Zaterdag 28 oktober om 12::00 uur

Geschreven op: 30 oktober 2017
Tim Krempel

door: Tim Krempel

Onlangs werd ik uitgenodigd om een eredivisiewedstrijd vanuit een skybox te bekijken. Dat had ik nog nooit eerder gedaan, dus greep ik deze kans met beide handen aan. Tijn mocht ook mee. Wij zaten gebeiteld. Het was een mooie box, niet groot wel chique. Bij binnenkomst stond een buffet van luxe broodjes klaar. Er was warm worstenbrood en een bar waar je zo vaak als je wilde alles kon bestellen. Je hoefde er niet perse naar toe, een hele vriendelijke gast kwam om de twintig minuten vragen of je nog iets wilde drinken. Er waren met leer beklede stoelen binnen en buiten. Nou ja buiten…onder een overkapping en verwarmd met luxe heaters. Voor wanneer je het alsnog koud kreeg was er een zacht dekentje. Blauw met mooi versierde zoom. Het uitzicht op het sappige veld was prachtig. We zaten buiten. Ik hield het dekentje opgerold op mijn schoot. Ik had het ijskoud, maar een dekentje met mooi versierde zoom over je benen leggen gaat te ver. Ik hield me sterk. Gelukkig was daar ineens de zon. De warme gloed was zeer welkom. Ik legde het dekentje opzij. Maar die zon had ook een nadeel: ik zat op de voorste rij, direct achter de glaswand. De zon scheen precies in onze richting. Zonnetje tegen zeg maar. Om enigszins representatief voor de dag te komen droeg ik een chique wit hemd. Maar door de zon reflecteerde dat hemd in de glaswand. Ik keek tegen een wit vlak aan. Zag niets. Zit ik eindelijk in een skybox, biertje in de hand, luxe bollen boerenkaas in de aanslag, nootjes op grijpafstand…zie ik niks. Zodra de zon scheen moest ik verzitten. Maar zo’n glaswand heeft ook bevestigingspunten nodig. Ondoorzichtige, want die zijn sterker. Verzitten bleek geen optie, want dan keek ik tegen een ijzeren balk met roestige schroeven. Zag ik nog niks. Ik ben dus maar onhandig voorover gaan leunen om iets van de wedstrijd mee te krijgen. Andere gasten keken mij vreemd aan en ik zag hier en daar wat gesmoes, maar eindelijk zag ik de bal rollen.

Hoe comfortabel ook, in zo’n commerciële box krijg je het voetbal eigenlijk niet mee. Geluid is gedempt, ik miste het gescheld en getier van trouwe supporters. De flauwe grappen en schuttingtaal. Het geouwehoer over niks, de druppels van gemorst bier en de geur van koffie en oud frietvet. Voetbal moet je voelen. Niet kijken naar een tafereel, maar er midden in zitten. Hoe dichter bij het veld, hoe beter. Zoals in die prachtige Engelse stadions.  Of zoals bij JEKA waar je tegen de reclameborden leunend een wedstrijd kunt bekijken. Mopperend op de assistent scheidsrechter, omdat die je het zicht ontneemt. Precies zo keek ik naar de kraker tussen JEKA O15-1 en Baronie.

Het begon niet best. JEKA speelde net als in de vorige vier competitieduels: de ambitie spatte er van af, maar het rendement was zeer beperkt. Al in de eerste minuut krijgt Adam een redelijk goede kans, maar zijn schot is niet krachtig genoeg. JEKA is wel sterker, de groene buren imponeren allesbehalve. Na een kleine tien minuten maakt Tijn zo’n mooie en effectieve sliding dat enkele toeschouwers er zelfs voor klappen. Maar de scheidsrechter ziet er een overtreding in en geeft Baronie een vrije trap. En het onwaarschijnlijke gebeurt. De bal krijgt een vreemde curve en wordt binnengekopt door een alerte tegenspeler. Baronie leidt. Weer gebeurt het. Weer een onnodig tegendoelpunt. Twintig minuten lang vecht JEKA tegen zichzelf. Mattijs speelt een puike wedstrijd, maar ondanks dat wil het maar niet. Passes komen niet aan. Er worden verkeerde beslissingen genomen. Duels worden verloren. Punten pakken is noodzakelijk, maar het ziet er niet naar uit dat dat gaat gebeuren. Maar dan, kort voor het einde van de eerste helft is daar een mooie actie van Adam. Hij bereikt Liam die de gelijkmaker binnenschiet. Dat is lekker, zo vlak voor rust. Het doelpunt geeft vertrouwen. De koppies gaan omhoog en twee minuten later is het alweer raak! Nu komt de assist van Liam en is Govert degene die ons, verdiend, op voorsprong zet. We hebben er lang op moeten wachten, maar hier is het JEKA dat we kennen.

Na de thee zien we een totaal andere wedstrijd. JEKA speelt hoge druk en zet Baronie volledig vast op eigen helft. En wat de laatste wedstrijden maar niet lukte gebeurt nu in overvloed. Ik heb het over doelpunten maken. Jilles tekent voor de 3-1 en4-1. Vooral die laatste is wonderschoon. Een volley zoals je die niet vaak ziet slagen. Vito en Govert raken de lat, maar ook die pogingen zijn een lust voor het oog. De rood wit blauwe machine draait op volle toeren. Vertrouwen en overtuiging zijn terug. Invaller Mehari maakt de vijfde. Ties bekroont zijn terugkeer bijna met een goal, maar hij raakt jammerlijk de paal.  Jeka’s zesde is een klassieker. Een terugspeelbal op de keeper van de Baronnen. De goalie wil de bal wegtrappen, maar de arme knul maait er helemaal, maar dan ook helemaal over. De bal rolt zachtjes over de lijn. Als een bal geluid kon maken zou die hier zachtjes hebben gegniffeld. Een nachtmerrie voor iedere keeper, maar een welkome bijdrage aan ons doelsaldo. Vito sluit de foltering af met een fraaie treffer. Eindstand 7-1 en dat is niet geflatteerd.

Het was genieten langs de lijn, in ieder geval de tweede helft. Nee, er was geen bar, er waren geen nootjes. Geen verwarmde plaatsen en geen luxe bolletjes. Maar er was voetbal zoals voetbal bedoeld is. Ik heb even heel hard gescholden. Gewoon, omdat het kon.