Zaterdag 25 november om 02::30 uur

Geschreven op: 26 november 2017
Arris van Domselaar

door: Arris van Domselaar

Het was een zaterdag als alle anderen. Geen zuchtje wind, zelfs een waterig zonnetje. Weer veel spelers van de B1 langs de lijn bij de B2. Rond kwart over een verzamelen in de bespreekruimte. Door de luxaflex heen zicht op de kunstgrasvelden en daar zien dat de eerste toeschouwers hun paraplu's opsteken. Regen. De B1 hecht aan vaste partronen in de voorbereiding en die vaste patronen zijn er. Lars gaat de komende tijd speelminuten maken in de B2, goed om ritme en plezier op te doen. Mickey is na zijn kaart van vorige week hoofd lockersleutel en Timo heeft geen last van zijn gekneusde ribben zolang hij maar niet hoest, lacht, fietst of met zijn ogen knippert. Aangezien er vreemd genoeg geen spelers van de B2 bereid zijn aan te sluiten op de bank is daar ruimte genoeg. Job wordt vergezeld door reservekeeper Bas. Dat betekent dat Didi weer terug is na enkele weken van blessureleed. Verder zakt Mees een linie terug naar de plek van Timo, vormen Joost en Mark nu het slot op het middenveld en keert ook Jules terug in de basis, Trainers Berrie en Sam hameren vooraf op slimheid. Wanneer zet je druk, wanneer laat je je tegestander wat ruimte en wanneer 'zit je kort', hoe steum je elkaar in de momenten van druk zetten en vooral ook: geniet van de wedstrijd. Tegenstander RCS (opnieuw een Zeeuwse gast dus, uit Souburg) draait prima. Een verliespartij en verder louter overwinningen en een doelsaldo om jaloers op te worden. Een ploeg die makkelijks scoort dus en weinig goals incasseert.
Vanaf de aftrap laat JEKA zien wat de bedoeling is. De duels worden gewonnen en er wordt snel diepte gezocht, binnen een minuut staat Wisse een op een met de keeper, zijn schot gaat net voorlangs. RCS herstelt en laat zien dat het een voetballende ploeg is met vastheid in de comninaties en met een inschuivende laatste man. Tot gevaar leidt het niet omdat zoals de laatste weken steeds onze defensie staat als een huis. En het inschuiven van de verdediger leidt tot ruimte voor ons. De tweede keer dat Wisse voor de keeper wordt gezet raakt zijn schot de buitenkant van de paal. Op het middenveld veroveren Mark en Joost veel ballen, Daan is ongelukkig in zijn eerste acties mar werkt hard en daardoor winnen wij steeds de slag op het middenveld. Het zorgt opnieuw voor gevaar en het is weer Wisse die door de verdediging breekt en alleen met een overtreding kan worden gestopt. Kort voor het half uur krijgen we dus een penalty. Na wat professionele discussie over wie de strafschop gaat nemen legt Mark aan. Keeper kansloos, 1-0. Bij RCS wisselen de backs van positie om Wisse af te stoppen. Het leidt tot niets want binnen twee minuten breekt onze linksbuiten weer door en weer kan alleen een overtreding hem stoppen. Pingel en geel. Mark, die voor de wedstrijd naar aanleiding van zijn proefwerkweek meldde niets van geschiedenis te weten kent toch zijn vaderlandse klassiekers. Als Johan Neeskens in zijn beste dagen ramt hij de bal snoeihard binnen. Binnen drie minuten twee keer een pingel binnen schieten klinkt simpel, maar het is gewoon knap. Nog geen twee minuten later beloont Wisse zichzelf op karakteristieke wijze: op snelheid door, naar binnen kappen en van buiten de zestien de bal in de verre kruising. Een prachtgoal en een dik verdiende 3-0 voorsprong. In de rust worden de puntjes op I gezet. Zo blijven spelen, niets weggeven, denk aan eerdere wedstrijden waarin we eem voorsprong kwijt raakten. In de tweede helft laat het team zien dat het per week groeit. Want we houden RCS tot tien minuten voor tijd continue op eigen helft, we blijven fel en we winnen alle duels. Op rechts schakelt Dries de gevaarlijkste Zeeuw uit en meer dan dat. Regelmatig dendert hij langs de flank naar voren als een echte Dani Alves. Centrale verdediger Leander is dicht bij een goal als de keeper zijn schot met moeite op de lat tikt, Daan krijgt kansen, de ingevallen Job komt een keer alleen voor de keeper en vanaf links lopen de aanvallen via de scherpe Mees en Mark goed. Onze voorhoede verzet bergen werk en combineert goed en dus blijven we de betere ploeg. Een kwartier voor tijd valt de definitieve beslissing als RCS opnieuw een terechte penalty veroorzaakt. Ditmaal is het Mees die vanaf elf meter aanlegt en de bal risicoloos in de kruising mikt. 4-0. Pas in de laatste vijf minuten laat JEKA de teugels wat vieren en krijgt RCS kansen. De bezoekers blijven namelijk ondanks de achterstand wel voetballen en combineren en ze laten zien dat ze een kandidaat voor een top vier positie zijn. Een kopbal gaat naast, een bal wordt van de lijn gehaald en de nul blijft gehandhaafd. Voor het eerst dit seizoen zien we JEKA spelers op het tandvlees lopen en tegen de kramp vechten. Het geeft aan hoeveel er vandaag is gegeven en wat een strijdlust er is geleverd. Een compliment aan alle twaalf spelers en de trainersstaf voor deze heerlijke pot en deze topstart van periode 2. Nu zorgen dat we niet op zijn JEKA's met het hoofd in de wolken gaan lopen en volgende week met dezelfde spirit aan de aftrap tegen Boeimeer.