Zondag 26 november om 12::00 uur

Geschreven op: 27 november 2017
Arris van Domselaar

door: Arris van Domselaar

Al een jaar of wat is ons team verdeeld in twee kampen. De tienuurders en de twaalfuurders (ook wel de halfeners genoemd). In een ver en grijs verleden speelden we onze thuiswedstrijden aan de Molengracht om half een. Zaterdagavond uit, zondag uitslapen, potje voetballen, derde helft in de kantine en dan door naar ons clubhuis in de Boschstraat. Met de komst van kinderen en de bijkomende familieverplichtingen in een jong gezin vervroegde ons aanvangstijdstip naar tien uur. Op zaterdag gingen we toch niet meer uit, na de samenvatting van de eredivisiewedstrijden en hooguit Match of The Day was het bedtijd, om een uur of zeven op en ontbijten met Olvaritjes en dan om een uur of 09.25 een worstenbroodje in de kantine, omkleden en beginnen. Na jarenlange twisten wonnen de preciezen het van de rekkelijken en zouden we dit seizoen dan eindelijk onze thuispotten om 12.00 uur spelen. Zouden, want de knvb (of de wedstrijdsecretaris) greep steeds hardhandig in en vervroegde toch weer naar twee uurtjes eerder. Vandaag was het dan zo ver, om 12 uur thuis. En uiteraard wilde iedereen daar bij zijn. Eindelijk hoefde leider Loomans eens niet vanaf maandag achter ieders broek aan te zittenom tot 11 man te komen. Geen gesjoemel met digitale spelerskaarten, geen zoons die opgetrommeld hoefden te worden, gewoon een vrijwel complete selectie. En dat ging niet zonder slag of stoot. Tim kwam eerder terug van een weekend drinken met vrienden in de hoofdstad, Jeroen vertrok al voor dag en dauw uit Wapserveen (voor wie minder onderlegd is in topografie, dat ligt tussen Vledder en Uffelte),voormalig Ligue 1-sterspeler Alves zette zich over de pijn aan zijn enkel heen, Marco maakte gebruik van het feit dat de operatie aan zijn lies werd uitgesteld en Jasper keerde na zijn griepperiode hoestend en proestend toch terug. Zelfs voormalig grensrechter en actief lid van de vijfde colonne Mossou bood spontaan aan om nog een keer te komen vlaggen. Hier wilde iedereen dus bij zijn.
Mijn eigen zondagochtend gaf ook ruimte voor dingen waar ik normaal niet aan toe kom. Zo kon ik rustig uitrekenen wat het zoveelste juichende verhaal op de JEKA-site over de befaamde JEKA-vaders nu eindelijk echt inhield. Wat is er aan de hand? In navolging van de Jo-17-1 hebben de maandagavond mannen besloten ook diep in de buidel te tasten en Superlot aan te schaffen. Waar de 15 en 16 jarige spelers per persoon tien euro lappen van hun bijbaantjes als vakkenvuller of afwasser wordt het voorbeeld door de altijd publiciteitsgeile vaders ruim gevolgd. 56 zijn het er volgens de website, meest mannen met goede banen en dure lease-auto's, mannen die een voetbalveld misbruiken om op maandag naar de kroeg te kunnen en om het jaar een lang weekend in het Zuiden van Europa de bloemen buiten te zetten. Zesenvijftig mannen dus die per persoon minder uitgeven aan een Superlot om onze vereniging te steunen dan aan één pintje in de Beyerd. Ik zou een toontje lager zingen. Of deze gemiste kans goed maken met een extra inspanning bij Rum for a Smile op 7 januari, dat zou nog beter zijn. Stichting Happy Hippo rekent op een dit keer wat gullere JEKA-vaders.

Enfin, gevoetbald werd er natuurlijk ook nog. De gehele vijfde colonne al in de eerste helft present, een trotse coach Loomans met een volwaardige selectie, een gretig team dat een plek in het linker rijtje wil veilig stellen, een sappig grasveld, een prima scheids en een leuke tegenstander. Tussen de wolken dooren met een soms verfrissend buitje scheen ook nog eens een zonnetje. Wat is voetbal toch mooi. En het werd nog mooier. PCP is een makkelijk scorende en goed voetballende ploeg, een stuk jonger ook dan wij. Maar wat wij er vandaag tegenover zetten was passie, ervaring en gewoon prima voetbal. Het bleef uiteindelijk bij 3-0, maar wat als we alle kansen hadden benut? Bij de sporadische uitbraken van de groen-witten stond de uitstekend keepende Willem paraat. Onze jongste Willem was voor de gelegenheid eens vroeg naar bed gegaan en had niet gedronken, wat een genot om naar deze versie te kijken. Tim liet zien waarom hij ooit als spits is aangetrokken. Kaatsend, sleurend en steeds gevaarlijk en daarom zichzelf belonend met een wereldgoal. Het eigen doelpunt van PCP was ook al zo'n fraaie. Een scherpe voorzet van Jeroen werd door de laatste man keihard tegen de touwen gekopt. En onze derde goal is ook al historisch. De prima fluitende arbiter Steijaert  kan niet anders dan een pingel geven voor hands. En dat is het moment voor onze 62 jarige doelman om het veld over te steken en vanelf meter aan te leggen. We hadden allemaal, de PCP-keeper incluis, op alles gerekend. Maar niet op een tot in de perfectie uitgevoerde Panenka. 3-0 dus, we stijgen naar plek 5 en we hebben al sinds tijden niet verloren. Om de dag af te toppen waren de douches warm, de muziek in de kantine goed, de bitterballen heet, het bier koud en de stemming opperbest. Wat een dag. Wat een dag.