Zaterdag 25 november om 12::00 uur

Geschreven op: 26 november 2017
Tim Krempel

door: Tim Krempel

Jarenlang was op maandagavond het programma “Het mooiste meisje van de klas”. Verstrooiing op maandagavond. Slechte timing. Op maandag werkt niets. Maandag is vreselijk. Zelfs The Voice of Heel Holland Bakt zouden op maandag saaie en slecht bekeken programma’s worden. Overigens is in het geval van Het Mooiste Meisje de dag van uitzending niet bepalend voor de kwaliteit van deze NPO miskleun. Het is gewoon een gênant programma. Dat mooiste meisje is na dertig jaar vaak slechts nog een wanhopige cosmetische poging tot aantrekkelijkheid. Oud klasgenoten kijken vertwijfeld om zich heen en sommige spreken uit het zicht van de camera fluisterend hun afschuw naar elkaar uit. Dat hoor je in de huiskamer natuurlijk niet, maar je herkent ze aan het nee knikken. Aan gezichten vol ongeloof. Aan het zuchten en aan het kijken op hun horloges. En het mooiste meisje maar stralen door vier centimeter make-up, breed lachend met gebleekte tanden. Eindelijk weer aandacht. Trouwens, als een groep de mooiste bepaalt is er toch ook de lelijkste? En de gekste? De vervelendste en slimste? Eigenlijk zoals voetbalwedstrijden. Je hebt de spannendste, de mooiste, de koudste en de beste. Wij hadden dit weekend de lelijkste. Want ook die bestaat.

Wieldrecht is een laagvlieger. Staat op een moeilijke tiende plek en was afgereisd naar Breda om in de negende ronde van deze competitie als tegenstander van de O15-1 op te treden. De eerste fase is wat rommelig en JEKA komt moeilijk tot het geliefde combinatievoetbal. Govert heeft een kansje in de tweede minuut, maar de Drechtse keeper stopt zijn inzet met twee benen. Die van hem zelf, wel te verstaan. Na een kleine tien minuten begint het aan Bredase zijde beter te lopen. Zowel rechts als links worden geslaagde combinaties gemaakt, waarbij vooral die van Rik, Ties en Govert de Wieldrechtenaren steeds in verbijstering achterlaten. Tikkie takkie zoef zoef en weer zijn we vijftien meter verder. Ziet er allemaal prima uit en we worden steeds dreigender. Pepijn vervolgt in minuut zeventien zijn uitstekende actie met een knappe voorzet, maar helaas krijgt Jochem de bal niet tussen de palen van het lege doel. Wieldrecht ontsnapt, maar kan maar kort van dit geluk genieten. Een minuut later namelijk bereikt Mehari het zestienmetergebied van de machteloze tegenstander en geeft voor. Althans, dat was de bedoeling. Via een Drechts been ligt de bal ineens in het doel. JEKA leidt door een eigen doelpunt. Die tellen ook, dus het feestje wordt gewoon gevierd.

In de fase die volgt zien we een ander JEKA. Het druk zetten van de eerste twintig minuten is verdwenen en bij balbezit van Wieldrecht lopen we achteruit. Hierdoor ontstaat ruimte voor de tegenstander. Dat die daar vervolgens weinig mee doet is een gelukje, maar hun wegens buitenspel afgekeurde doelpunt na een half uur spelen moet toch een waarschuwing voor onze mannen zijn. Net als het, sorry dat ik het zo zeg, geklungel achterin dat aan die buitenspelgoal vooraf ging. Voordat we gaan rusten is er gelukkig nog een mooi opgezette aanval van Tijn, Mattijs en Govert, waardoor Mehari een kans krijgt die zich het best laat omschrijven als “schot voor open doel”. Helaas gaat zijn inzet over. Ver over. Graspolletje. Het hoofdveld ligt er helaas niet meer zo mooi bij als in augustus.

De start van de tweede helft is best wel spectaculair. Terwijl de ouders hun tongen nog collectief verbranden aan hete koffie en thee raakt Vito na een prima actie van de ingevallen Jilles de lat. Ook spectaculair, maar vooral zeldzaam is het foutje van Bent waardoor de spits van Wieldrecht voor een leeg Bredaas doel komt. Schot voor open doel, zeg maar. Hij doet wat Mehari deed en mist. We hebben geluk. Graspolletjes hebben zo hun voor- en nadelen. In de achtenveertigste minuut is daar wederom spits Vito met een uitstekende inzet. Ik telde het doelpunt al, maar dat bleek voorbarig. Het blijft 1-0. Een kwartier voor het einde is het wel raak, maar buitenspel voorkomt verdubbeling van de voorsprong. Inmiddels mogen we concluderen dat het JEKA ook niet meezit. De tijd tikt door. Er is nog ruim tien minuten te spelen als het Bredase vertrouwen langzaam afbrokkelt. Iedereen denkt het: “Geen tegengoal, geen puntverlies”. Onze selectie raakt lichtelijk in paniek. Structuur verdwijnt uit het spel. Ballen worden blind naar voren geknald om vervolgens te worden opgepikt door de opportunistische tegenstander die een kansje ruikt. En dan ook nog blessuretijd. Volkomen terecht, maar slecht voor het hart. Nadat Govert in de drieënzeventigste minuut net niet de begeerde 2-0 maakt, fluit de scheidsrechter voor het einde van deze pot.

Drie punten waren heilig en zijn binnen. Met de nodige moeite, maar goed. Dit soort wedstrijden hoort er bij. Weer stijgt JEKA O15-1 een plekje op de ranglijst. Het was niet de wedstrijd die we hadden verwacht. Het was niet zoals we wilden. Het was niet mooi. Het was eigenlijk best lelijk. De lelijkste van het jaar.