Zaterdag 24 maart om 10::00 uur

Geschreven op: 25 maart 2018
Tim Krempel

door: Tim Krempel

Sinds een paar maanden moet ook in Breda het afval worden gescheiden. Dat was natuurlijk al langer het geval, maar het scheidingsproces is veranderd. Dat klinkt trouwens als iets relationeels, maar u begrijpt vast wat ik bedoel. In plaats van twee grote hebben wij nu drie kleine kliko’s. Voor papier, GFT en plastic. Voor het overige afval is geen kliko beschikbaar. Dat moet naar een ondergrondse container die driehonderd meter verderop in de wijk is geplaatst. En juist van overig afval hebben wij het meest. Dus loop ik meerdere keren per week met een aandoenlijk afvalzakje door de wijk te struinen. Nooit zie ik iemand anders met afval lopen. Ik denk dat ik de enige ben. En dat de bewoners van de drie straten waar ik door loop dan stiekem naar mij kijken. En elkaar bellen. “Hij komt er weer aan hoor. Flinke zak deze keer.” Ik laat ze. Sta daar ver boven. Want ik vind het fijn, dat wandelingetje. Het geeft me een vakantiegevoel. Als op de camping, waar je ook met je afval langs de buren wandelt. Princenhage (daar woon ik) is sinds enkele maanden een paar keer per week een vakantieparkje. Vandaag scheen ook nog eens de zon en was het boven de twaalf graden. In de verte hoorde ik de branding van de zee. Duits gefluister in de tuin van de overburen. Lekker weg in eigen wijk. Dankzij afvalscheiding. Gemeente Breda heeft mij niet eerder zo’n plezier gedaan. Ik denk er serieus over om het afval van de buren voor hen te gaan weggooien als compensatie voor mijn drukke baan. Regelmatig ontspannen is belangrijk.

Ook langs de lijn in Dordrecht was er dat vakantiegevoel. Er lag niet eens afval, maar de ontluikende lente was voldoende voor een zeer ontspannen sfeer. Onze O15-1 speelde de uitwedstrijd tegen Wieldrecht. En begon zeer voortvarend. Al in de tweede minuut is daar een grote kans voor Ties, maar zijn inzet wordt gekeerd door de goalie van de thuisploeg. JEKA speelt Wieldrecht volledig weg. Het combineert er lustig op los en bouwt aanvallen steeds vanuit achter op. Ziet er allemaal goed uit. Doelpunten kunnen dan ook niet uitblijven. De eerste is van Govert, die met een dieptepass wordt weggestuurd, op snelheid zijn directe tegenstander(s) verslaat en de keeper het nakijken geeft. JEKA leidt. Slechts een paar minuten later tekent Liam voor de tweede Bredase treffer. Hij wordt daarbij bediend door Ties, maar die had met zijn inzet eerder het doelpunt van de week in gedachten dan deze assist. Hij keek in ieder geval wel alsof het zo bedoeld was. JEKA heeft de smaak te pakken en degradeert Wieldrecht tot een elftal figuranten. Aanvallen volgen elkaar snel op en zijn steeds dreigend. Halverwege de eerste helft neemt Jilles een uitstekende hoekschop, Youp kopt de bal nog tegen de lat, maar daarna is het wederom de attente Liam die de marge vergroot naar drie. Het gaat hard en het einde van de Bredase overmacht lijkt nog niet in zicht. Liam is onhoudbaar en soleert zich naar zijn derde en JEKA’s vierde doelpunt. Een zuivere hattrick voor onze spits die zich per direct kroont tot man of the match. De gastheren weten niet waar ze het moeten zoeken. Een debacle dreigt. Zelfs onze linksback Jochem gaat zich nu met de aanval bemoeien. Hij ziet dat de Dordtse keeper wat ver van zijn doel staat en haalt van ongeveer dertig meter verwoestend uit. De bal raakt de lat en wat is dat jammer. Dit prachtige schot had meer verdiend. Kort voor de rust is het Jilles die de 0-5 op het scorebord zet met een inzet die meer als voorzet bedoeld was, maar tot ieders verrassing het goal in vliegt. Het is tijd voor thee.

Een van de grootste mysteries van sport is de vorm. Van een individuele sporter of van een team. Waarom lukt het de ene keer wel en de andere keer juist niet? Wat maakt dat je in vorm bent en hoe wordt uit vorm zijn veroorzaakt? Het bleken zeer relevante vragen tijdens de tweede helft. Want waar in de eerste helft nagenoeg alles lukte, stagneerde “het” compleet tijdens helft twee. JEKA was geen schim meer van de geoliede machine van de eerste vijfendertig minuten. Zakte terug, sloot niet aan, verloor duels en liet Wieldrecht komen. Ook dan kunnen doelpunten niet uitblijven. En zo staat het halverwege de tweede helft 2-5. De ambitie van dubbele cijfers is vervangen door de noodzaak van puntenverlies voorkomen. Hoe raar kan het lopen. Job maant iedereen tot simpel spelen en hoewel dat eenvoudig klinkt blijken onze mannen er de grootste moeite mee te hebben. De laatste tien minuten van de wedstrijd herpakt JEKA zich enigszins, maar de vorm van de eerste helft is definitief verdwenen. Invaller Mehari doet zijn uiterste best voor een doelpunt, maar zijn solo’s lopen steeds uit op balverlies. Tot één minuut voor het einde. Een weergaloze solo zoals misschien alleen Mehari kan blijkt de prachtige assist voor JEKA’s zesde doelpunt van vandaag. De maker is, hoe kan het ook anders, Liam. Vermoeidheid en blessures slaan nu bij beide ploegen toe. De scheidsrechter heeft al de hele wedstrijd laten zien zijn taak uitstekend te vervullen en voelt ook nu feilloos aan dat een enkele minuut blessuretijd niets meer toevoegt. Volkomen terecht fluit hij na exact zeventig minuten voor het einde van de wedstrijd.

Winnen met 2-6 is natuurlijk helemaal goed. Zeker tegen een ploeg die normaal weinig doelpunten incasseert. Maar het verschil tussen de eerste en tweede helft was onwaarschijnlijk groot en blijft onverklaarbaar. Een soort scheidingsproces, maar dan anders.