Zondag 25 februari om 12::00 uur

Dirk

door: Dirk

Sportvrienden,

“Voetbal is net curling” zei Cruijff in 1979 al eens. En zo was het op zondagmiddag 25 februari 2018 maar net in Zevenbergen, volgens Wikipedia op zijn Brabants uit te spreken als Zeuvebérge. Maar daarover later meer.

Deze zondagmiddag ging vooral de boeken in als de zondag van de Syberische beer. De JEKA 4 voetbaltassen werden vol gepropt met thermoshirts, gebreide mutsen, dikke handschoenen, warme hippe Elvine coats en potjes Jacqueline. Met een zonnetje, maar ook een snijdende wind, moesten de mooiweervoetballers van JEKA 4 het gaan opnemen tegen Virtus 2 dat een greep wilde doen naar de macht. Hun grootste concurent Gastel 2 speelde namelijk niet, dus de koppositie lonkte.

Maar de oudgedienden uit Breda zouden niet zomaar recapituleren. Historisch gezien pakt JEKA 4 vooral de punten als de temperatuur boven de 10 graden uitkomt, maar ach, we waren er nu toch. En er waren wel eens dikkere nekken gebroken in de vorige 15 JEKA 4 seizoenen. Bovendien was het vorige week niet veel warmer en werd Internos 2 zakelijk opzij gezet.

Bovendien had JEKA 4 in de verre geschiedenis de beste wedstrijd ooit uitgerekend in Zevenbergen gespeeld. In het seizoen 2004/2005 speelden JEKA 4 ‘the perfect game’ en werd het Virtus 2 van weleer met 0-10 weg ge-galary-plaid. Wat langs de kant de legendarische uitspraak opleverde: “als dit hun vierde is, hoe goed is dan hun eerste wel niet”. Maar ook in het voetbal leveren in het verleden behaalde garanties geen toekomst voor rendementen. De Bredase spieren waren inmiddels 13 jaar strammer en de tegenstanders van vandaag hadden daar uberhaupt geen weet van, want die leerden toen net fietsen.

Over de tegenstander Virtus 2 was niet veld bekend. Thuis speelde JEKA 4 een prima 1e helft, maar werd het de tweede helft overlopen. De tactiek van Wennekes, groot curling fan, was dus ongeveer als volgt. JEKA 4 wilde de eerste steen in zullie huis leggen en na deze draw niet gelijk tegen een take-out aanlopen. De achterhoede Mulie, Akinci, Van Dorsselaer, Van Vliet en Harmsen hadden dan ook als taak meegekregen om als een ware guard de achterliggende steen te beschermen. Wingers Janse, Van Eijsden, en middenop Goossens en Wiskerke moesten de aanvoer leveren voor the hammers Van den Berg blanche en Heerink. De opdracht vooraf was dus heel simpel, maar het was nog een heel end.

JEKA startte furieus. Duels werden gewonnen, er werd compact verdedigd en de 0-1 volgde snel. Lage voorzet van links, overstapje Van den Berg en knap binnengeschoten in de verre hoek door Boyan, volgens Wikipedia op zijn Brabants uit te spreken als Boo-Jan. En daarmee was de honger nog niet gestild. Heerink kopte een voorzet van Janse goed door en weer was daar Boyan om af te ronden. Het moest niet gekker worden, want even later had hij ook zijn hattrick kunnen maken en met de wedstrijdbal onder zijn kussen kunnen slapen. Maar hij twijfelde alleen voor de keeper te lang tussen afleggen op Wiskerke of zelf scoren. Gelukkig was Heerink er als de kippen bij om de derde hammer in het Virtus huis te leggen.

De eerste helft had veel kracht gekost, dus in de rust werd door Wennekes gewaarschuwd voor verslapping. Hij vertelde een kwartier lang over een curling wedstrijd die hij wel eens had gezien in Emmen. De Dokkumer Pinguins leken twee ends voor het einde met 2-7 zeker van hun zaak en van de 12.000 supporters was minstens de helft al naar huis, maar de Emmense Tijgers gingen er toch nog met 8-7 mee vandoor. De JEKA 4 spelers luisterden ademloos: dat kon en mocht vandaag niet gebeuren natuurlijk!

En het gebeurde ook niet. Het enige dat JEKA 4 zich kon verwijten was dat het niet meer had gescoord. Heerink, Wiskerke en invaller Deelen, gelukkig weer gerehabiliteerd, hadden de 0-4 meerdere keren op hun schoen maar het mocht niet zo zijn. Virtus 2 kwam in de hele wedstrijd niet verder dan een bal buitenkant paal, een vrije trap bovenkant lat en een doelpunt dat meters buitenspel was, gade geslagen door Bosmans en zijn gloednieuwe henna tatoeage. Keeper Mulie had een heerlijk zorgeloze dag.

Na 90 minuten vond de prima fluitende scheidsrechter het wel mooi geweest. Een knappe teamprestatie van een hecht collectief waar JEKA 4 oprecht trots op mag zijn. JEKA 4 koudweervoetballers, het moet niet gekker worden. En het is dus maar te hopen dat het voorlopig blijft vriezen…

Volgende week komen Knoet en zijn vrienden langs vanuit Steenbergen en die ploeg is zeker niet te onderschatten, ook al is na carnaval twee keer gewonnen. Eén Syberische beer, maakt immers nog geen winter.

De wedstrijdverslaggever