was het wachten op een openingstreffer. De kansjes en kansen kwamen er voornamelijk vanaf de rand van de zestien. Zo mocht Job al snel twee keer aanleggen, maar verdween een poging voorlangs en werd de ander keurig uit de hoek getikt door de doelman. Het dichtste bij was het geheime wapen in de lucht van de thuisploeg: onze altijd stabiele Tor. Hij kreeg in een woud van boomlange tegenstander de bal prompt op het hoofd, op één grote pas afstand van de tweede paal. Daar eindigde de bal ook precies, afketsend van zijn voorhoofd, vol op de paal, en dus geen goal. De afstandsschoten bleven komen maar ook Romijn en Droeloeman vonden de doelman op hun pad. Beek Vooruit wist niet waar het het zoeken moest en leek de mist in te gaan toen JEKA met vier man uitbrak tegen drie zoekende verdedigers. Romijn passeerde en vond Tom vrijstaand op de zestien. Die twijfelde lang en koos uiteindelijk voor eigen succes, wat er met een rollertje helaas niet kwam.
 
Of het door de benauwdheid kwam of dat Beek Vooruit iets anders ging doen is moeilijk te zeggen maar feit is dat de bezoekers langzaam maar zeker meer grip op het duel krijgen. JEKA kreeg steeds minder druk op de in het begin falende opbouw van de gasten en werd langzaam maar zeker toch wat verder achteruitgedrukt. Het leidde tot wat corners en kleine kansjes na slippertjes achterin. Tot er plots uit een corner een afvallende bal werd goedgelegd en vrij onverwachts via de binnenkant werd binnen geknald: 0-1. Zo stond Beek Vooruit toch verrassend op voorsprong en kreeg het meer geloof dat het ook vandaag punten kon afsnoepen van het in hogere regionen verkerende JEKA. De kansen kwamen er zeker. Eerst slalomde de maker van de openingstreffer gemakkelijk door de as om vervolgens het uitgestoken been van Wally nog op zijn weg naar een doelpunt aan te treffen. Een puike redding, mag gezegd worden. Wat een aantal minuten later gebeurde had weliswaar weinig met een puike redding te maken maar dat de bal er niet in ging was toch hoogst opmerkelijk. De spits van Beek Vooruit verscheen na een steekbal door het hart van de defensie vogelvrij voor Wally. Die draaide zich al half om en zag tot zijn eigen schrik dat de spits de bal tussen zijn benen schoot, waar deze opgelucht kun worden opgepakt door onze goalie. Daar ontsnapte de thuisploeg toch wel een aan zware achterstand. Voor de rust weerhield het Beek Vooruit van nog meer gevaar, maar ook zelf werd het weinig dreigend en ging het met een achterstand de rust in.
 
Rik had in de rust nog de opbeurende woorden dat we gewoon door moesten gaan, maar het was duidelijk dat er toch iets moest veranderen. Er gebeurde een toch opmerkelijk en zeer tactisch overleg over de aanpak van de tweede helft en vol goede moed werd er terug de sauna in gestapt. Vanaf minuut 46 ontstond er eigenlijk een behoorlijke belegering op de helft van Beek Vooruit. JEKA stapte verder door waardoor er geen opbouw meer mogelijk was en er eigenlijk geen uitkomen meer bij was voor de leidende ploeg. Toch bleef de Beek het stugge karakter waarmaken en hield het achterin de linies zeer scherp gesloten en was het moeilijk doorbreken voor de gastheren. Diverse steekballen werden op het allerlaatste moment nog met een teen getoucheerd of strandde middels een vakkundige tackle. De spaarzame momenten dat Beek Vooruit de voorste linie wist te bereiken leverde nog het meeste gevaar op. Zo snelde de linkerspits Backxie voorbij, maar vergat hij de bal binnen de palen te schuiven en zo zag iedereen de poging opgelucht voorlangs schieten. Dus ging de belegering rustig verder. De kansen begonnen te komen, waar Beek Vooruit het steeds zwaarder had om de opkomende Bredanaars te stuiten. Goof kreeg de eerste uit gelezen mogelijkheid toen hij de bal voor de al liggende doelman voor zijn voeten kreeg. Hij probeerde het met een stilistisch stiftje met links, maar dat eindigde ook voorlangs en niet binnen de palen. Romijn snelde nog eens op links langs zijn directe tegenstander en kreeg de bal nog voor de goal op het hoofd van Job, die de bal wederom voorlangs stuurde. De kansen werden groter en de reddingen van de doelman noodzakelijker. Knakkie leek voor de 4e keer op rij op het scoreformulier te komen, maar zag zijn schot ditmaal wel gekeerd worden. Job kreeg een corner van Droeloe al vallend nog op de volley, maar ook deze poging tikte de doelman nog net van onder de lat weg. De misschien wel grootste kans kwam er voor Droeloeman. JEKA brak eindelijk echt door, Job vond Lucas vrij in de zestien. Hij legde aan, vergat de volledig vrijstaande Romijn aan te spelen en schoof de bal, hoe kan het ook anders, voorlangs. Tussen al die kansen viel Wally op met zijn ver uit de goal keepen, al ging dat gepaard met twee wenkbrauwfronsende acties, een met de hak en een met een hete bitterbal die hij zelf tot corner schopte. Maar hij stond er vandaag wel degelijk en hield Beek Vooruit met de rug tegen de muur.
 
Net toen je dacht dat er misschien wel helemaal geen gelijkmaker meer zou komen ging het drastisch mis voor de bezoekers uit Prinsenbeek. Het begon met knullig balverlies van Backxie, die dit herstelde met een risicovolle sliding op de bal. De bal verdween naar Wally, de spits ging tegen de vlakte. Beek Vooruit schreeuwde om arbitrair ingrijpen, de leidsman liet duidelijk weten dat het om een actie op de bal ging. Vanaf daar ging het snel. Wally gooide snel uit, en Knakkie werd op rechts bereikt. De vlag ging (overigens geheel onterecht) de lucht in, het vlagsignaal werd genegeerd vanwege de overduidelijke situatie en Knakkie was weg. Met de opties voor het uitkiezen produceerde hij een bizarre hoge voorzet die aan alles en iedereen voorbij zou vliegen. Toch besloot de centrale verdediger van Beek Vooruit dat het genoeg was en sloeg hij de bal met de vlakke hand over de achterlijn. Een stukje gefrustreerde kortsluiting die leidde tot een merkwaardige strafschop. Na veel overleg, commentaar en zelfs nog een weggestuurde speler wegens belediging van de scheids mocht Job aanleggen van elf meter en schoot hij zuiver genoeg om de keeper te omzeilen: 1-1.
 
In 15 seconden was Beek Vooruit het helemaal kwijtgeraakt en de gelijkmaker gaf JEKA de energie om door te stomen. Het duurde dan ook niet lang tot de wedstrijd volledig was gekeerd. Een schaakaanval volgde, waarbij de bal van voet tot voet ging rond de zestien. Schuiven op het tempo en met de precisie van de grootmeesters in de denksport. Van links naar rechts, wachtend op het ene gaatje. Uiteindelijk ontstond de ruimte op rechts bij Romijn, die de bal terugtrok naar Job. Die haalde uit en vond opnieuw de doelman op zijn weg, maar deze was ditmaal niet instaat het schot volledig te keren. De bal bleef liggen en was een prooi voor de als eerst reagerende Goof, die met zijn debuutgoal voor JEKA 7 de thuisploeg aan de voorsprong hielp: 2-1.
 
Het bleek de doodsteek voor de bezoekers, want enkele minuten later sneden de rood-wit-blauwen weer door de oranje-verdediging. Knakkie ging op herkansing op rechts, wachtte ditmaal wat langer en vond de geheel vrijstaande Job. Die zag eerst nog een poging van de lijn gehaald worden, maar kreeg van Tom een herkansing na een potje overkoppen en knikte van dichtbij hard en via de onderkant van de lat raak: 3-1. Hierna ontstond een paar minuten rondo waarbij de frustratie de overhand begon te nemen getuige de verbale en fysieke reacties van enkele Beekenaren. Met een heerlijk voldaan gevoel werd er afgefloten en bleven de drie punten op deze laatste zondagmiddag van het seizoen in eigen huis. Dat werd goed gevierd met een middagje in de zon op JEKA en de traditionele afsluitingsbbq die ditmaal werd georganiseerd door de jongste Gruijters telg, die daarmee de traditie van zijn vader voortreffelijk overnam. Hete saus werd genuttigd, tactiekbesprekingen gevoerd. We zullen zien wat voor effect dit nog heeft op de laatste wedstrijd van het seizoen, op eigen veld tegen VCW.

Galerij

Reacties

Dit wedstrijdverslag heeft nog geen reacties.

R.K.V.V. JEKA
Sportcomplex "Tussen de Leijen"
Beukenlaan 21
4854 TA Bavel

Ledenadministratie
Agnes Wiegers
ledenadministratie@rkvvjeka.nl
 
Correspondentie-adres
r.k.v.v. JEKA
Willem Alexanderstraat 19
4811 PZ Breda
secretariaat@rkvvjeka.nl

meer contact info >>>

Ontvang de JEKA nieuwsbrief

r.k.v.v. JEKA

Copyright © R.K.V.V. JEKA 2015. Alle rechten voorbehouden.