Zaterdag 14 oktober om 08::30 uur

Geschreven op: 15 oktober 2017
Tim Krempel

door: Tim Krempel

Niets zo boeiend als de naam van een voetbalclub. En dan heb ik het niet over FC Groningen of FC Utrecht; wat een creatieve armoede is dat. Nee, wat denkt u van Blijft Steeds Moedig (uit Bennebroek), de Augustinusga-Surhuizum Combinatie (uit Augustinusga en Surhuizum) , Klein Maar Dapper (uit Wateringen) en natuurlijk JEKA. Hoe mooi ook, vaak blijkt de naam slechts een onvervulde ambitie. Zegt het iets over wat men wil zijn. Een onvolbrachte missie. Hoe anders was dat bij onze tegenstander van vandaag: Voetbal Vereniging Geluksvogels Zwijndrecht oftewel VVGZ. Ik heb het dan niet over het deel Voetbal Vereniging noch over Zwijndrecht. Nee, het deel daar tussen: Geluksvogels. Waarom noem je jezelf een geluksvogel? Omdat je er niets van kunt, maar toch wint? Omdat je het leuk vindt wat je doet en daar gelukkig van wordt? Omdat het volledige bestuur stomdronken was toen de naam werd gedeponeerd? Geen idee. Maar meer dan ooit was de naam op zijn plaats. Want als zelfs de leider van de tegenstander zegt dat wij zijn bestolen van punten weet je wel hoe laat het is. Het gebeurde op 14 oktober 2017 in Zwijndrecht.

Of het nu het vroege tijdstip was of het extreem mooie weer is nooit duidelijk geworden, maar JEKA start erg stroef aan de uitwedstrijd tegen VVGZ. De vrije trap van Govert in de tweede minuut deed hopen op een snel doelpunt, maar als na ruim tien minuten nog steeds sprake is van een doelpuntloos duel is die hoop vervlogen. De thuisclub komt in de eerste helft niet vaak op onze helft, JEKA is dominant zonder heel goed te spelen. Er zijn kansen. En hoekschoppen. Heel veel hoekschoppen. Ondanks dit overwicht is het niet JEKA maar VVGZ dat als eerste scoort. Youp kopt de bal onbedoeld in de voeten van een geluksvogeltje, waardoor de thuisploeg uit het niets in een zeer kansrijke positie komt. Men heeft echter drie pogingen nodig om tot scoren te komen, want de eerste twee inzetten worden door Koen fantastisch gestopt.  Desalniettemin: 1-0. Na weer een paar kansen en, natuurlijk, hoekschoppen voor onze O-15-1 mogen de gastheren een vrije trap nemen. Die wordt benut. En zo kijken we na nog geen zeventien minuten spelen tegen een 2-0 achterstand aan, wat leidt tot verbazing en volledig ongeloof bij de Bredase staf en supporters. Kort na dit dreuntje is er een levensgrote kans voor spits Adam, maar in plaats van zelf schieten kiest hij er voor de bal breed te leggen naar Vito. Die komt in een moeilijke hoek terecht en haalt daardoor slechts een hoekschop (alweer!) uit deze veelbelovende aanval. Kort voor rust is daar dan eindelijk de beloning voor het betere spel. Youp passt op eigen helft naar Vito die op kunstige wijze een aantal VVGZ-er’s te kijk zet en met een diepe bal Pepijn bereikt. Die is op volle snelheid, maar twijfelt niet en haalt keihard uit. De Zwijndrechtse goalie is kansloos en JEKA heeft de aansluiting gevonden.  Er kan met een goed gevoel worden gerust.

Het verschil met de wat onrustige en rommelige eerste helft is direct na het begin van deel twee duidelijk. JEKA speelt veel meer het eigen spel: opbouwen vanuit achter en door middel van combinaties de spitsen bereiken. Dat leidt wederom tot veel serieuze kansen: voor Mattijs die twijfelt tussen koppen en schieten na een hoekschop van Vito. Het werd uiteindelijk een soort halve poging die ongevaarlijk bleef. Mehari komt alleen voor de keeper na een prima pass van Liam, maar de doelman doet zijn werk goed en behoudt de voorsprong. Een hoekschop van Vito leidt alweer tot een dot van een kans, maar het lukt maar niet om de gelijkmaker te maken. Tot zo’n tien minuten voor tijd. Na een hoop gecarambool maakt Jochem uiteindelijk de dik verdiende 2-2. De ontlading aan Bredase zijde is groot. Maar dan blijkt de assistent scheidsrechter buitenspel te hebben gezien. Onmogelijk volgens de kenners, maar de arbiter neemt het wrange advies over. Het doelpunt wordt afgekeurd, het blijft 2-1 voor de thuisploeg. JEKA zet nu uiteraard alles op alles, maar ondanks dat blijft de stand ongewijzigd.

Weer verliezen we kostbare punten. Maar weer waren we de betere ploeg. Het lag niet aan het aantal kansen, dat was meer dan voldoende om de overwinning te behalen. Het lag niet aan de scheidsrechter of aan die ene fout van de assistent die buitenspel zag waar dat niet mogelijk was. Het lag aan het niet scoren. Zo simpel? Ja, zo simpel. Maar het geluk was aan de kant van VVGZ, ook dat. Zij deden hun naam eer aan. Als wij dat nu ook doen vieren we in april het kampioenschap. Want jeugdig enthousiasme kan alles.