Zaterdag 9 december om 11::15 uur

Geschreven op: 10 december 2017
Tim Krempel

door: Tim Krempel

Weet u het al? Al geïnformeerd over het grootste nieuws van afgelopen week? De erkenning van Jeruzalem en de nieuwe intifada zijn er niets bij, weet dat alvast.  Ook de dood van Johnny Hallyday is, hoe triest ook, niet wat ik bedoel. Hier komt het. Er is een nieuw wereldrecord verbroken. Niet zo maar een, maar een dat er toe doet. Het wereldrecord brandend sprinten. Een Britse stuntman rende tweehonderd meter terwijl hij in de fik stond. U slaakt nu ongetwijfeld een zucht van opluchting. Had u niet willen missen. Graag gedaan, ik had het al zo ingeschat. Zonder het Guinness Book of Records ooit te hebben gelezen ben ik er van overtuigd dat dit het meest irrelevante record is dat er bestaat. Ook een vermelding waard trouwens. Het record naakt putdeksels kleien is er niets bij. Wordt eigenlijk ineens best logisch. En zandkorrels op grootte sorteren is iets dat we allemaal een keer zouden moeten doen. Na het lezen van zulk nieuws ga ik nog net niet in een foetushouding op de bank liggen. Heb ik grote behoefte aan geborgenheid en warmte. Snel iets dat ik herken en waarbij ik me goed voel. Gelukkig speelde O15-1 weer een competitiewedstrijd, even tot jezelf komen. Voor deze op een na laatste competitiewedstrijd voor de winterstop werd afgereisd naar Zevenbergen alwaar het plaatselijke Virtus O15-1 ons verwelkomde. Virtus heeft exact evenveel punten als wij, slechts het betere doelsaldo maakt dat JEKA een plekje boven de Zevenbergenaren staat.

Virtus speelt in de eerste fase erg compact. Daar hebben we het even moeilijk mee. JEKA komt niet aan het eigen spel toe, maar dat verandert na een minuut of tien. De inmiddels beroemde vloeiende Bredase combinaties lukken steeds vaker en splijten de kort op elkaar opgestelde linies van Virtus. Na twaalf minuten is daar weer zo’n tikkie takkie combi van Tijn Ties en Govert. Laatstgenoemde maakt op prachtige wijze de 0-1 en op basis van het spelbeeld is dat dik verdiend. Een minuut later lijkt het plezier van de voorsprong alweer gedaan als een Zevenbergse aanvaller vrij op het doel van Koen kan afgaan, maar gelukkig gaat zijn inzet naast. Virtus speelt vooral de lange bal en gokt daarbij op de snelheid van hun grote, sterke centrumspits. Een aantal keer worden wij hierdoor verrast, omdat we achterin op een lijn staan. Vijf minuten na de eerste treffer zijn we weer succesvol. Ties is scherp op de afvallende bal die hem na een hoekschop van Govert bereikt en tekent voor  verdubbeling van de voorsprong. De JEKA trein dendert voort. In de twintigste minuut is het uitgerekend de kleine Liam die na een sublieme aanval van koningskoppel Ties en Govert de 0-3 binnen kopt. De Bredase supportersschare roept al om tien. Maar dat zou goed over koffie kunnen gaan. Die was namelijk hard nodig om enigszins warm te blijven langs de lijn. Hagel, regen en wind tergde de harde kern, maar niemand gaf een krimp. Wat wel pijn deed was de veel te snelle tegenstoot van Virtus. Na ons derde doelpunt kostte het de thuisploeg namelijk slechts enkele seconden om de 1-3 te maken. Maar de oorspronkelijke marge van drie wordt snel hersteld door Liam. Hij profiteert van de herkansing die op de poging van Govert volgde, maakt zijn tweede en JEKA’s vierde doelpunt. De wedstrijd duurt nog lang, maar dit mogen we niet meer weggeven. Maar dan is daar ineens een penalty voor Virtus. En een gele kaart voor Mattijs. Het lijkt zwaar bestraft, maar we hebben te maken met een prima scheidsrechter die tot dusverre op geen fout is te betrappen. Het is wel een Pietje Precies, maar hij fluit gewoon goed. Eigenlijk zo goed, dat we het prima zonder spelers zouden kunnen. Gewoon alleen de scheidsrechter op het veld, verder niemand. Ouders en spelers langs de lijn met koffie, regen, hagel en wind. Niks mis mee. Allemaal een leuke zaterdagochtend. Discutabel of niet, de penalty wordt benut. Marge terug naar twee. Maar het kan nog erger. Kort voor het einde van de eerste helft weet Virtus na een Bredase aanval zeer snel om te schakelen en is daar onverwacht de 3-4. Marge terug naar een. Tijd voor de rust, tijd voor bezinning. Want van een 0-3 voorsprong naar een 3-4 voorsprong is op zijn minst opmerkelijk te noemen.

Virtus start de tweede helft met dezelfde energie als waarmee de eerste werd afgesloten. En met hetzelfde resultaat, want binnen enkele minuten is de stand gelijk. Het Bredaas ongeloof is groot. Ondanks deze mentale tik weet JEKA zijn eigen spel weer steeds meer te spelen. Gegeven de omstandigheden is dat knap. Maar zo makkelijk als het in de eerste helft ging zo lastig gaat het nu. En we hebben pech. Uitblinker Ties raakt nog twee keer de paal en bezorgt zo Virtus een “lucky day”. Andersom hebben wij erg veel geluk als de gastheren een honderd procent kans voor open doel verprutsen. De tijd tikt door en als iedereen zich mentaal voorbereid op een gelijke eindstand is daar de verlossing. Govert heeft nog een laatste geniale actie in de benen en bedient Ties die vlak voor het einde de winnende treffer maakt. JEKA wint deze doldwaze wedstrijd met 4-5. Er is geconcentreerd gevoetbald en ondanks het bijzondere verloop hebben we de wedstrijd over de streep getrokken.

Een irrelevanter intro kon ik niet bedenken. Er is dan ook geen enkel verband met de wedstrijd. Dat is wat brandende sprinters met mij doen. Ik wens u hele fijne feestdagen en een prachtig 2018!

Marcel Rensen
Mooi artikel Tim. En, ik begrijp je uitnodiging. Het houdt me uit de slaap. Ik zie het wel voor me; zo helemaal alleen op het veld, aangemoedigd door een dol-enthousiaste menigte supporters. Maar ja, hoe geef ik dat vorm en wel zodanig dat ik uiteindelijk niet afgebrand het veld af moet sprinten..?
13-12-2017 09:14:55