Zaterdag 4 november om 11::15 uur

Geschreven op: 05 november 2017
Tim Krempel

door: Tim Krempel

De afgelopen jaren bracht ik de Meivakantie steevast door in de buurt van Renesse. Heerlijk daar. Prachtige natuur. Je bent er echt even uit. Volwaardige vakantie op maar een uur rijden. Dat is toch niks? Vandaag speelden we uit tegen Zeelandia Middelburg. En dan is een uur rijden ineens lang. “Wat een end”. “Lijkt wel Europees voetbal”. “Kost een halve dag”. “Praten ze hier Nederlands?” “Pffff…ook nog terug”. Zomaar wat uitspraken en niet uitgesproken gedachten van de rijdende ouders. Zo ziet u maar, alles is relatief. Zeelandia Middelburg staat overtuigend onderaan in de ranglijst. Nul punten uit vijf wedstrijden en een doelsaldo van min vierentwintig. Dat doet iets met een ploeg. Het bewijs daarvan werd nog voor de wedstrijd geleverd. Want waar onze jongens op het veld fanatiek de warming up afwerkten was Zeelandia in geen velden of wegen te bekennen. Men bleek nog in de kleedkamer. Tot twee minuten voor de aftrap bleef de thuisploeg in de kleedkamer. Waarschijnlijk sidderend. Biddend. Huilend. Tegen beter weten in hopend op een punt. Eéntje maar, alstublieft!!! Allemaal afgekoeld door het kille beton van de kleedkamer. Met stijve en krakende spieren sukkelde de Zeeuwse selectie dan toch eindelijk het veld op. En had de blik van een hulpeloos slachtoffer. De leider van het Middelburgse team probeerde met goedbedoeld positivisme de lamgeslagen spelers nog enigszins de motiveren, maar dat leidde slechts tot apathie en holle ogen.

De wedstrijd dan. Eentonig. Allesbehalve spannend. Maar wèl vermakelijk. Want JEKA kon lekker oefenen. Aanvalletje over links, aanvalletje over rechts, lange bal door de lucht, hé werkt niet, korte bal door het midden, hé werkt goed, doelpuntje hier, doelpuntje daar enzovoort. Nou ja, zo makkelijk ging het niet meteen. Jilles zette ons al wel heel snel op voorsprong, maar daarna bleken we toch wat moeite te hebben met het onsamenhangende spel van de tegenstander. Gelukkig is er voldoende gelegenheid om zo’n beetje alles te proberen en dat leidt negen minuten voor het einde van de eerste helft tot een verdubbeling van de voorsprong. Weer is het de scherpe Jilles die scoort. De sympathieke en inmiddels toch wat meelijwekkende tegenstander stapelt fout op fout en eigenlijk is het een klein wonder dat JEKA daarvan niet veel meer profiteert. Desondanks gaat het toch best lekker want Liam vergroot vier minuten voor het einde van helft een de marge naar drie en een minuut later bepaalt Vito de ruststand op 0-4. Een prima eerste helft.

Via WhatsApp en ook langs de lijn wordt een einduitslag met dubbele cijfers verwacht. Ja, we zijn een ambitieus groepje. Ontspannen begint JEKA aan de tweede helft. En Zeelandia is zowaar de kleedkamer uitgekomen. Weliswaar als emotieloze robotten (tegenwoordig zijn er ook robotten met emotie), maar ze staan er weer. Klaar voor de slacht. Hoewel, dat viel mee. Niet dat dat de verdienste van de thuisploeg was, want zij zijn in de gehele tweede helft slechts een keer in het zestien meter gebied van Koen terecht gekomen. Het lag aan onszelf. Alweer. De scherpte was er niet meer. Slordigheden borrelden op. Misverstanden kwamen steeds vaker voor. Juist daarom was de rommelgoal van Mehari na ruim vijftig minuten spelen zo welkom. De keeper leek de bal klemvast te hebben, maar onze kleine spits dacht daar anders over en werkt de bal over de lijn. Ondanks zwaar protest van Middelburg (hé, toch emotie?) keurt de scheidsrechter het doelpunt goed. De twintig minuten die volgen zijn uiterst effectief. Liam maakt zijn tweede en JEKA’s zesde van vandaag. Adam maakt de 0-7 en hoe! Met een prachtige kopbal doorbreekt hij een lange periode van droogte. Hopelijk een voorbode van wat nog komen gaat.  Ook de laatste goal is een juweel. Een loepzuivere voorzet van links wordt door Vito genadeloos binnen gewerkt. Eindstand 0-8. Een zakelijke overwinning. Broodnodige punten binnen en als bonus lekker gewerkt aan het doelsaldo. Zeelandia is verpulverd. Weer een dramatisch verlies, weer geen punten. Maar ook geen zichtbare teleurstelling. Alle Zeeuwen kijken nog hetzelfde als toen zij het veld betraden. Wisten natuurlijk al wat komen ging. Ondergaan hun lot. Stappen straks op de fiets en rijden zwijgend door de polder naar huis. Begint het ook nog te regenen. Misschien heeft mama wel warme tomatensoep of een broodje knakworst klaarstaan. Op de achtergrond klinkt Toots. Ik heb ineens zin in boerenkool.